Hoe Groot Wordt Een Broccoli Plant?

Hoe Groot Wordt Een Broccoli Plant
Voeding broccoli – Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe lang groeit een broccoli?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Is broccoli een eenjarige plant?

Overwintering – In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.

Hoe lang voor je broccoli kan oogsten?

Oogsten – De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras ‘Belstar F1′ zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.

  • Bij het ras ‘Calabrese’ ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant.
  • Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
  • Later oogsten is nadelig voor de smaak, omdat dat een losse bloemknop met gele bloemen oplevert.
  • Het is dus van belang om rond de oogsttijd elke dag even te controleren hoe het ervoor staat.

Wil je over een langere periode mooie broccoli oogsten, dan raden we aan om broccoli meerdere keren te zaaien en planten, met 3-4 weken tussen de plantingen. Broccoli smaakt vers het beste. Eet deze groente het liefst dus direct op na de oogst. Na een paar dagen droogt broccoli namelijk al uit, en wordt deze slap en taai.

Heeft broccoli veel water nodig?

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van broccoli in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

Latijnse naam: Brassica oleracea convar. botrytis var. italicaEngelse naam: Broccoli (en Sprouting broccoli)Duitse naam: BrokkoliFranse naam: Brocoli, Chou brocoli

Broccoli en bloemkool zijn zusjes, ze maken allebei een onvolgroeide bloemknop, dat is technisch gezien hetgeen wat we van bloemkool en broccoli oogsten en eten. Maar eigenlijk zijn alle bovengrondse delen eetbaar, dus ook de bladeren en de stelen. Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen.

  1. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
  2. Broccoli en bloemkool schieten even gemakkelijk door, maar broccoli (en dan vooral de sprouting broccoli) maakt wat makkelijker en sneller bloemen dan een bloemkool (die eerst vanuit de kool bloeistengels moet maken, broccoli maakt die wat sneller omdat ze al wat losser van vorm is).

Ik zou dat hier natuurlijk niet moeten schrijven want deze pagina gaat over de teelt van broccoli voor de oogst van die bloemknop 🙂, maar laat ergens in de tuin vooral ook eens een broccoliplant doorschieten en in bloei komen; ze wordt dan uiteindelijk ruim een meter hoog en bloeit met heel veel gele bloempjes die grote aantallen bijen, hommels en andere bestuivers aantrekken. Broccoli bevat veel vitamines en mineralen, ze is wat pittiger van smaak dan de wat zachtere bloemkool, er zijn veel erg lekkere gerechten mee te maken, van koken tot roerbakken, ovenschotels, etc. Maar helaasnet als bloemkool is ook broccoli niet gemakkelijk te telen.

  • Wij telen de gewone groene broccoli (zoals je die in de winkel kunt kopen en waarvan je een foto bovenaan deze pagina ziet) niet heel vaak meer; simpelweg omdat de teelt regelmatig mislukt, er geen broccoli kwam, of slechts één kleine broccoliroosje, of omdat ze werden opgevreten door slakken, etc.
  • De oogst per plant is ook relatief klein: 1 stronk en dan nog wat kleinere broccoliroosjes ernaast.

Toch zijn er mensen die wel succes hebben en ze graag telen. Kijk vooral ook bij de Teeltwijzen want er bestaat dus ook een sprouting broccoli, zomer in een zomer- als wintervariant, en die vinden wij makkelijker te telen en zaaien die dus elk jaar wel. Sprouting broccoli: Deze teelt zie je steeds vaker en lukt hier een stuk beter. Er zijn ondertussen rassen te vinden die je voor de oogst in de zomer, herfst en voor het voorjaar (waarbij de planten in de tuin overwinteren) kunt gebruiken. Er worden voor deze teelt vaak nog steeds de Engelse termen gebruikt: summer sprouting broccoli en winter sprouting broccoli.

  1. Voor de teelt van sprouting broccoli is het belangrijk om wat meer planten te zetten, De planten maken over een langere periode telkens weer nieuwe losse broccoliroosjes.
  2. De opbrengst is prima maar omdat die verdeeld is kun je vaak per plant slechts enkele roosjes tegelijkertijd oogsten.
  3. Door meerdere planten te zetten kun je toch per keer voldoende broccoliroosjes oogsten voor een complete maaltijd.

Omdat deze teelt steeds bekender wordt, er meer en meer rassen verkrijgbaar zijn en je haar ook al in de groentewinkel en supermarkt ziet (soms onder de naam aspergebroccoli of bimi) heb ik er een aparte teeltpagina over geschreven: Broccolini Het zal al wel duidelijk zijn dat onze voorkeur uitgaat naar de teelt van sprouting broccoli. Summer sprouting broccoli, en als ik dan toch mag kiezen vind ik de paarse net wat leuker dan de groen (al is de smaak hetzelfde) Voorbeelden van broccolirassen:

Groene Calabrese (groen)Marathon F1 (groen)Red Fire F1 (paars)Imperial F1 (groen)Burgundy F1 (paars)Calabria (groen)Atlantis F1 (groen)

STANDPLAATS / BODEM / BEMESTING Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool, maar toch moet ook bij de broccoliteelt de grond behoorlijk vruchtbaar zijn (eigenlijk geldt dat altijd voor alle kolen – het zijn allemaal schrokoppen). De grond moet vochtig zijn maar liever niet kletsnat.

Zorg dus voor veel organisch materiaal maar ook voor een goede afwatering. Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.

Om de grond te verbeteren is het onderwerken van oude stalmest of rijpe compost een goed idee. Hier storten we vaak op de plaats waar koolplanten komen te staan wat kruiwagens stalmest in de herfst, en die werken we in het voorjaar met een grelinette door de grond.

  1. Soms gebruiken we zelfs ook wel wat mest waar veel stro in zit als bodembedekking tussen de planten (houdt onkruid tegen, houdt vocht vast, verbetert de grond, stimuleert het bodemleven).
  2. Wij bemesten de grond waar een week of 2 later broccoli wordt geplant met wat samengestelde organische meststof (zoals bijvoorbeeld wat groene Culterra of iets vergelijkbaars).

Wanneer de planten eenmaal halverwege in de groei zijn geven we de planten dan nog wat extra kali. Bij de teelt van winter (sprouting) broccoli geven we wat voeding voor het planten, maar geven we nogmaals wat samengestelde moestuinvoeding wanneer de planten na de overwintering vanaf maart verder groeien en broccoliroosjes willen gaan produceren. ZAAITABEL / PLANTAFSTAND OPKWEEK Je kunt natuurlijk buiten op een zaaibed zaaien, maar ik zaai liever voor. Ik zaai dan in een tray, in de kas of buiten, afhankelijk van het ras en dus de zaaiperiode (in het voorjaar in de kas, in vroege zomer en zomer liever buiten). Zaai liever niet in huis, kool kan behoorlijk veel kou verdragen en bij het zaaien in huis (waar het altijd relatief donker en warm is) is de kans groot dat de zaailingen heel lang en dun en iel worden.

De zaden van alle koolsoorten kiemen behoorlijk snel, bij temperaturen rond de 10 tot 15 graden al binnen 1 tot 2 weken (middenin de zomer vaak binnen een dag of 6). Zelf verspeen of plant ik de trayplugjes met koolzaailingen na het kiemen (als ze hun 3e blaadje en dus 1e echte blaadje na de 2 kiemblaadjes krijgen) uit in 9-centimeter potjes uit.

Dat hoeft niet perse maar de zaailingen kunnen in de potjes met potgrond in enkele weken uitgroeien tot forse, sterke zaailingen die na het uiteindelijke uitplanten de beste start hebben. Verschillende soorten koolzaailingen die in 9-centimeterpotjes met verse potgrond nog even mogen groeien voor ze worden uitgeplant Plant de zaailingen vervolgens vrij diep (net als bij bloemkool), en geef ze de eerste tijd regelmatig water. En, uiteraard mede afhankelijk van de plaats waar je de zaailingen uitplant, zul je ze direct moeten gaan beschermen tegen vogelvraat, want vooral duiven zijn gek op de malse blaadjes en kunnen koolzaailingen in één avond tot op de nerf opvreten waardoor de zaailingen niet meer kunnen groeien en dood gaan.

Zie daarover meer hieronder bij de alinea ‘Verzorging’. VERZORGING Naast de algemene verzorging als wieden, en water geven bij droogte, is het, vooral op zandgronden, handig om koolkragen te maken en te gebruiken: je knipt dan van rubber of plastic rondjes of vierkantjes van 10 x 10 centimeter, met aan één zijde een inknipping tot de helft en een klein rond gaatje in het midden.

Deze lapjes vouw je om de voet/steel van de koolplant. Op deze manier voorkom je dat de koolvlieg eitjes legt, net onder de grond, bij de voet van de koolplant (waarna de larven aan de wortel van de koolplant gaan vreten). Wij hebben dit jaren lang gedaan maar zijn er op een gegeven moment mee gestopt omdat we bij tuinburen zonder koolkragen zagen dat er geen problemen met koolvliegen waren.

Later lazen we dat de koolvlieg een flinke voorkeur heeft voor koolplanten in losse zandgrond en niet zo snel eitjes legt in de vette klei waarom wij tuinieren. Kort geleden hoorde ik van een tuinbuurvrouw die in verhoogde bakken teelt dat die kolen ook last hadden van koolvliegaantastingen: in een verhoogde bak is de grond vaak wat losser dan vette volle kleigrond, dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Kijk dus goed naar je grond en bedenk of je koolkragen wilt gebruiken en hoe je dat wilt gaan doen (die van plastic of rubber gaan bijvoorbeeld jaren mee, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook van karton maken en dan gaan ze 1 tuinseizoen mee). Hier is het heel belangrijk om de planten (van alle koolsoorten) direct na het uitplanten te beschermen tegen vogelvraat.

  1. Hier hebben we vooral last van duiven maar er zijn zeker ook andere vogels die van de jonge koolblaadjes houden en de zaailingen heel kort na het uitplanten al om zeep kunnen helpen.
  2. Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten.
See also:  Hoe Moet Broccoli Koken?

Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen. Zoals je op de foto ziet hielpen zelfs 2 plastic kraaien hier niet eens om wat koolrabizaailingen te beschermen 🙂, Uiteindelijk is de meest zeker manier het afdekken van de zaailingen door een ‘kooi’ te bouwen, bijvoorbeeld van electriciteitsbuizen, en de zaailingen vervolgens af te dekken met een net of gaas.

Dit afdekken kan vrij lang nodig blijven. Wanneer de zaailingen ondertussen jonge planten zijn geworden en een centimeter of 30 groot zijn verwijderen wij het net (maar laten het geraamte/kooi/bouwsel voor alle zekerheid nog even staan). Als de dag erop er vraatschade aan de planten te zien is waren we te vroeg en gaat het net er weer overheen.

Als er geen schade is halen we ook het geraamte/kooi/bouwsel weg. Er zijn jaren dat de koolplanten al in het jonge planten-stadium niet meer worden aangevreten maar er zijn ook jaren dat zelfs volwassen planten nog moeten worden beschermd. Het hangt allemaal af van de soorten kool, de hoeveelheid vogels, het weer, storende factoren (waardoor de vogels zich niet veilig genoeg voelen, denk aan bewegingen of katten, etc.), het seizoen (er is meer kans op vraat in het voorjaar dan in de zomer), en natuurlijk wat er verder aan voedsel in de omgeving te vinden is. Sprouting broccoli OOGST / BEWAREN Het is belangrijk om broccoli op het juiste moment te oogsten; wacht je 2 dagen te lang, dan kan ze al tegen doorschieten aanzitten en dat maakt haar uiteraard minder lekker (ze verkleurt dan van donkergroen naar lichter groen en uiteindelijk geel).

Controleer rond de oogsttijd daarom elke dag even of je haar al kunt oogsten. De hoofdstronk kun je als eerste oogsten, een week of 2 tot 4 later ontstaan er dan nog een aantal zijroosjes. Van zelf en vers geoogste broccoli kun je ook wat meer van de steel eten, ook die is mals en zacht (van gekochte broccoli doe ik dat ook wel maar meestal schil ik die dan, of ik snijd het in blokjes en maak er soep van, niks mis mee! Grappig dat ik bij zelf geoogste groenten altijd meer mijn best doe om nog iets van restjes, doorgeschoten soorten, etc.

iets te maken, heeft toch vast te maken met het feit dat ik het zelf heb gezaaid en geplant en verzorgd :-). Eet broccoli vooral dezelfde dag, dan is ze het lekkerst. Je kunt haar wel een paar dagen in de koelkast bewaren maar naarmate je langer wacht zie je de kleur lichter worden en wordt ook de smaak minder lekker.

  1. ZADEN OOGSTEN Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant.
  2. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
  3. Bovendien zijn er een aantal F1-hybriderassen waarvan je beter geen zaden oogst omdat ze in de volgende generatie andere eigenschappen laat zien.

En tot slot zijn de meeste koolgewassen tweejarig en is het dus een langdurige kwestie, waarbij je de kool niet oogst maar laat staan, de kool vaak moet overwinteren en dan in het voorjaar door gaat schieten, gaat bloeien en je uiteindelijk in de zomer/herfst de zaden kunt oogsten.

Dat is niet het geval bij broccoli en bloemkool omdat die twee na het ontstaan van de onvolgroeide bloemknop (de kool die je eet) gaat doorschieten en dus vaak al in het eerste jaar gaat bloeien. Mocht je het willen proberen, zorg dan dat je dus een zaadvast ras gebruikt en dat er geen andere koolsoorten in de buurt bloeien.

En dan zie je dat na de vrolijke gele bloempjes (die veel bestuivers lokken) er langwerpige ‘stokjes’ worden gevormd. Als die peultjes droog en dor zijn kun je er de donkerbruine ronde zaadjes uit oogsten. Broccoli-zaden blijven 4 jaar kiemkrachtig, mits donker en droog en koel bewaard.

Hoe verzorg je een broccoli plant?

Waar zaaien? Binnen of buiten – Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn,

Heeft broccoli veel zon nodig?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

  1. Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is.
  2. Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind.
  3. Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Hoe vaak moet je broccoli water geven?

Stap 5: Het opkweken van de broccoliplanten – Als de broccoli eenmaal in de grond staat, is het een kwestie van geduldig wachten. In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden.

Vogels: Door een net over de broccoli te spannen kunnen vogels minder makkelijk bij de broccoli; Rupsen: Beschermen tegen rupsen is lastig. Wanneer deze eenmaal op de planten zitten, zul je ze er met de hand af moeten plukken. Je kunt de plant wel met een koolkraag beschermen tegen de larven. De koolkraag is een plastic of rubberen lap die je rondom de broccoli legt. Hierdoor kunnen de larven niet bij de wortels komen; Knolvoet: Zorg ervoor dat je voldoende kalk toevoegt aan de grond. Dit beschermt de wortels en voorkomt knolvoet.

Hoe voorkom je dat broccoli doorschiet?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Kun je bloeiende broccoli eten?

Gele plekken op broccoli – Veel mensen worden huiverig wanneer eten niet de kleur heeft dat ze verwachten. Zo kan broccoli (soms al in de winkel) geel uitslaan, nou ja, uitslaan niet echt maar een gele kleur krijgen. Het zal je verbazen hoeveel mensen op dat moment besluiten om de broccoli voor de zekerheid maar weg te gooien, want misschien is het niet goed meer.

  1. Maar wat als ik je nou zou vertellen dat de broccoli nog gewoon goed is? Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo.
  2. Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten.
  3. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.

Het kan soms zo zijn dat een broccoli met gele plekken wat bitterder is dan je gewend bent, maar ik los dat op door er een lekkere ovenschotel van te maken of lekker roerbakken met fijne kruiden. Kortom, gooi het niet weg maar maak er wat van!

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Hoe kom je aan broccoli zaadjes?

Oogsten, dorsen – Het zaad van de kool is rijp als de hauwen beige kleuren. Die lijken op kleine erwtenpeultjes. Zodra ze rijp zijn springen ze gemakkelijk open en verspreiden zo hun zaad.Meestal rijpen de verschillende stengels niet allemaal even snel.

  1. Om geen zaad te verliezen kan je ze dus het best afzonderlijk oogsten, zodra de hauwen rijp zijn.
  2. Je kan ook de hele plant oogsten voordat alle zaden rijp zijn.
  3. Om het rijpingsproces te voltooien, laten we de planten drogen op een goed verluchte en droge plek, beschut tegen direct zonlicht.
  4. Zodra je de hauwen gemakkelijk met de hand kan openbreken, kan je het zaad dorsen.
See also:  Wat Zit Er In Broccoli?

Leg de hauwen op een zeil of een stevige doek en wrijf ze stuk of sla erop tot ze opengaan. Je kan ze ook in een zak steken en daarop slaan, tegen een zachte ondergrond.Grotere hoeveelheden kan je ook vertrappelen of er overheen rijden met een voertuig.

Hauwen die moeilijk opengaan bevatten waarschijnlijk onrijpe zaden die slecht kiemen. Kies voor het schonen eerst een grofmazige zeef die de zaden doorlaat maar grote resten tegenhoudt. Gebruik daarna een fijnmazige zeef die het zaad tegenhoudt en de fijne restjes doorlaat. Verwijder ten slotte de laatste restjes door op het zaad te blazen.

Je kan ook een beroep doen op de wind.Alle zaden van de koolsoort Brassica oleracea lijken erg op elkaar. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk zaad van witte kool van bloemkoolzaad te onderscheiden. Daarom is het belangrijk de zaaddragers en het gewonnen zaad van een etiket te voorzien.

Schrijf daarop het ras, de soort en het productiejaar. Schakel ongewenste parasieten uit door het zaad enkele dagen in de diepvriezer te leggen. Koolzaden blijven 5 jaar lang kiemkrachtig, soms zelfs tot 10 jaar. In de diepvriezer kan je het zaad nog langer bewaren. Afhankelijk van het ras telt één gram 250 tot 300 zaadjes.

: Hoe teel je zelf zaad van broccoli? | ZAAIGOED in OVERVLOED

Welke bemesting voor broccoli?

Dit dossier bestaat uit vier delen Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting. Deel 2 : De teelt van broccoli Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

  • Bij broccoli komen n- en tweejarige rassen voor.
  • Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.
  • Men noemt ze ook winterbroccoli.
  • Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.

De rassen zijn njarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld. De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool.

Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen. Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn.

Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m) of verteerde stalmest (5 kg per m) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m (N+P+K) 12+10+18.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten (compost bovenop spreiden of met 20 g/m kalkammonsalpeter).

  • De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
  • Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool.
  • De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas.
  • De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Lees meer over de opkweek, met stap voor stap foto’s in deel 3 van Broccoli? Gezondheid! Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer n maand.

  • Lees meer over het planten van broccoli in deel 4 van Broccoli? Gezondheid! Oogsten en bewaren.
  • Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.
  • Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
  • De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.

Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien. Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter.

Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Dit komt vooral voor bij sterke groei en een ruime plantafstand. Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen. Te hoge stikstofbemesting en magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.

Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht besteed. Je moet vooral rekening houden met Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor genfecteerde planten. De genfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Rupsen Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt. Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden. Bespuiten kan met een biologisch bacteriepreparaat. Er bestaat een bacterie die voor de rupsen dodelijk is, maar geen kwaad kan voor andere insecten. Het middel is bovendien volkomen onschadelijk voor het milieu. Deze bacterie heet Bacillus thuringienis, leverbaar onder verschillende namen als Bactospeine, Boibit of Dipel. Het middel is het meest effectief als de rupsen nog klein zijn.

Hoe broccoli verspenen?

Dit herwerkt artikel is gebaseerd op een serie uit drie delen : broccoli zaaien (stap-voor-stap), broccoli planten (stap-voor-stap) en de teelt van broccoli (van A tot Z). Een longread over broccoli. Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli. Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef (hier eentje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als zaaigrond. Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf. Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt. Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed. Verdeel het zaad gelijkmatig. Zorg voor ongeveer één centimeter ruimte tussen de zaadjes in. Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken. Bevochtig nogmaals het grondoppervlak. Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18° C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming. Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze ‘fileren’, d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht.

  • Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.
  • Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een raam op het zuiden gericht.
  • Het moet wel een koele plaats zijn.
  • Vanaf de maand april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de warmere huiskamer of keuken.

Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien. Deze plantjes zijn nog niet klaar om te verspenen, wacht tot u het eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen. Foto’s verspenen Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden. Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes. Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan.

  1. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter.
  2. De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel.
  3. Vanaf juni kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen.
  4. Dan is het te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken.
  5. Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.
See also:  Hoe Maak Ik Broccoli Klaar?

Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één tot anderhalve maand. De normale plantafstand is 45*45 centimeter. Een iets dichtere plantafstand (bv 40*40 of 35*35) geeft kleinere bloemschermen, maar ook dunnere, langere stengels, wat het gaar koken vergemakkelijkt.

Losse planten uitplanten is af te raden. Alles gaat veel vlotter met planten in kluit. De vroege teelten zijn grotere planten. Voor de zomer- en herfstteelt wordt uitgeplant bij drie echte bladeren. Jong uitplanten zorgt hier voor een goede doorgroei. De vroege teelt kunt u uitplanten zodra de bodemvochtigheid dit toelaat.

De potkluit moet vochtig zijn bij het uitplanten. Ook de grond maakt u beter een dag vooraf vochtig indien nodig. Druk de grond aan bij het planten. Water geven aan de plantjes na planten kan de aantasting door knolvoet bevorderen omdat de grond dan dichtslaat.

De volgende foto’s zijn foto’s van het planten van (groene) bloemkool, maar bij broccoli verloopt dit volledig gelijkaardig! Indien nodig maakt u de grond twee dagen voor het spitten goed nat. Dit zal vooral nodig zijn tijdens de zomermaanden. Nadat de grond gespit werd, strooit u de meststoffen (zie deel 2).

Met een grove hark mengt u deze meststoffen door de bovenste 15 centimeter. Daarna kunt u met een fijne hark de grond nog wat meer effenen. Het plantmateriaal mag niet te groot zijn. Als je in potjes teelt hebben de plantjes zo’n drie tot vier echte bladeren. Schuif de potkluit voorzichtig uit de pot. Doe dit door de bovenkant van de pot te kloppen tegen de palm van de hand, terwijl u lichtjes drukt op het onderste van de pot. De plantvoet zit geklemd tussen twee vingers, en de vingers houden ondertussen ook het grondoppervlak van de pot tegen. Zo zal de potkluit tijdens het kloppen en het uitschuiven niet breken. Plangaten kunt u makkelijk maken met een bollenplanter. Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm. Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.

Men noemt ze ook winterbroccoli. Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller. De rassen zijn éénnjarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld.

De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.

  • Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen.
  • Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.
  • Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven.

Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn. Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen.

  1. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond.
  2. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 120g/m² (N+P+K) 8+6+12.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten met een snelwerkende stikstofmeststof.

De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond. Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool. De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één maand. Oogsten en bewaren. Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.

  1. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
  2. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.
  3. Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien.

Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variëren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

  • Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen.
  • De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor geïnfecteerde planten.
  • De geïnfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan.
  • Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt.

Hoeveel broccoli per m2?

Opbrengst per groente, te kweken planten en plaats in de tuin (gebaseerd op 4 personen)

Gewas Aantal planten Plaats
Bloemkool 8 planten 3 m²
Boerenkool 16 planten 3 m²
Broccoli 12 planten 3 m²
Chinese Kool 20 planten 4 m²

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Hoe lang duurt de groei van een bloemkool?

Wanneer kunnen we bloemkool plantjes uitplanten ? – De bloemkool planten zijn plantrijp als ze 4 à 5 echte bladeren hebben die groter dan 1 cm zijn. Na het planten staat de bloemkool plant ongeveer 10 dagen stil in de groei. Na die 10 dagen, duurt het nog ongeveer 5 tot 6 weken voordat de aanmaak van de kool begint.

De bloemkool mag vanaf het ogenblik dat de kool zich vormt geen nieuwe bladeren meer aanmaken. In de bladoksel kunnen wel nieuwe scheuten ontstaan. Deze scheuten moet je altijd weghalen. Dan gaat alle energie in de kool aanmaak zitten. Het is belangrijk dat de bloemkool veel en groot blad heeft. Je zult dan mooie grote kolen oogsten.

Dus bloemkool moet ongestoord kunnen groeien en voldoende grote bladeren kunnen maken. Als de kool gevormd wordt in een warme droge periode zul je vaak doorwas of doorschieten zien. Dit doorwassen kun je herkennen doordat er witte of groene blaadjes door de kool heengroeien.

Kun je bloeiende broccoli eten?

Gele plekken op broccoli – Veel mensen worden huiverig wanneer eten niet de kleur heeft dat ze verwachten. Zo kan broccoli (soms al in de winkel) geel uitslaan, nou ja, uitslaan niet echt maar een gele kleur krijgen. Het zal je verbazen hoeveel mensen op dat moment besluiten om de broccoli voor de zekerheid maar weg te gooien, want misschien is het niet goed meer.

  • Maar wat als ik je nou zou vertellen dat de broccoli nog gewoon goed is? Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo.
  • Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten.
  • Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.

Het kan soms zo zijn dat een broccoli met gele plekken wat bitterder is dan je gewend bent, maar ik los dat op door er een lekkere ovenschotel van te maken of lekker roerbakken met fijne kruiden. Kortom, gooi het niet weg maar maak er wat van!

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Adblock
detector