Hoe Broccoli Rijst Klaarmaken?

Hoe Broccoli Rijst Klaarmaken
Pdf downloaden Pdf downloaden Broccoli zit boordevol vitamine C, foliumzuur en vezels en is ook nog eens makkelijk te bereiden. Deze voedzame aanvulling op je maaltijd kun je stomen, bakken, roosteren of blancheren. Wil je weten hoe je broccoli bereidt, dan is onderstaand stappenplan iets voor jou!

 1. 1 Maak de broccoli schoon. Heb je de broccoli in de supermarkt gekocht, dan is het voldoende om de groente even goed af te spoelen. Komt de broccoli echter vers van het land, dan kun je hem het beste 10 minuten in zout water laten staan en hem vervolgens schoonspoelen.
  • In broccoli uit eigen tuin zitten regelmatig rupsen. Dit zijn groene, ongeveer drie centimeter lange wormen. Hoewel ze niet schadelijk zijn, vinden de meeste mensen het niet prettig om ze op hun bord terug te vinden. Rupsen sterven in zout water en zullen vervolgens aan de oppervlakte van het water drijven, waardoor je ze makkelijk weg kunt scheppen.
 2. 2 Snij het dikste gedeelte van de stam weg. Dit kun je gewoon eten, maar de stam is vaak net iets taaier en minder smaakvol dan de rest van de broccoli. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hem weg te gooien.
 3. 3 Snij de broccoli in stukken. Broccoli is makkelijk in kleine, gelijkmatige stukken te snijden. Hou je niet van de kleine stammetjes, dan kun je ook die wegsnijden. Wil je juist zo veel mogelijk van de groente gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om juist meer van de stam te bereiden.
 4. 4 Zet of hang een stoommandje in een kookpan. Vul de kookpan met 5 cm water, zet of hang er een stoommandje in, doe een deksel op de pan en zet hem op middelhoog vuur. Breng het water aan de kook.
 5. 5 Leg de broccoli in het stoommandje. Haal de deksel van de pan, leg de stukken broccoli in het stoommandje en leg de deksel weer terug.
 6. 6 Stoom de broccoli. Laat de broccoli zo’n 3 tot 5 minuten stomen. Hoelang de broccoli nodig heeft om gaar te worden hangt af van de hoeveelheid broccoli die zich in het mandje bevindt.
 7. 7 Haal de pan van het vuur. Verwijder vervolgens direct de deksel van de pan om te voorkomen dat de broccoli door blijft koken en te zacht wordt.
 8. 8 Serveer de broccoli. Je kunt de groente kaal eten of saus of kruiden toevoegen. Je kunt de broccoli na het koken ook in een ander recept verwerken. Advertentie
 1. 1 Open de zak broccoli. Scheur hiervoor de bovenkant van de zak af of gebruik een schaar. Haal de broccoli uit de zak.
 2. 2 Bereid de broccoli in een pan water. Leg de broccoli in een pan met zo’n 5 tot 7,5 cm water. Zet deze op middelhoog vuur tot het water begint te koken. Haal de pan dan van het vuur af.
  • Bereid je de broccoli liever in de magnetron, laat de pan of schaal dan zo’n 1 tot 3 minuten in de magnetron zitten. Broccoli hoort gekookt te worden tot het beetgaar is. Is de broccoli nog bevroren, laat het dan eerst ontdooien of doe dit binnen 30 seconden in de magnetron. Leg de groente vervolgens in een schaal met zo’n 2,5 cm water en dek de schaal af.
 3. 3 Giet de broccoli af en serveer hem kaal of met kruiden. Je kunt ook een saus maken of de groente in een ander gerecht verwerken. Advertentie
 1. 1 Zorg dat de broccoli zo droog mogelijk is. Als het goed is heb je de broccoli eerst gewassen. Komt de broccoli uit de vriezer of is hij voorgekookt, dan is dit echter niet nodig.
 2. 2 Snij de broccoli in gelijke stukken en verwijder de stam. De stam is eetbaar, dus kleine stukjes hoef je niet weg te snijden. Zorg wel dat je eventuele bladeren of aarde verwijdert.
 3. 3 Vul een koekenpan met twee theelepels groenteolie en laat die op middelhoog vuur warm worden. Wacht minimaal 30 seconden zodat de pan goed heet is.
 4. 4 Leg de broccoli in de pan. Voeg eventueel een snufje zout toe.
 5. 5 Schep de broccoli om zodat de groente goed bedekt is met olie.
 6. 6 Voeg een minuut later eventueel de stukjes stam toe. Deze zijn sneller gaar en moeten daarom later worden toegevoegd.
 7. 7 Roer de broccoli tot hij mooi groen en zacht is.
 8. 8 Serveer de broccoli, eventueel met andere gebakken groentes. Advertentie
 1. 1 Verwarm je oven voor op zo’n 220 °C.
 2. 2 Zorg dat de broccoli zo droog mogelijk is. Als hij nat is, wordt hij waarschijnlijk erg zacht.
 3. 3 Snij de broccoli in stukken en verwijder de hoofdstam. Snij zoveel mogelijk van de lichtgroene delen weg en let erop dat alle viezigheid weg is.
 4. 4 Leg de broccoli in een schaal en voeg 3 theelepels olijfolie en een halve theelepel zout toe. Schep dit goed door elkaar.
 5. 5 Leg de broccoli op een bakplaat.
 6. 6 Rooster de groente zo’n 20 tot 25 minuten tot hij knapperig en bruin is.
 7. 7 Serveer de broccoli kaal of met wat limoen. Advertentie
 1. 1 Snij de broccoli in gelijke stukken van de stam af. De stam is gewoon eetbaar, maar zorg dat je bladeren en viezigheid verwijdert. Je kunt de laatste paar centimeter van de stam wegsnijden; dit deel is vaak iets taaier en minder smaakvol.
 2. 2 Zet een kom ijswater naast het fornuis.
 3. 3 Breng een grote pan water aan de kook. Zorg dat het snel kookt.
 4. 4 Voeg 2 eetlepels zout aan het water toe.
 5. 5 Voeg de broccoli aan het water toe. Kook de groente in zo’n anderhalve minuut gaar.
 6. 6 Schep de broccoli met een schuimspaan uit de pan.
 7. 7 Gooi het meteen in het ijswater.
 8. 8 Wacht tot het water weer begint te koken. Kook ook de stukken stam in zo’n anderhalve minuut gaar, schep ze uit de pan en leg ze in het ijswater.
 9. 9 Serveer de broccoli. Geblancheerde broccoli is heerlijk in een groenteschotel of een koude salade. Advertentie
See also:  Welke Kruiden Voor Broccoli?

Of je nu verse broccoli of broccoli uit de vriezer bereidt, let erop dat je het niet te lang kookt. Dan wordt de broccoli namelijk te zacht en dat vindt niemand lekker.

Advertentie

Hoe gezond is broccoli rijst?

Rijst met broccoli is een ontzettend lekkere en gezonde combinatie. Samen vertegenwoordigen ze namelijk een heleboel belangrijke vitamines en mineralen. En je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren. Eet het met gegrilde kipfilet, serveer met een rijke currysaus bij of maak er een lekkere vegan risotto van.

Kun je broccoli rijst rauw eten?

Kun je rauwe broccoli ook eten? – Je kunt de broccoli-rijst ook rauw eten. Wanneer je rauwe groenten eet, blijven er meer voedingsstoffen intact. Maar de vezels in rauwe groenten kunnen moeilijk te verteren zijn. Door de broccoli een paar minuten te stomen, worden de vezels verzacht wat het gemakkelijker maakt om het te verteren.

Hoe lang blijft broccoli rijst goed?

Hoe Broccolirijst bewaren en schoonmaken Verse broccoli kun je ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je hier rijst van hebt gemaakt raden we je aan de rijst binnen 1 of uiterlijk 2 dagen op te eten. Zou je de broccolirijst eerst koken of wokken, kun je dit 2 tot 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

Hoeveel koolhydraten in broccoli rijst?

Voedingswaarden

Soort Per 100 Gram
waarvan verzadigd 0.1 g
waarvan onverzadigd 0.4 g
Koolhydraten 0.8 g
waarvan suikers 0.5 g

Waarom Broccolirijst?

Heb jij broccolirijst al ontdekt? – Rijst gemaakt van broccoli. Het recept is zo eenvoudig als het klinkt: maal broccoli in een keukenmachine tot korrels en kook of wok deze om er jouw favoriete rijstgerecht van te maken. Broccolirijst is veel sneller klaar dan gewone rijst, het past perfect in een koolhydraatarm dieet én zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Adblock
detector