Hoe Broccoli Zaaien?

Hoe Broccoli Zaaien
Zaaien van broccoli – Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.

Hoe lang duurt het voordat broccoli kiemt?

Hoe zaai ik broccoli? –

Omdat broccoli niet goed tegen schommelingen in vocht, voeding en temperatuur kan kun je haar het beste in een potje van 9 centimeter voorzaaien, zo’n potje droogt minder snel uit dan bijvoorbeeld een klein potje van 5 centimeter. Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen. Per potje wil je 1 sterke en gezonde zaailing overhouden. Als de zaailing(en) ongeveer 3 centimeter groot zijn kies je de sterkste en gezondste zaailing, de eventuele andere zaailingen knip je met een nagelschaartje voorzichtig zo dicht mogelijk bij de grond weg. Zet de broccolizaailing daarna op een koele plaats in de halfschaduw buiten en geef elke paar dagen een klein beetje water, zoals gezegd wil je geen schommelingen in vocht, voeding en temperatuur veroorzaken.

Hoe kom je aan broccoli zaadjes?

Oogsten, dorsen – Het zaad van de kool is rijp als de hauwen beige kleuren. Die lijken op kleine erwtenpeultjes. Zodra ze rijp zijn springen ze gemakkelijk open en verspreiden zo hun zaad.Meestal rijpen de verschillende stengels niet allemaal even snel.

Om geen zaad te verliezen kan je ze dus het best afzonderlijk oogsten, zodra de hauwen rijp zijn. Je kan ook de hele plant oogsten voordat alle zaden rijp zijn. Om het rijpingsproces te voltooien, laten we de planten drogen op een goed verluchte en droge plek, beschut tegen direct zonlicht. Zodra je de hauwen gemakkelijk met de hand kan openbreken, kan je het zaad dorsen.

Leg de hauwen op een zeil of een stevige doek en wrijf ze stuk of sla erop tot ze opengaan. Je kan ze ook in een zak steken en daarop slaan, tegen een zachte ondergrond.Grotere hoeveelheden kan je ook vertrappelen of er overheen rijden met een voertuig.

 1. Hauwen die moeilijk opengaan bevatten waarschijnlijk onrijpe zaden die slecht kiemen.
 2. Ies voor het schonen eerst een grofmazige zeef die de zaden doorlaat maar grote resten tegenhoudt.
 3. Gebruik daarna een fijnmazige zeef die het zaad tegenhoudt en de fijne restjes doorlaat.
 4. Verwijder ten slotte de laatste restjes door op het zaad te blazen.

Je kan ook een beroep doen op de wind.Alle zaden van de koolsoort Brassica oleracea lijken erg op elkaar. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk zaad van witte kool van bloemkoolzaad te onderscheiden. Daarom is het belangrijk de zaaddragers en het gewonnen zaad van een etiket te voorzien.

Schrijf daarop het ras, de soort en het productiejaar. Schakel ongewenste parasieten uit door het zaad enkele dagen in de diepvriezer te leggen. Koolzaden blijven 5 jaar lang kiemkrachtig, soms zelfs tot 10 jaar. In de diepvriezer kan je het zaad nog langer bewaren. Afhankelijk van het ras telt één gram 250 tot 300 zaadjes.

: Hoe teel je zelf zaad van broccoli? | ZAAIGOED in OVERVLOED

Hoe ver broccoli uit elkaar planten?

Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Hoe diep zaai je broccoli?

Zaaien van broccoli – Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.

Hoeveel zon heeft broccoli nodig?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

 • Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is.
 • Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind.
 • Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Hoe maak je Broccolikiemen?

Gastblog Vandaag staan er geen broccoliroosjes, maar broccolikiemen op het menu! Nou ja, op de to do lijst dan. Je kan broccolikiemen in allerlei gerechten verwerken, maar eerst moet je ze wel in huis hebben. Daarom lees je hier alles over broccolikiemen kweken.

Het is best makkelijk. Dit betekenen broccolikiemen voor je gezondheid Broccolikiemen kweken doen we niet alleen voor de lol, maar ook voor de gezondheid. Wat voor voordelen hebben deze kiemen te bieden? Dat begint allemaal bij een stofje dat sulforafaan heet, en toevallig zitten broccolikiemen daar boordevol van.

Wetenschappers waren ook erg benieuwd naar de gezondheidseffecten van sulforafaan en hebben daar allerlei onderzoeken naar de gedaan. Daaruit blijkt dat het geliefde stofje in broccolikiemen het volgende voor je gezondheid kan betekenen:

 • Helpt ontstekingen in het lichaam tegengaan
 • Stimuleert het ontgiften van cellen
 • Werkt mee aan bloeddruk verlagen
 • Helpt ook om het cholesterol te verlagen
 • Beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralingen van de zon
 • Ondersteunt je lever
 • Helpt je hele immuunsysteem

Waarom eigenlijk broccolikiemen? Sulforafaan is dus best goed voor je, maar waarom niet gewoon een broccoli in de winkel kopen? Dat klinkt een stuk makkelijker en bovendien is broccoli erg gezond, Dat zit zo: een volwassen broccoli is de sulforafaan een beetje ontgroeid, als je het zo mag noemen. Foto van Pixabay Als je goed zoekt slaag je er waarschijnlijk in om broccolikiemen in de winkel te vinden, maar ze komen niet erg veel voor. Omdat het een wat meer exclusief versproduct is, betaal je er dan ook een relatief hoge prijs voor. Kweken bespaart je dus een zoektocht en een zakcentje.

En eerlijk is eerlijk, een stekje kiemen staat ook nog eens leuk in huis. Heb je niet echt groene vingers? Geen zorgen, je hoeft geen extreem gevorderde tuinierder of kweker te zijn om zelf broccolikiemen te kweken. Intensieve verzorging en ingewikkelde technieken zijn hier niet van toepassing. Broccolikiemen zijn juist misschien wel een van de meest geschikte plantjes voor beginners.

Lees maar hoe simpel het kan zijn! Dit heb je nodig om broccolikiemen te kweken Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Die broccolikiemen kweken zichzelf niet. Zie het als een leuk knutselwerkje, maar dan voor in de keuken. Om broccolikiemen te kweken heb je de producten uit dit lijstje nodig:

 1. Broccolizaad
 2. Wide mouth mason jars
 3. Een schaal
 4. Ontkiem deksels die op de potten passen
 5. Zo schoon mogelijk water
 6. Broccolizaad
See also:  Hoe Lang Kan Ik Broccoli Bewaren?

vind je makkelijk in verschillende (online) winkels. Wide mouth mason jars zijn potten met een brede opening. Je zou in theorie ook lege jampotten of iets vergelijkbaars kunnen gebruiken, maar dan is het lastiger om passende ontkiem deksels te vinden. Een schaal heb je vast wel liggen en gebruik je voor de eerste ontkiem fase. Over dat schone water: kraanwater is in principe schoon genoeg, maar als je toevallig fleswater of gezuiverd water hebt is dat net een stukje beter voor de kiemen. Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen Heb je alle benodigdheden verzameld? Dan kan het kweken beginnen! Je volgt simpelweg dit stappenplan.

 1. Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water.
 2. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen. Drijvende zaadjes die niet uitkomen haal je makkelijk weg met een lepel.
 1. Giet na de 8-12 uur het water af en spoel de zaden af met vers water. (Voeg geen nieuwe laag water toe.)
 2. Bewaar vanaf nu zaden in de de mason jar met een laag water en het deksel ondersteboven, nog steeds op een donkere, warme plek. Zet de potten bijvoorbeeld in de schaal om het overgebleven vocht op te vangen. Naar aanleiding van een vraag (zie reacties) hier het antwoord van de auteur van deze gastblog: Klopt, de lezer heeft gelijk. Bij punt 4 moet er nog iets worden toegevoegd. Als de mason jar ondersteboven wordt gezet, dan is het inderdaad de bedoeling dat het overtollige water/vocht kan ontsnappen. Dat moet natuurlijk niet op de grond gaan lekken of op je keukenblad. Oplossing daarvoor is om een schaal te gebruiken waar dat vocht dan naar beneden druppelt. Dat ziet er zo uit:
 3. Spoel de zaadjes 2-3 keer per dag af met vers water en herhaal elke keer de vorige stap. Blijf dit doen tot de zaadjes uitkomen en de kiemen iets langer dan 2 centimeter zijn. Vanaf deze lengte kunnen de zaadjes een klein beetje licht verdragen.
 4. Na ongeveer een week zie je donkere, groene blaadjes aan de kiemen groeien. Ze zijn nu bijna klaar voor consumptie! Laat de kiemen na de laatste spoelbeurt nog ongeveer 12 uur staan, zodat al het vocht afgevoerd is. Doe de kiemen nu in een pot met een normaal deksel, een afsluitbaar bakje of een andere waterdichte verpakking. Bewaar ze maximaal een paar weken in de koelkast. Verwerk de broccolikiemen in een lekker gerecht en eet smakelijk!

Hoe lang duurt het voor zaadjes opkomen?

Zaadjes testen gaat zo – Kiemende zaden houden van vocht en warmte. Daar zorg je dus voor. Neem een bakje, leg daar in een nogal vochtig dubbelgevouwen keukenpapier. Leg daarop je zaadjes. Daarop gaat nóg een dubbele laag vochtig keukenpapier. Dan gaat er een deksel op, zodat zaaisel en papier niet uitdrogen. Op de foto de uitslag van mijn kiemtest. De zonnebloemen en de bietjes gaan het doen. Van de ene bietensoort moet ik wat meer zaad gaan gebruiken, want daarvan kiemt maar een kwart. Afrikaantjes, huttentut, stokroos: die doen het nog. Een paar anderen niet.

Welke bemesting voor broccoli?

Dit dossier bestaat uit vier delen Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting. Deel 2 : De teelt van broccoli Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

 • Bij broccoli komen n- en tweejarige rassen voor.
 • Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.
 • Men noemt ze ook winterbroccoli.
 • Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.

De rassen zijn njarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld. De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool.

 • Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast.
 • Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.
 • Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen.
 • Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn.

 • Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden.
 • Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen.
 • Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond.
 • Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m) of verteerde stalmest (5 kg per m) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m (N+P+K) 12+10+18.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten (compost bovenop spreiden of met 20 g/m kalkammonsalpeter).

 • De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
 • Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool.
 • De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas.
 • De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.
See also:  Hoe Broccoli Wokken?

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Lees meer over de opkweek, met stap voor stap foto’s in deel 3 van Broccoli? Gezondheid! Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer n maand.

 • Lees meer over het planten van broccoli in deel 4 van Broccoli? Gezondheid! Oogsten en bewaren.
 • Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.
 • Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
 • De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.

Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien. Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter.

Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Dit komt vooral voor bij sterke groei en een ruime plantafstand. Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen. Te hoge stikstofbemesting en magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.

Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht besteed. Je moet vooral rekening houden met Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor genfecteerde planten. De genfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Rupsen Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt. Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden. Bespuiten kan met een biologisch bacteriepreparaat. Er bestaat een bacterie die voor de rupsen dodelijk is, maar geen kwaad kan voor andere insecten. Het middel is bovendien volkomen onschadelijk voor het milieu. Deze bacterie heet Bacillus thuringienis, leverbaar onder verschillende namen als Bactospeine, Boibit of Dipel. Het middel is het meest effectief als de rupsen nog klein zijn.

Hoe vaak moet je broccoli water geven?

Stap 5: Het opkweken van de broccoliplanten – Als de broccoli eenmaal in de grond staat, is het een kwestie van geduldig wachten. In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden.

Vogels: Door een net over de broccoli te spannen kunnen vogels minder makkelijk bij de broccoli; Rupsen: Beschermen tegen rupsen is lastig. Wanneer deze eenmaal op de planten zitten, zul je ze er met de hand af moeten plukken. Je kunt de plant wel met een koolkraag beschermen tegen de larven. De koolkraag is een plastic of rubberen lap die je rondom de broccoli legt. Hierdoor kunnen de larven niet bij de wortels komen; Knolvoet: Zorg ervoor dat je voldoende kalk toevoegt aan de grond. Dit beschermt de wortels en voorkomt knolvoet.

Waarom schiet broccoli door?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Is broccoli een eenjarige plant?

Overwintering – In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.

Is bloemkool net zo gezond als broccoli?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Hoeveel broccoli kiemen per dag?

Uiteraard zijn wij er bij Holistik heilig van overtuigd dat Moeder Natuur bruist van de slimme medicijnen op basis van planten. Zo zijn broccolikiemen ware krachtpatsers. En het leuke is dat je ze in ongeveer elke supermarkt kunt krijgen. Ze zien eruit als een klef bosje haar. Janneke: ‘Als er van alle medicijnen in de vorm van voedingsmiddelen eentje is waarvan je dagelijks minimaal 80 gram wilt eten, dan zijn het broccolikiemen. Allereerst is het leuk je te realiseren dat als je die 80 gram broccolikiemen in de moestuin zou zetten, je een aantal weken later een stuk of 1.000 broccolistronken zou hebben.

Hoe lang duurt het voordat bloemkool kiemt?

Je kunt bloemkool in je achtertuin of in potten kweken, op voorwaarde dat je potten minimaal 45 cm breed en hoog zijn. Thuis groenten en fruit kweken kan echter riskant zijn. Hier zijn enkele dingen die je moet weten.

Bloemkool wordt beschouwd als een plant voor het koele seizoen. Als je ze in warme gebieden kweekt, weet dan dat bloemhoofdjes hoogstwaarschijnlijk gaan bloeien. Dit is over het algemeen een vervelende situatie, tenzij je liever een siergroente hebt dan een eetbare groente! Je mag ze dus niet kweken in gebieden met temperaturen boven de 30 °C. Je kan een bloemkoolzaailing zowel in de herfst als in de lente planten; in veel gevallen is de herfst echter de beste periode om hoge temperaturen in de vroege zomer te vermijden. Om bloemkooltjes te vormen, heeft bloemkool idealiter temperaturen van rond de 15-20 °C nodig. Late bloemkoolvariëteiten moeten mogelijk een procedure doorlopen die vernalisatie wordt genoemd om de koppen te vormen. Dit betekent dat ze enkele uren moeten worden blootgesteld aan temperaturen van 7-12 °C. Vroege rassen hebben normaal gesproken niet dezelfde behoefte. De eenvoudigste methode om bloemkool te kweken, is door de zaailingen die je bij je plaatselijke kwekerij hebt gekocht, te verplanten. Je kan de planten het best bij een legitieme verkoper te kopen om er zeker van te zijn dat ze ziektevrij zijn en ze direct op hun definitieve plek te planten. Het enige dat je hoeft te doen voordat je gaat verplanten, is onkruid, stenen of andere ongewenste materialen uit de grond verwijderen. Je kunt de grond lichtjes omploegen om de textuur te verbeteren. Je kunt ook wat goed verteerde mest of compost toevoegen om de voedingsstoffen van de bodem te vergroten. Vervolgens kan je de bloemkoolzaailingen direct in de grond verplanten, waarbij je een afstand van 20-50 cm tussen de planten in de rij en 70-80 cm tussen de rijen aanhoudt. Het is van cruciaal belang om de zaailingen op dezelfde diepte te planten als in de kwekerij. Na het verplanten kan je direct irrigeren. Als alternatief kan je overwegen de teelt te starten door de zaden direct in de grond te zaaien. Je kunt je zaden kopen bij een legitieme verkoper om er zeker van te zijn dat ze ziektevrij zijn en ze direct in rijen zaaien met een gemiddelde afstand van 70-80 cm ertussen. Een goede periode om te beginnen met planten is in de meeste gevallen niet later dan de nazomer. Voordat je gaat planten, moet je onkruid, stenen of andere ongewenste materialen uit de grond verwijderen. Vervolgens kan je het ploegen om de textuur en beluchting te verbeteren. Mogelijk moet je ook wat goed verteerde mest of compost toevoegen om de voedingsstoffen van de grond te vergroten. Daarna mag je kleine gaatjes graven en 2-3 zaden direct in de grond zaaien op een diepte van 1 cm. Gemiddeld heb je 1-1,5 gram zaad per 10 vierkante meter nodig. Bloemkoolzaden ontkiemen over het algemeen het beste bij een gemiddelde temperatuur van 26 °C. Bloemkoolzaden ontkiemen ongeveer in 8-10 dagen. Na het ontkiemen moet je de planten verdunnen voor het geval ze allemaal zijn uitgelopen, zodat in elke zaaipositie alleen de gezondste overblijft. De planten die je uiteindelijk gaat houden, moeten zich op een afstand van 20-50 cm van elkaar in de rij bevinden. Bloemkool is gevoelig voor droogte, omdat het de kwaliteit van de bloemkool aanzienlijk vermindert. Zo voorzie je je planten van voldoende water. De meeste boeren in de achtertuin irrigeren hun bloemkoolplanten door tijdens de eerste fasen om de dag kleine hoeveelheden water te geven. Ze houden de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen en verhogen daarna de hoeveelheid. Tijdens warme dagen kan het echter zijn dat je eenmaal per dag water moet geven. Als bemestingsmethode heb je alleen wat mest of compost nodig. De mest die je voor het planten in de grond hebt verwerkt, is waarschijnlijk voldoende voor het hele groeiseizoen. De oogsttijd is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de bloemkoolvariëteit. De meeste bloemkoolsoorten zijn 2-5 maanden (60 tot 150 dagen) na het verplanten klaar voor de oogst. Het juiste moment om een bloemkool voor thuisgebruik te oogsten, is wanneer deze een compacte krop heeft gevormd met een gemiddelde diameter van 18 cm of minder.

See also:  Hoe Lang Broccoli Stomen In Magnetron?

Snelle feiten over bloemkool Bloemkoolplantinformatie, geschiedenis en gebruik Hoe je gemakkelijk thuis bloemkool kunt kweken – Bloemkool kweken in de achtertuin Gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van bloemkool Bloemkool kweken voor winst – Commerciële bloemkoolteelt

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: English Español Français Deutsch हिन्दी العربية Türkçe 简体中文 Italiano Ελληνικά Português

Hoeveel broccoli kiemen eten?

Broccolikiemen; één plus één is twintig! – Broccolikiemen zijn dus heel waardevol als je kanker wilt voorkomen en chemische stoffen waaronder xeno-oestrogenen uit je lichaam wilt verwijderen. En geloof me, dat wil je! Als je lichaam xeno-oestrogenen niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in je vetcellen.

Daar kunnen ze het minste kwaad. Dit kan hardnekkig vet zijn waar je moeilijk vanaf kan komen. Je lichaam helpen om te ontgiften kan je dus helpen bij afvallen. Opstapeling van xeno-oestrogenen in je lichaam kan overigens ook leiden tot kanker, het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarbij kunnen deze kiemen je ook helpen om grip te krijgen op je bloedglucosespiegel als je insulineresistent bent.

Hierdoor kan je diabetes voorkomen (1). Een plukje van 10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli! Dat is wat ik bedoel met één plus één is twintig! Genoeg redenen dus om regelmatig broccolikiemen te eten, Wil je meer lezen over de geneeskrachtige werking van broccolikiemen lees dan hier Broccoli Sprouts, cancer prevention and detoxification van Geoff D’Arcy.

Hoeveel water moet er bij de broccoli?

Stappenplan: hoe kook je broccoli? –

 1. Snijd de roosjes en de stronk in stukjes van gelijke grootte, zoals beschreven bij punt 2 hierboven,
 2. Doe alles in een grote pan en voeg water toe tot de broccoli ongeveer driekwart onderstaat. Voeg ook een snufje zout toe.
 3. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook.
 4. Draai het vuur lager en laat de broccoli 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Tussendoor even doorroeren.
 5. Test of de broccoli gaar is: als je een mes of vork zonder veel moeite in een dik stukje kunt prikken, is broccoli perfect beetgaar. Direct afgieten en serveren. Uitzondering: voor gebruik in een lauwwarme salade na het afgieten even overgieten met koud water, zodat de garing echt helemaal stopt.

De kooktijd is natuurlijk ook afhankelijk van je snijdwijze. Bij heel grof gesneden broccoli is de kooktijd gemakkelijk twee keer zo lang. Als je echter blijft testen op de manier zoals beschreven in het bovenstaande stappenplan zit je altijd goed! Tip: fijner snijden is beter voor een gelijkmatige garing.

 • Recept 1: broccoli met kaassaus en ham. Bijgerecht voor vier personen. Snijd 1 kilo broccoli. Maak vervolgens een kaassaus: verwarm enkele eetlepels olie of boter met eenzelfde hoeveelheid bloem in een pannetje. Laat het op laag vuur vijf minuten staan; roer een paar keer door. Meng het dan met telkens een klein scheutje melk tot je een dikke witte saus hebt. Gooi daar naar smaak oude geraspte kaas doorheen (bijvoorbeeld enkele handjes), en een snuf nootmuskaat. Snijd dan wat plakjes ham in stukjes. Dat hoeft niet veel te zijn.100 gram is meer dan voldoende voor vier eters. Meng dit met de kaassaus. Kook de groente beetgaar en giet ‘m af. Laat nog 1 minuut in het vergiet staan om even uit te dampen. Doe het dan terug in de pan en meng met de kaassaus en ham. Dit is een uitstekend bijgerecht bij aardappelen en vlees of vis.
 • Recept 2: broccolipuree. Verrassend bijgerechtje voor vier personen. Snijd 500 gram broccoli in stukjes en kook ze iets gaarder dan beetgaar; een kooktijd van 5 tot 6 minuten is doorgaans voldoende. Giet af en doe in een blender, keukenmachine of staafmixer met bakje. Voeg er 75 ml melk en 2 el olijfolie of boter aan toe. Pureer tot een gladde broccolipuree. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm eventueel nog even op laag vuur in een pannetje. Heerlijk bij bijvoorbeeld zalm of kip. Variatie: pureer er ook een zacht gefruit sjalotje of een teentje knoflook doorheen, of voeg wat citroensap toe.
Adblock
detector