Hoe Lang Broccoli In De Magnetron?

Hoe Lang Broccoli In De Magnetron
Hoe lang moet broccoli koken in de magnetron? – Het duurt ongeveer 3 tot 5 minuten om broccoli in de magnetron te koken. Broccoli in de magnetron koken is handig als je tijdgebrek hebt. Of je wilt het natuurlijk snel koken en genieten van de voedzame broccoli.

  1. Doe de broccoliroosjes in een magnetronbestendige kom
  2. Vul een beetje water erin. Als je het wilt laten stomen, bedek de kom met een deksel
  3. Laat de broccoli 3 tot 5 minuten koken in de magnetron

Hoe stoom je broccoli in de magnetron?

Kookmethode 2: broccoli stomen in de magnetron Plaats de broccoliroosjes en stengels in een magnetronschaal en giet hier 2 à 3 eetlepels water overheen. Dek de schaal af met een bord of deksel van de schaal en zet de magnetron op de hoogste stand 3 tot 4 minuten.

Kan je broccoli opwarmen in de magnetron?

Bepaalde groenten – Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen. Maar als je ze vervolgens niet snel afkoelt, zorgen bacteriën ervoor dat nitraat wordt omgezet in nitriet, een stofje dat de vorming van kankerverwekkende stoffen kan beïnvloeden.

  1. Tevens kan een teveel aan nitriet een negatieve invloed hebben op het zuurstoftransport in het lichaam, voornamelijk bij kleine kinderen moet je hiermee opletten omdat die niet de nodige enzymen hebben om dit proces tegen te gaan.
  2. Je kunt deze groenten dus best verwarmen en als je dat echt wilt nog een keertje opwarmen (maar niet meer dan één keer), maar doe het niet te vaak vanwege de negatieve eigenschappen van nitriet.

En zorg er dan ook voor dat tijdens zowel het afkoelen als het opnieuw opwarmen bacteriën zo min mogelijk kunnen groeien (door snel af te koelen en snel op te warmen) omdat bacteriën veel sneller groeien wanneer het eten lauw is.

Hoe lang moet broccoli gestoomd worden?

Broccoli stomen is simpel. Begin met het snijden van de broccoli. Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan.

Kan je groente koken in de magnetron?

Veelzijdig en gezond – Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken. Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron gezond : veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.

Is een magnetron gezond?

Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij. Deze zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en ongevaarlijk.

Welke groente mag niet in de magnetron?

André Huyghebaert is emeritus Voedseltechnologie en was voordien hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Hij weet raad. “Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid.”

Hoe lang moet eten in de magnetron?

Op kant-en-klaarmaaltijden staat meestal hoe lang en op welke stand je het gerecht in de magnetron moet opwarmen. Omrekentabel magnetron.

Vermogen magnetron Bereidingstijd (afgerond op 0,5 min)
500 W 10 minuten
600 W 8 minuten
750 W 6,5 minuten
800 W 6 minuten

Wat mag er niet in de magnetron?

Wat kan niet in de magnetron? – Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.

Hoe lang bloemkool stomen magnetron?

Ingrediënten – Voor 4 personen

  • 1 verse bloemkool, ongeveer 450 tot 675 g
  • Water
  • Zout, naar smaak
  • Gemalen zwarte peper, naar smaak
  • Boter, naar smaak
  1. 1 Kies een verse bloemkool uit. Een verse bloemkool is zuiver wit en de bladeren zijn knapperig en fel groen van kleur.
    • Let vooral op de onderkant van de bloemkool. Het geeft niet als de bovenkant er vuil en groezelig uitziet, maar de onderkant moet zo wit mogelijk zijn. De kleur van de stronk is de beste indicatie van hoe vers de groente is.
    • De roosjes aan de buitenkant van de bloemkool moeten redelijk compact zijn. Als ze los zitten of als er zich wijde gaten tussen de roosjes bevinden, kan dat een aanwijzing zijn dat de bloemkool al slecht begint te worden.
  2. 2 Snijd de bladeren eraf. Gebruik een scherp mes om de groene bladeren om de bloemkool heen af te snijden. Snijd de bladeren zo dicht mogelijk bij de stronk af.
    • De bladeren kunnen ook gekookt worden, zolang ze maar vers zijn. Je kunt er groentebouillon mee maken, maar je kunt ze ook verwerken in stoofpotten, roosteren of rauw in salades eten.
  3. 3 Snijd de stronk af. Om de roosjes beter te bereiken, kun je de stam afsnijden op het punt waar de individuele roosjes beginnen.
    • Je kunt de stronk bewaren en gebruiken voor groentebouillon.
    • Deze stap is optioneel. Je kunt de individuele roosjes ook wegsnijden zonder eerst de stronk te verwijderen, maar dat is een stuk moeilijker.
  4. 4 Snijd de individuele roosjes van de stam af. Draai de bloemkool om, zodat de stronk naar boven wijst. Gebruik een scherp keukenmes om elk takje of roosje af te snijden.
    • Snijd de roosjes af op de plek waar ze aan de stam vastzitten. Snijd ze in een hoek van 45 graden van de stam af.
    • Snijd verkleurde delen van de bloemkool af. Bruine bloemkool, of van een andere afwijkende kleur, smaakt niet zo goed en mist veel voedingsstoffen die verse bloemkool wel heeft.
    • Een klein bloemkooltje kan in z’n geheel worden klaargemaakt. Het is niet nodig om de individuele roosjes af te snijden.
  5. 5 Snijd grote roosjes in kleinere stukken. Je kunt de roosjes koken zoals ze zijn, maar als ze nog erg groot zijn, duurt het langer voordat ze gaar zijn. Snijd de grote roosjes met een mes in kleinere stukken. Ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als diepvries bloemkoolroosjes.
    • Als je de bloemkool korter kookt, blijven meer voedingsstoffen behouden.
  6. 6 Was de bloemkool. Doe de bloemkoolroosjes in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
    • Aarde en gruis kunnen in de roosjes en tussen de stengels terecht komen. Wrijf aarde voorzichtig weg met je vingers. Je vingers moeten voldoende zijn; een groenteborstel zou niet nodig moeten zijn.

    Advertentie

  1. 1 Breng water aan de kook in een grote soeppan. Vul de pan met ongeveer 5 cm water en breng het op hoog vuur aan de kook.
  2. 2 Zet een stoommandje in de soeppan. Let erop dat het mandje niet in het kokende water hangt.
    • Als je geen stoommandje hebt, kun je een fijnmazige vergiet gebruiken. Let erop dat het vergiet op de pan past zonder erin te vallen.
  3. 3 Doe de bloemkoolroosjes in het stoommandje. Doe de roosjes voorzichtig in het stoommandje en spreid ze uit over één laag.
    • De roosjes horen rechtop te staan, met de hoofdjes naar boven en de stengels naar beneden.
    • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, kun je er in ieder geval voor zorgen dat de roosjes zo gelijk mogelijk over het mandje verdeeld zijn.
  4. 4 Kook de bloemkool 5 tot 13 minuten. Doe de deksel op de pan en laat de opgesloten stoom de bloemkool garen. Als de roosjes gaar zijn, moeten ze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
    • Het is belangrijk dat de soeppan en het stoommandje bedekt zijn. Door de deksel op de pan te plaatsen, blijft de stoom in de pan. De stoom zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
    • Wanneer de roosjes van gemiddelde grootte zijn, kun je ze na 5 minuten koken controleren. Als ze nog te hard zijn, kun je de deksel er weer op doen en ze verder laten stomen. Normaal duurt het 7 tot 10 minuten om bloemkool gaar te koken.
    • Grote roosjes kunnen er 13 minuten over doen om gaar te worden.
    • Als je de bloemkool in z’n geheel stoomt, kan het 20 minuten duren voordat hij gaar is.
  5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit het stoommandje en plaats de roosjes op een schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en boter, indien gewenst.
    • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, dus laat je creativiteit de vrije loop.

    Advertentie

  1. 1 Leg de bloemkool op een magnetronbestendige schotel. Verspreid de roosjes zo gelijk mogelijk.
    • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat de roosjes zo gelijk mogelijk verdeeld zijn.
  2. 2 Voeg een beetje water toe. Voeg 2 of 3 eetlepels water toe (30 tot 45 ml) voor een standaard bloemkool.
    • Giet maximaal 2,5 cm water in de schotel. Het idee is dat het water voor stoom zorgt, maar niet zoveel dat de bloemkool gekookt wordt in plaats van gestoomd.
  3. 3 Bedek de schotel. Dek de schotel af met de deksel. Als de schotel geen deksel heeft, kun je magnetronbestendig plastic folie gebruiken.
    • Als de schotel geen deksel heeft en je ook geen huishoudfolie in huis hebt of liever geen plastic gebruikt in de magnetron, kun je de schotel bedekken met een magnetronbestendig bord van keramiek of aardewerk. Let erop dat het bord de schotel goed afdekt.
    • Het is belangrijk om de schotel goed af te dekken, zodat de stoom erin blijft hangen. De stoom die door het hete water wordt gevormd zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
  4. 4 Zet de magnetron 3 of 4 minuten aan. Stoom de bloemkool in de magnetron op de hoogste stand. Als de bloemkool gaar is, moet deze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
    • Controleer de bloemkoolroosjes na 2,5 minuut kooktijd. Dek ze weer af en zet ze nog 1,5 minuut in de magnetron om verder te stomen, indien nodig.
    • Pas op wanneer je de deksel van de schotel haalt. Draai de deksel van je gezicht af, zodat de stoom die ontsnapt geen verbrandingen veroorzaakt.
  5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit de magnetronschotel en leg de roosjes op een mooie schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en gesmolten boter, indien gewenst.
    • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, gebruik je fantasie.

    Advertentie

Gebruik een verse bloemkool binnen vijf tot zeven dagen. Bewaar hem in de groentelade van de koelkast.

Advertentie

Kun je broccoli ook rauw eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten? | Gezondeten.nl

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Broccoli bevat onder andere, B1, B2,, C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste onder de vitamines die ervoor zorgen dat vrije radicalen zonder schade aangericht te hebben het lichaam verlaten. Het eten van broccoli kan kanker helpen te voorkomen, zorgen voor een gezonde huid en ogen, sterke botten, een gezonde hart- en darmfunctie.

Door het koken van groente kunnen voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), dit geldt ook voor broccoli. Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli, dient de groente of zeer kort gekookt te worden, namelijk maximaal vijf minuten. Ook kun je de broccoliroosjes beter niet in ruim water koken, omdat op deze manier voedingsstoffen verloren gaan.

Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur. Geschreven door, Diëtist bij Sint Jacob BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek : Is het goed om broccoli rauw te eten? | Gezondeten.nl

Hoeveel graden broccoli stomen?

Bereidingswijze – Snij ongeveer 1 centimeter aan de onderkant van de broccolistronk af, deze is vaak een beetje houterig. Verwijder eventueel blad van de broccoli en spoel de broccoli onder koud stromend water af. Snij nu mooie roosjes. Pan: Breng voldoende water aan de kook.

  1. Verdeel de broccoli roosjes in het stoommandje.
  2. Als het water kookt zet je het stoommandje met deksel op de pan en laat je de broccoli voor ongeveer 4 minuten beetgaar stomen, wil je de broccoli zachter laat dan de broccoli voor ongeveer 5 minuten stomen.
  3. Stoomoven: Leg de broccoliroosjes in een ovenschaal en zet deze in de stoomoven.

Stel de oven in op de stoomstand, 90° Celsius met 100% stoom. Stoom de broccoli in ongeveer 7 minuten beetgaar. Magnetron: Leg de broccoliroosjes in een voor de magnetron bestendige schaal met deksel of dek het af met een bord. Giet een klein bodempje water in de schaal en stoom de broccoli in zo’n 4 minuten beetgaar op de hoogste stand.

Hoe lang groenten magnetron?

Magnetron – Dan de allerlaatste en tevens makkelijkste stap: zet de kom met groenten in de magnetron. Hoe lang ze erin moeten, hangt af van de hoeveelheid groenten die je gebruikt. Een eenpersoonsportie stoom je in ongeveer één minuut. Bij een grotere hoeveelheid kun je rekenen op zo’n drie à vier minuten.

Hoe stoom je groenten in de magnetron?

Groenten stomen Je kan je groenten ook gewoon stomen in de microgolf. Snij hiervoor je groenten in blokjes en plaats ze in een glazen kom. Dek deze af met een schaal of bord en verwarm de groenten 3 à 4 minuten op een hoge stand in de microgolf. Zo simpel is het!

Kan bloemkool in de magnetron?

Magnetron Bloemkool – Perfecte, smakelijke en malse bloemkool uit de magnetron is de beste manier om uw verse bloemkool elke avond van de week te stomen! Deze eenvoudige methode duurt slechts enkele minuten om heerlijk malse, knapperige bloemkool te serveren als bijgerecht bij elke familiemaaltijd! porties: 2 porties Calorieën: 155 kcal Prep 5 minuten Cooking 8 minuten Totale tijd 13 minuten Pin Recept

  • ▢ 1 grote bloemkool (gewassen en bijgesneden, ongeveer 1 pond bloemkool na het trimmen)
  • ▢ 3 eetlepel water
  • ▢ 1 eetlepel boter
  • ▢ elk, zout en peper (proeven)
  • Was en snij de bloemkool en snij in roosjes.1 grote bloemkool
  • Doe de gesneden bloemkoolroosjes in een magnetronbestendige schaal en voeg het water toe. Dek af met een passend deksel, een bord dat de schaal afsluit of huishoudfolie (die de bloemkool niet raakt),3 eetlepel water
  • Kook 8-10 minuten op hoog vuur en controleer je bloemkoolroosjes. Gebruik een vork om te zien hoe mals de bloemkool is. Verwarm in extra stappen van 1 minuut tot de bloemkool de gewenste malsheid heeft. Be heel voorzichtig met stoom wanneer je de bloemkool uit de magnetron haalt, of je gerecht opent!
  • Laat de gestoomde bloemkool ongeveer een minuut staan ​​voordat u overtollig water afgiet. Besprenkel met boter, breng op smaak met peper en zout en serveer.1 eetlepel boter, elk, zout en peper
  • Je gestoomde bloemkool kan ook worden gemengd met olijfolie, of een beetje olijfolie en wat citroensap. Mijn favoriete combo is boter en een snufje knoflookzout.
  • Het is veel gemakkelijker om kooktijd toe te voegen dan om overgekookte bloemkool te repareren. Begin met minder tijd en test uw bloemkool, aangezien de kooktijden per magnetron kunnen verschillen.

Calorieën: 155 kcal (8%) | Koolhydraten: 21 g (7%) | Eiwit: 8 g (16%) | Vet: 7 g (11%) | Verzadigd vet: 4 g (25%) | Meervoudig onverzadigd vet: 1 g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2 g | Trans vet: 1 g | Cholesterol: 15 mg (5%) | Natrium: 177 mg (8%) | Kalium: 1257 mg (36%) | Vezels: 8 g (33%) | Suiker: 8 g (9%) | Vitamine A: 175 IU (4%) | Vitamine C: 202 mg (245%) | Calcium: 95 mg (10%) | Ijzer: 2 mg (11%) Ik kan niet wachten om je resultaten te zien! Vermelden @bake_it_with_love of tag #bake_it_with_love ! Magnetron Bloemkool, Gestoomde Bloemkool Type cursus Bijgerecht, groente bijgerecht Keuken Amerikaans Angela is een thuiskok die op jonge leeftijd een passie heeft ontwikkeld voor alles wat met koken en bakken te maken heeft in de keuken van haar oma. Na vele jaren in de horeca, deelt ze nu graag al haar favoriete familierecepten en maakt ze hier bij Bake It With Love! Smakelijke diners en geweldige dessertrecepten!

Hoe stomen in de microgolfoven?

Groenten stomen Je kan je groenten ook gewoon stomen in de microgolf. Snij hiervoor je groenten in blokjes en plaats ze in een glazen kom. Dek deze af met een schaal of bord en verwarm de groenten 3 à 4 minuten op een hoge stand in de microgolf. Zo simpel is het!

Hoe lang bloemkool stomen magnetron?

Ingrediënten – Voor 4 personen

  • 1 verse bloemkool, ongeveer 450 tot 675 g
  • Water
  • Zout, naar smaak
  • Gemalen zwarte peper, naar smaak
  • Boter, naar smaak
  1. 1 Kies een verse bloemkool uit. Een verse bloemkool is zuiver wit en de bladeren zijn knapperig en fel groen van kleur.
    • Let vooral op de onderkant van de bloemkool. Het geeft niet als de bovenkant er vuil en groezelig uitziet, maar de onderkant moet zo wit mogelijk zijn. De kleur van de stronk is de beste indicatie van hoe vers de groente is.
    • De roosjes aan de buitenkant van de bloemkool moeten redelijk compact zijn. Als ze los zitten of als er zich wijde gaten tussen de roosjes bevinden, kan dat een aanwijzing zijn dat de bloemkool al slecht begint te worden.
  2. 2 Snijd de bladeren eraf. Gebruik een scherp mes om de groene bladeren om de bloemkool heen af te snijden. Snijd de bladeren zo dicht mogelijk bij de stronk af.
    • De bladeren kunnen ook gekookt worden, zolang ze maar vers zijn. Je kunt er groentebouillon mee maken, maar je kunt ze ook verwerken in stoofpotten, roosteren of rauw in salades eten.
  3. 3 Snijd de stronk af. Om de roosjes beter te bereiken, kun je de stam afsnijden op het punt waar de individuele roosjes beginnen.
    • Je kunt de stronk bewaren en gebruiken voor groentebouillon.
    • Deze stap is optioneel. Je kunt de individuele roosjes ook wegsnijden zonder eerst de stronk te verwijderen, maar dat is een stuk moeilijker.
  4. 4 Snijd de individuele roosjes van de stam af. Draai de bloemkool om, zodat de stronk naar boven wijst. Gebruik een scherp keukenmes om elk takje of roosje af te snijden.
    • Snijd de roosjes af op de plek waar ze aan de stam vastzitten. Snijd ze in een hoek van 45 graden van de stam af.
    • Snijd verkleurde delen van de bloemkool af. Bruine bloemkool, of van een andere afwijkende kleur, smaakt niet zo goed en mist veel voedingsstoffen die verse bloemkool wel heeft.
    • Een klein bloemkooltje kan in z’n geheel worden klaargemaakt. Het is niet nodig om de individuele roosjes af te snijden.
  5. 5 Snijd grote roosjes in kleinere stukken. Je kunt de roosjes koken zoals ze zijn, maar als ze nog erg groot zijn, duurt het langer voordat ze gaar zijn. Snijd de grote roosjes met een mes in kleinere stukken. Ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als diepvries bloemkoolroosjes.
    • Als je de bloemkool korter kookt, blijven meer voedingsstoffen behouden.
  6. 6 Was de bloemkool. Doe de bloemkoolroosjes in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
    • Aarde en gruis kunnen in de roosjes en tussen de stengels terecht komen. Wrijf aarde voorzichtig weg met je vingers. Je vingers moeten voldoende zijn; een groenteborstel zou niet nodig moeten zijn.

    Advertentie

  1. 1 Breng water aan de kook in een grote soeppan. Vul de pan met ongeveer 5 cm water en breng het op hoog vuur aan de kook.
  2. 2 Zet een stoommandje in de soeppan. Let erop dat het mandje niet in het kokende water hangt.
    • Als je geen stoommandje hebt, kun je een fijnmazige vergiet gebruiken. Let erop dat het vergiet op de pan past zonder erin te vallen.
  3. 3 Doe de bloemkoolroosjes in het stoommandje. Doe de roosjes voorzichtig in het stoommandje en spreid ze uit over één laag.
    • De roosjes horen rechtop te staan, met de hoofdjes naar boven en de stengels naar beneden.
    • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, kun je er in ieder geval voor zorgen dat de roosjes zo gelijk mogelijk over het mandje verdeeld zijn.
  4. 4 Kook de bloemkool 5 tot 13 minuten. Doe de deksel op de pan en laat de opgesloten stoom de bloemkool garen. Als de roosjes gaar zijn, moeten ze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
    • Het is belangrijk dat de soeppan en het stoommandje bedekt zijn. Door de deksel op de pan te plaatsen, blijft de stoom in de pan. De stoom zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
    • Wanneer de roosjes van gemiddelde grootte zijn, kun je ze na 5 minuten koken controleren. Als ze nog te hard zijn, kun je de deksel er weer op doen en ze verder laten stomen. Normaal duurt het 7 tot 10 minuten om bloemkool gaar te koken.
    • Grote roosjes kunnen er 13 minuten over doen om gaar te worden.
    • Als je de bloemkool in z’n geheel stoomt, kan het 20 minuten duren voordat hij gaar is.
  5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit het stoommandje en plaats de roosjes op een schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en boter, indien gewenst.
    • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, dus laat je creativiteit de vrije loop.

    Advertentie

  1. 1 Leg de bloemkool op een magnetronbestendige schotel. Verspreid de roosjes zo gelijk mogelijk.
    • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat de roosjes zo gelijk mogelijk verdeeld zijn.
  2. 2 Voeg een beetje water toe. Voeg 2 of 3 eetlepels water toe (30 tot 45 ml) voor een standaard bloemkool.
    • Giet maximaal 2,5 cm water in de schotel. Het idee is dat het water voor stoom zorgt, maar niet zoveel dat de bloemkool gekookt wordt in plaats van gestoomd.
  3. 3 Bedek de schotel. Dek de schotel af met de deksel. Als de schotel geen deksel heeft, kun je magnetronbestendig plastic folie gebruiken.
    • Als de schotel geen deksel heeft en je ook geen huishoudfolie in huis hebt of liever geen plastic gebruikt in de magnetron, kun je de schotel bedekken met een magnetronbestendig bord van keramiek of aardewerk. Let erop dat het bord de schotel goed afdekt.
    • Het is belangrijk om de schotel goed af te dekken, zodat de stoom erin blijft hangen. De stoom die door het hete water wordt gevormd zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
  4. 4 Zet de magnetron 3 of 4 minuten aan. Stoom de bloemkool in de magnetron op de hoogste stand. Als de bloemkool gaar is, moet deze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
    • Controleer de bloemkoolroosjes na 2,5 minuut kooktijd. Dek ze weer af en zet ze nog 1,5 minuut in de magnetron om verder te stomen, indien nodig.
    • Pas op wanneer je de deksel van de schotel haalt. Draai de deksel van je gezicht af, zodat de stoom die ontsnapt geen verbrandingen veroorzaakt.
  5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit de magnetronschotel en leg de roosjes op een mooie schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en gesmolten boter, indien gewenst.
    • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, gebruik je fantasie.

    Advertentie

Gebruik een verse bloemkool binnen vijf tot zeven dagen. Bewaar hem in de groentelade van de koelkast.

Advertentie

Hoe gebruik je een metalen stoommandje?

Uitklapbaar stoommandje of ‘stoombloem’ van roestvrij staal. Ideaal voor het stomen van groente, vis of zelfs vleesgerechten. Stomen is een zeer gezonde manier om etenswaren te bereiden: er wordt geen vet gebruikt, smaak en vitaminen blijven optimaal behouden.

Adblock
detector