Hoe Gezond Is Rauwe Broccoli?

Hoe Gezond Is Rauwe Broccoli
Rauwe of gekookte broccoli: wat is beter? – Waarom rauwe broccoli eten? Wat zijn de voordelen ten opzichte van gekookte broccoli? Le broccoli zit boordevol voedingsstoffen en vitamines. Het is dus een echte weldoener voor ons lichaam. Het koken van voedsel veroorzaakt echter een verandering in de structuur en voedingsstoffen.

Rauwe broccoli is zeer rijk aan vitamines en vooral vitamine A, K1, B9 en C, Het is ook een van de rijkste groenten aan vitamine C! Het bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel van gelijk gewicht. Wanneer broccoli echter wordt gekookt, verliest het een groot deel van zijn vitamines, en met name vitamine C:

100 gram rauwe broccoli levert 132,50% van de voedingsreferentiewaarden op tegen 20% en 25% van de NRV’s voor 100 gram gekookte of gestoomde broccoli!

Rauwe broccoli bevat veel glucoraphanine die in sulforafaan verandert wanneer we het innemen. Deze verbinding heeft zeer interessante eigenschappen voor strijd tegen kanker, Wanneer het wordt gekookt, verliest het veel van zijn sulforafaangehalte. Bovendien heeft sulforafaan een betere biologische beschikbaarheid en wordt het sneller door het lichaam opgenomen wanneer het rauw dan gekookt wordt gegeten. Rauwe broccoli bevat meer polyfenolverbindingen dan gekookte broccoli, Dit zijn antioxidanten zeer krachtig die een rol spelen bij het voorkomen van ziekten die verband houden met oxidatieve stress (cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten).

Merk op dat in het algemeen koken de mineralen in voedsel verandert. Jammer als we dat weten broccoli is ook een zeer mineraalrijke voedselbron, vooral mangaan en kalium. Tot slot nog een detail maar dat is soms niet het minste, rauwe broccoli blijft veel beter in de koelkast laat de broccoli koken! De enige fout die men kon vinden in de? rauwe broccoli is dat het een inname van 36 calorieën per 100 gram heeft, in tegenstelling tot gekookte broccoli die een inname van 23 calorieën heeft voor een equivalente hoeveelheid.

  1. Dit energieverlies tijdens het koken zit echter in het verlies van voedingsstoffen.
  2. Behalve dat je geen significant verschil hebt, zal je lichaam minder goed gevoed worden en je daarom om meer voedsel vragen.
  3. En daardoor krijg je meer honger! Dus na al deze uitleg hopen we dat niets u ervan weerhoudt om eet broccoli rauw om de meeste voordelen te krijgen,

Vergeet in ieder geval nooit dat het eten van rauw voedsel een keuze is voor een heilzaam dieet voor het lichaam dankzij hun rijkdom aan vezels, vitamines en mineralen.

Is rauwe broccoli goed voor je?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Broccoli bevat onder andere, B1, B2,, C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste onder de vitamines die ervoor zorgen dat vrije radicalen zonder schade aangericht te hebben het lichaam verlaten. Het eten van broccoli kan kanker helpen te voorkomen, zorgen voor een gezonde huid en ogen, sterke botten, een gezonde hart- en darmfunctie.

  • Door het koken van groente kunnen voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), dit geldt ook voor broccoli.
  • Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli, dient de groente of zeer kort gekookt te worden, namelijk maximaal vijf minuten.
  • Ook kun je de broccoliroosjes beter niet in ruim water koken, omdat op deze manier voedingsstoffen verloren gaan.

Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur. Geschreven door, Diëtist bij Sint Jacob BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek : Is het goed om broccoli rauw te eten?

Hoe eet je broccoli het gezondst?

Alles over broccoli Broccoli is een echte alleskunner en niet alleen omdat het zo goed bij heel veel maaltijden past. Wist je dat van alle groenten broccoli een van de top vitaminen- en mineralenleveranciers is. Supergezond dus. Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes.

Kun je bloemkool en broccoli rauw eten?

Deze groenten kun je rauw eten, maar worden gezonder door eerst te koken: –

Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken. Maar mensen met schildklieraandoeningen kunnen rauwe kruisbloemige groenten beter vermijden omdat ze glucosinolaten bevatten. Deze stof kan de opname van jodium verminderen. Hoewel mensen met een schildklieraandoening (zoals bv hypothyreoïdie) glucosinolaten beter kunnen laten staan, is het voor mensen zonder klachten wel gunstig om ze rauw te eten: glucosinolaten hebben volgens sommige studies gunstige effecten, zoals een werking tegen kanker. Tomaten bevatten de rode kleurstof lycopeen, die beter wordt opgenomen als het even wordt verhit. Onderzoek laat zien dat temperaturen tussen de 60 en 80 graden al voldoende zijn om lycopeen om te zetten in de beter opneembare vorm. Asperges worden gezonder door ze te verhitten. Studies hebben aangetoond dat koken ervan de antioxidantwerking met 16 tot 25% verhoogde en het gehalte aan fenolzuur verhoogt. Selderij wordt volgens onderzoekers gezonder door deze te verhitten, omdat hierdoor de hoeveelheid antioxidanten kunnen toenemen. Ook worden de vezels zachter, waardoor je de nutriënten beter kunt opnemen. De onderzoekers geven wel aan dat je selderij beter niet kunt koken in water, want dat verlaagde het gehalte aan nutriënten juist. Artisjok is onder meer gezond vanwege de vele antioxidanten die deze distelbloem bevat. Volgens onderzoekers kan de antioxidantkracht door deze te stomen met maar liefst 15 keer toenemen. Het koken in water kan ook zorgen voor een toename, maar dan “slechts’ 8 maal. Spinazie bevat relatief veel oxaalzuur. Het stomen van spinazie verlaagt het oxaalzuur in deze groente, waardoor je calcium en ijzer beter op kunt nemen. Wortels bevatten veel bèta-caroteen en dat wordt door het koken beter voor het lichaam opneembaar. Onderzoekers geven aan dat je wortel maar beter met de schil kan koken, want daardoor bevatten ze driemaal meer antioxidanten in vergelijking met de geschilde variant. En kook wortels in zo min mogelijk water, want dan blijven er meer nutriënten bewaard.

Wat doet broccoli met je darmen?

Gezondheidsvoordelen van broccoli – Volgens de dokter heeft het eten van broccoli tal van gezondheidsvoordelen. Het voordeel begint al in de maag, via de dunne darm en wordt in de dikke darm alleen maar groter. Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora.

Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling. Maar ook de gezondheid van de hersenen wordt deels bepaald door de gezondheid van de darmen.

Ook ons humeur, lichaamsgewicht en de gezondheid van onze gewrichten worden bepaald door de darmen.

Kun je ziek worden van rauwe broccoli?

Broccoli, spruitjes, bloemkool – Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten, Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!

Is elke dag broccoli goed?

Deze groene nutritionele krachtpatser staat bekend als de koning onder de groentes. En dat is niet voor niets. Deze superfood is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens buitengewoon gezond. Eén van de grootste voordelen van broccoli is het hoge gehalte aan voedingsstoffen.

Broccoli bevat namelijk een breed scala aan vitamines, mineralen, vezels en andere antioxidanten die vele voordelen met zich mee brengen. Het verhoogt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en het ontgift het lichaam waardoor opname van vitamine en mineralen wordt gestimuleerd, elimineert ontstekingen en het verlaagt de bloeddruk.

Broccoli bulkt van de vitamine K, vitamine C, chroom en folaat en is een zeer goede bron van voedingsvezels, pantotheenzuur, vitamine B6, vitamine E, mangaan, fosfor, choline, vitamine B1, vitamine A (in de vorm van carotenoïden), kalium en koper. Tevens bevat het ook vitamine B1, magnesium, omega-3-vetzuren, eiwitten, zink, calcium, ijzer, niacine en selenium.

See also:  Waar Koop Je Broccoli Kiemen?

Vezels Bij een gezond dieet hoort vezelrijke voeding, dit helpt de stoelgang. Laat broccoli nou is bomvol vezels te zitten. Door flink wat broccoli bij je maaltijden te eten voel je je langdurig verzadigd. De reden hiervoor is dat broccoli de spijvertering vertraagd. Tevens zorgt een vezelrijk dieet ook nog voor een vermindering op het risico op hart- en vaatziekten.

De vezels in broccoli laten het cholesterol makkelijker ons lichaam verlaten. Dit komt doordat de vezels zich binden met de galzuren in het spijsverteringskanaal. Dit proces versoepelt het uitscheiden van cholesterol. Calcium Broccoli mag zeker niet ontbreken op je boodschappenlijst als je sterke stevige botten wilt hebben.

  1. Vergeet alle propaganda die de zuivelindustrie je ooit heeft geleerd.
  2. Broccoli is the real deal.
  3. Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium.
  4. Dit is net zoveel als in koeienmelk.
  5. Vitamine K Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E.

Het zorgt onder andere voor een normale bloedstolling, het vastzetten van calcium en voor sterke botten en gezonde bloedvaten. De aanbevolen hoeveelheid vitamine K voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag. Broccoli bevat maar liefst 156 microgram per 100 gram.

Dit is maar liefst 140% van de dagelijkse behoefte vitamine K. Van alle groenten bevatten alleen spinazie en boerenkool meer vitamine K dan broccoli. Vitamine C Broccoli bevat een zeer grote hoeveelheden vitamine C. Dat is zelfs veel meer dan in sinaasappels.200 gram broccoli bevat maar liefst 94 mg vitamine C.

Dit is 125% van de dagelijkse behoefte. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer, het in stand houden van de weerstand en het helpt ook bij het herstel van het lichaam na een zware training.

Ontstekingsremmend Broccoli behoort tot de brassica familie. Het is nauw verwant aan kool, spruitjes, boerenkool en bloemkool (alle eetbare planten die gezamenlijk worden aangeduid als kruisbloemige groenten). Deze groentesoort met immuun bevorderende eigenschappen bevat sulforafaan. Dit is een antioxidant die vele voordelen voor je gezondheid bevat.

Het werkt namelijk ontstekingsremmend en het helpt cardiovasculaire ziekten bestrijden. Zoals je nu hebt kunnen lezen is het wel duidelijk dat broccoli een zeer voedingsrijke plant is die de gezondheid op vele manieren kan verbeteren. Broccoli is slechts één van de vele gezonde groenten die kunnen bijdragen aan een goed en gezond lichaam.

  • Hou hier rekening mee.
  • Variatie is de key.
  • Bereiden Broccoli kun je het best niet té lang koken.
  • Als je broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen zoals Vitamine C.
  • Gekookte broccoli bevat ook nog eens een 40% van de voordelen van rauwe groente Hoe je broccoli precies eet maakt ook nog uit.
  • Als je namelijk broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen als vitamine C.

De beste manier om het te bereiden is om het kort (ong 5 min) te wokken, stomen of om het rauw te eten. Wist je dat je een heerlijke smoothie kan maken met plantaardige melk, Greenpowders shake en wat broccoli roosjes? Dus de volgende keer dat je een smoothie gaat maken.

Kun je elke dag broccoli eten?

Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten! Geplaatst op september 21 2018 door Bij mij is broccoli al jarenlang iedere dag een vast onderdeel van mijn menu. Ik eet ontzettend veel verse groente en daarbij ontbreekt broccoli nooit. Iedere dag eet ik aardig wat, niet alleen omdat het zo vreselijk gezond is, maar ook gewoonweg ontzettend lekker.

  • Sommige mensen kijken mij verbaasd aan als ik hen vertel dat broccoli iedere dag op mijn menu staat.
  • Maar eigenlijk zou dit andersom moeten zijn, en zou ik mij kunnen verbazen waarom broccoli niet bij iedereen dagelijks op het menu staat.
  • Als ik alle bewezen, onderbouwde gezonde voordelen erop nalees, zou je je af kunnen vragen waarom dit helemaal niet zo bekend is.

Broccoli is méér dan alleen gezond. Het is bijzonder en extreem gezond. En wel hierom Broccoli staat prominent op de eerste plek als het komt op meest gezondste groente.Waarom? Heb je even? Al heel lang is door middel van talloze onderzoeken bewezen dat broccoli tumoren kan voorkomen maar dat niet alleen,bij 75% van de onderzochten verkleinde de omvang ook van de tumoren. Broccoli herbergt echt een schat aan zeer belangrijke voedingsstoffen. Waaronder:

Sulfurofaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig, het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden.

Vezels: vezels zijn zeer belangrijk voor een goede werking van de maag en de darmen. Juist omdat ze onverteerbaar zijn worden de darmen geprikkeld en gestimuleerd,wat weer een zeer gunstig effect heeft op de spijsvertering. De vezels in broccoli zijn oplosbaar wat weer erg gunstige effecten heeft op heel veel functies in het lichaam. Dezelfde vezels zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel wat kan helpen tegen honger en trek en ter ondersteuning tijdens een vermageringen-dieet.

Indolen: indolen worden gevormd uit glucosinolaten wanneer deze worden gekauwd of fijn gesneden. Deze indolen bieden ook een zeer beschermende werking tegen kanker.

Luteine/zeaxanthine: dit zijn krachtige antioxidanten die ons beschermt tegen vrije radicalen. Ook erg gunstig bij oog aandoeningen.

Calcium: Zoals bekend geeft calcium stevigheid aan het gebit en skelet en is het ook hard nodig voor het optimaal functioneren van ons spierweefsel. Het is ook belangrijk voor een goede celgroei,hormoon stofwisseling en is nauw betrokken bij onze bloedstolling.

Foliumzuur: een vorm van een in water oplosbare vitamine uit de vitamine B complex.

Vitamine C : deze in water oplosbare vitamine staat erg bekend om zijn goede weerstand opbouw,maar zorgt ook voor gezonde botten tanden en bloedvaten. Samen met vitamine E beschermt het ons ook tegen vrije radicalen.

Polyfenolen: werken net als antioxidanten. Ze werken anti-allergeen en ontstekingsremmend. Ze verminderen vet afgifte van vettige stoffen in het bloed. Flavonoïden zijn ook polyfenolen die aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Zo bepalen favonoïden bijvoorbeeld ook de grote variatie aan kleuren in groente en fruit en huizen ze voornaam in de schil.

We komen nog even terug op sulfurolaan. Dit zorgt namelijk ook nog eens voor een verlaging van het ” slechte” LDL cholesterol, waardoor de algehele cholesterol-spiegel verbetert. Ook de enorme hoeveelheden vezels spelen een belangrijke rol op de cholesterolspiegel.

  1. De oplosbare vezels heeft een erg gunstige uitwerking.
  2. Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken.
  3. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen,
  4. Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen.
See also:  Hoe Lang Broccoli Koken Baby?

Alhoewel niet-biologische broccoli uiteraard ook wordt bespoten, valt dit reuze mee in vergelijking met andere groenten. Dit maakt broccoli ook meteen tot één van de minst bespoten groentesoort ter wereld. Er worden echter vrij veel pesticiden gebruikt, maar de hoeveelheden zijn minimaal.

  1. Dit betekent dat je niet altijd voor biologische broccoli hoeft te kiezen, deze zijn in regel flink duurder.
  2. Je kunt het beste afwisselen, als je ook graag net als ik broccoli iedere dag op je menu wilt gaan zetten.
  3. Nog een voordeel van broccoli is dat het vrij goedkoop is.
  4. Het wordt relatief vrij goedkoop aangeboden in supermarkten.

Ook biowinkels houden zeer regelmatig weekaanbiedingen waardoor ook onbespoten broccoli betaalbaar wordt. Als je al het hierboven geschreven leesvoer hebt gelezen, hoop ik dat jij nu ook enthousiast genoeg bent geworden om iedere dag broccoli te gaan eten. Dit kun je over een hele dag uitsmeren, je hoeft dus bijvoorbeeld niet iedere avond broccoli te eten. Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten. Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je de broccoli stoomt of kort kookt, om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van alle voedingsstoffen. Vegan broccoli quiche, voor het volledige recept Broccoli ” special soup” Voor het volledige recept Heerlijk zoete cake met broccoli! Dit heerlijke broccoli brood kan op ieder moment van de dag! Deze spread kan op brood, bij de maaltijd of als hapje tussendoor! : Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten!

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Reken op 250 gram broccoli per persoon als u de groente gaat koken of roerbakken en ook de stronken verwerkt. Als u alleen de roosjes verwerkt, reken dan op 300 gram per persoon.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Waarom is broccoli zo n gezonde groente?

1. Broccoli – Laten we maar meteen van start gaan met deze groene topper. Broccoli is een kruisbloemige groente en bevat bijna alle vitamines en mineralen, behalve vitamine B12. Broccoli is vooral rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen, de voorloper van vitamine A.

Kun je broccoli rijst rauw eten?

Kun je rauwe broccoli ook eten? – Je kunt de broccoli-rijst ook rauw eten. Wanneer je rauwe groenten eet, blijven er meer voedingsstoffen intact. Maar de vezels in rauwe groenten kunnen moeilijk te verteren zijn. Door de broccoli een paar minuten te stomen, worden de vezels verzacht wat het gemakkelijker maakt om het te verteren.

Is rauwe bloemkool gezond?

Weggooien is zonde – Breng jij de bladeren en de stronk ook altijd naar de konijnen, geiten of schapen? Niet meer doen! Die bladeren zijn niet alleen voor de dieren maar ook voor de mensen heel lekker én gezond. De bladeren bevatten namelijk heel veel calcium; meer zelfs dan de rest van de bloemkool.

  • Als je ze rauw eet, is het gehalte aan calcium op zijn hoogst.
  • De bladeren van de bloemkool afhalen, goed wassen, drogen en in kleine reepjes snijden.
  • Verwerk ze zo in een groene salade of roerbak ze mee met andere groenten.
  • Of gebruik ze als extra ingrediënt in een saus.
  • De stronk kun je ook gebruiken; dat is zelfs het lekkerste gedeelte van de bloemkool.

Jammer dan voor de beestjes maar ik weet zeker dat je lichaam er heel blij van wordt. Als je de bladeren liever niet rauw eet, dan kun je ze roerbakken, in de oven klaarmaken, stoven enz. enz., evt. in combinatie met andere groenten. Het gehalte aan calcium is dan níet meer wat het geweest is.

Wat is het gezondste rauwe of gekookte groenten?

“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” – Da’s niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.

Het verlies van voedingsstoffen in rauwe groenten ten gevolge van hitte is inderdaad minder groot in vergelijking met gekookte groenten. Rauwe groenten kunnen echter ook vitaminen en mineralen verliezen tijdens het wassen van de groenten of tijdens het snijden en bewaren door contact met lucht en licht.

Lees hier meer over de voedingswaarde van rauwe versus gekookte groenten,

Kun je elke dag broccoli eten?

Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten! Geplaatst op september 21 2018 door Bij mij is broccoli al jarenlang iedere dag een vast onderdeel van mijn menu. Ik eet ontzettend veel verse groente en daarbij ontbreekt broccoli nooit. Iedere dag eet ik aardig wat, niet alleen omdat het zo vreselijk gezond is, maar ook gewoonweg ontzettend lekker.

  1. Sommige mensen kijken mij verbaasd aan als ik hen vertel dat broccoli iedere dag op mijn menu staat.
  2. Maar eigenlijk zou dit andersom moeten zijn, en zou ik mij kunnen verbazen waarom broccoli niet bij iedereen dagelijks op het menu staat.
  3. Als ik alle bewezen, onderbouwde gezonde voordelen erop nalees, zou je je af kunnen vragen waarom dit helemaal niet zo bekend is.

Broccoli is méér dan alleen gezond. Het is bijzonder en extreem gezond. En wel hierom Broccoli staat prominent op de eerste plek als het komt op meest gezondste groente.Waarom? Heb je even? Al heel lang is door middel van talloze onderzoeken bewezen dat broccoli tumoren kan voorkomen maar dat niet alleen,bij 75% van de onderzochten verkleinde de omvang ook van de tumoren. Broccoli herbergt echt een schat aan zeer belangrijke voedingsstoffen. Waaronder:

Sulfurofaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig, het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden.

Vezels: vezels zijn zeer belangrijk voor een goede werking van de maag en de darmen. Juist omdat ze onverteerbaar zijn worden de darmen geprikkeld en gestimuleerd,wat weer een zeer gunstig effect heeft op de spijsvertering. De vezels in broccoli zijn oplosbaar wat weer erg gunstige effecten heeft op heel veel functies in het lichaam. Dezelfde vezels zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel wat kan helpen tegen honger en trek en ter ondersteuning tijdens een vermageringen-dieet.

Indolen: indolen worden gevormd uit glucosinolaten wanneer deze worden gekauwd of fijn gesneden. Deze indolen bieden ook een zeer beschermende werking tegen kanker.

Luteine/zeaxanthine: dit zijn krachtige antioxidanten die ons beschermt tegen vrije radicalen. Ook erg gunstig bij oog aandoeningen.

Calcium: Zoals bekend geeft calcium stevigheid aan het gebit en skelet en is het ook hard nodig voor het optimaal functioneren van ons spierweefsel. Het is ook belangrijk voor een goede celgroei,hormoon stofwisseling en is nauw betrokken bij onze bloedstolling.

See also:  Hoe Lang Broccoli In De Magnetron?

Foliumzuur: een vorm van een in water oplosbare vitamine uit de vitamine B complex.

Vitamine C : deze in water oplosbare vitamine staat erg bekend om zijn goede weerstand opbouw,maar zorgt ook voor gezonde botten tanden en bloedvaten. Samen met vitamine E beschermt het ons ook tegen vrije radicalen.

Polyfenolen: werken net als antioxidanten. Ze werken anti-allergeen en ontstekingsremmend. Ze verminderen vet afgifte van vettige stoffen in het bloed. Flavonoïden zijn ook polyfenolen die aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Zo bepalen favonoïden bijvoorbeeld ook de grote variatie aan kleuren in groente en fruit en huizen ze voornaam in de schil.

We komen nog even terug op sulfurolaan. Dit zorgt namelijk ook nog eens voor een verlaging van het ” slechte” LDL cholesterol, waardoor de algehele cholesterol-spiegel verbetert. Ook de enorme hoeveelheden vezels spelen een belangrijke rol op de cholesterolspiegel.

  1. De oplosbare vezels heeft een erg gunstige uitwerking.
  2. Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken.
  3. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen,
  4. Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen.

Alhoewel niet-biologische broccoli uiteraard ook wordt bespoten, valt dit reuze mee in vergelijking met andere groenten. Dit maakt broccoli ook meteen tot één van de minst bespoten groentesoort ter wereld. Er worden echter vrij veel pesticiden gebruikt, maar de hoeveelheden zijn minimaal.

Dit betekent dat je niet altijd voor biologische broccoli hoeft te kiezen, deze zijn in regel flink duurder. Je kunt het beste afwisselen, als je ook graag net als ik broccoli iedere dag op je menu wilt gaan zetten. Nog een voordeel van broccoli is dat het vrij goedkoop is. Het wordt relatief vrij goedkoop aangeboden in supermarkten.

Ook biowinkels houden zeer regelmatig weekaanbiedingen waardoor ook onbespoten broccoli betaalbaar wordt. Als je al het hierboven geschreven leesvoer hebt gelezen, hoop ik dat jij nu ook enthousiast genoeg bent geworden om iedere dag broccoli te gaan eten. Dit kun je over een hele dag uitsmeren, je hoeft dus bijvoorbeeld niet iedere avond broccoli te eten. Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten. Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je de broccoli stoomt of kort kookt, om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van alle voedingsstoffen. Vegan broccoli quiche, voor het volledige recept Broccoli ” special soup” Voor het volledige recept Heerlijk zoete cake met broccoli! Dit heerlijke broccoli brood kan op ieder moment van de dag! Deze spread kan op brood, bij de maaltijd of als hapje tussendoor! : Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten!

Is elke dag broccoli goed?

Deze groene nutritionele krachtpatser staat bekend als de koning onder de groentes. En dat is niet voor niets. Deze superfood is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens buitengewoon gezond. Eén van de grootste voordelen van broccoli is het hoge gehalte aan voedingsstoffen.

  • Broccoli bevat namelijk een breed scala aan vitamines, mineralen, vezels en andere antioxidanten die vele voordelen met zich mee brengen.
  • Het verhoogt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en het ontgift het lichaam waardoor opname van vitamine en mineralen wordt gestimuleerd, elimineert ontstekingen en het verlaagt de bloeddruk.

Broccoli bulkt van de vitamine K, vitamine C, chroom en folaat en is een zeer goede bron van voedingsvezels, pantotheenzuur, vitamine B6, vitamine E, mangaan, fosfor, choline, vitamine B1, vitamine A (in de vorm van carotenoïden), kalium en koper. Tevens bevat het ook vitamine B1, magnesium, omega-3-vetzuren, eiwitten, zink, calcium, ijzer, niacine en selenium.

  • Vezels Bij een gezond dieet hoort vezelrijke voeding, dit helpt de stoelgang.
  • Laat broccoli nou is bomvol vezels te zitten.
  • Door flink wat broccoli bij je maaltijden te eten voel je je langdurig verzadigd.
  • De reden hiervoor is dat broccoli de spijvertering vertraagd.
  • Tevens zorgt een vezelrijk dieet ook nog voor een vermindering op het risico op hart- en vaatziekten.

De vezels in broccoli laten het cholesterol makkelijker ons lichaam verlaten. Dit komt doordat de vezels zich binden met de galzuren in het spijsverteringskanaal. Dit proces versoepelt het uitscheiden van cholesterol. Calcium Broccoli mag zeker niet ontbreken op je boodschappenlijst als je sterke stevige botten wilt hebben.

Vergeet alle propaganda die de zuivelindustrie je ooit heeft geleerd. Broccoli is the real deal. Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Dit is net zoveel als in koeienmelk. Vitamine K Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E.

Het zorgt onder andere voor een normale bloedstolling, het vastzetten van calcium en voor sterke botten en gezonde bloedvaten. De aanbevolen hoeveelheid vitamine K voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag. Broccoli bevat maar liefst 156 microgram per 100 gram.

Dit is maar liefst 140% van de dagelijkse behoefte vitamine K. Van alle groenten bevatten alleen spinazie en boerenkool meer vitamine K dan broccoli. Vitamine C Broccoli bevat een zeer grote hoeveelheden vitamine C. Dat is zelfs veel meer dan in sinaasappels.200 gram broccoli bevat maar liefst 94 mg vitamine C.

Dit is 125% van de dagelijkse behoefte. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer, het in stand houden van de weerstand en het helpt ook bij het herstel van het lichaam na een zware training.

Ontstekingsremmend Broccoli behoort tot de brassica familie. Het is nauw verwant aan kool, spruitjes, boerenkool en bloemkool (alle eetbare planten die gezamenlijk worden aangeduid als kruisbloemige groenten). Deze groentesoort met immuun bevorderende eigenschappen bevat sulforafaan. Dit is een antioxidant die vele voordelen voor je gezondheid bevat.

Het werkt namelijk ontstekingsremmend en het helpt cardiovasculaire ziekten bestrijden. Zoals je nu hebt kunnen lezen is het wel duidelijk dat broccoli een zeer voedingsrijke plant is die de gezondheid op vele manieren kan verbeteren. Broccoli is slechts één van de vele gezonde groenten die kunnen bijdragen aan een goed en gezond lichaam.

  • Hou hier rekening mee.
  • Variatie is de key.
  • Bereiden Broccoli kun je het best niet té lang koken.
  • Als je broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen zoals Vitamine C.
  • Gekookte broccoli bevat ook nog eens een 40% van de voordelen van rauwe groente Hoe je broccoli precies eet maakt ook nog uit.
  • Als je namelijk broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen als vitamine C.

De beste manier om het te bereiden is om het kort (ong 5 min) te wokken, stomen of om het rauw te eten. Wist je dat je een heerlijke smoothie kan maken met plantaardige melk, Greenpowders shake en wat broccoli roosjes? Dus de volgende keer dat je een smoothie gaat maken.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Is rauwe groenten gezonder dan gekookt?

“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” – Da’s niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.

Het verlies van voedingsstoffen in rauwe groenten ten gevolge van hitte is inderdaad minder groot in vergelijking met gekookte groenten. Rauwe groenten kunnen echter ook vitaminen en mineralen verliezen tijdens het wassen van de groenten of tijdens het snijden en bewaren door contact met lucht en licht.

Lees hier meer over de voedingswaarde van rauwe versus gekookte groenten,

Adblock
detector