Hoe Lang Broccoli In Stoomoven?

Stoomtijden tabel 1 – Hoe stoom je groenten?

Gerecht Temperatuur (℃) Tijd (minuten)
Bloemkool (roosjes) 99 25 – 35
Broccoli (heel) 99 30 – 40
Broccoli (roosjes) 99 13 – 15
champignons (plakjes) 99 15 – 20

Nog 11 rijen

Hoelang groenten stomen in stoomoven?

Alle stoomtijden voor de Miele stoomoven op een rij | stoomoven – Miele Stoomtijden In de onderstaande tabel tref je een overzicht van de stoomtijden voor groente, fruit, peulvruchten, aardappelen, rijst, pasta, vis en garnalen. Ook geven we aan welke type stoomovenpan je nodig hebt bij de bereiding in de stoomoven.

Groente en fruit Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Andijvie, in repen 8-12 3-4 O
Appelcompote 10 X
Artisjokken 35-40 15-20 O
Asperges, groen 7-10 3 O
Asperges, wit 13-15 3 O
Bietjes 45 25 O
Bleekselderij, in stukjes 4-6 2-3 O
Bloemkool, heel 20-25 O
Bloemkool, roosjes 6-8 3-4 O
Boerenkool, gesneden 20-30 10-12 O
Broccoli, roosjes 4-6 2-3 O
Chinese kool 4-6 2-3 O
Courgette, plakken 2-4 O
Doperwten, vers gedopt 2-4 1-2 O
Haricots verts 5-8 2-4 O
Kapucijners, vers gedopt 4-6 2-3 O
Knolselderij, blokjes 6-8 3-4 O
Koolrabi, blokjes 7-9 3-5 O
Maïs, baby 15 5 O
Maïskolven 35-45 17-25 O
Paprika, halve 8-9 2 O
Peultjes 4-5 1-2 O
Postelein 4-6 2 O
Prei, stengels 7-9 4-5 O
Prei, in stukken 4-6 2-3 O
Rabarber 15 X
Rode kool, gesneden 20-22 12-15 O/X
Savooienkool, gesneden 8-10 4 O
Schorseneren, plakjes 9 3 O
Snijbonen, in stukken van 3-4 cm 7-10 2-4 O
Sperziebonen, gehalveerd 10-12 3-5 O
Spitskool 6-8 3-4 O
Spinazie 1-3 1-2 O
Spruitjes 5-10 3-4 O
Stoofperen 60 X
Tuinbonen, vers gedopt 8-10 4-8 O
Venkelknol, gesneden 6 4 O
Witlof, in reepjes 6-8 3-4 O
Witlof, halve struikjes 8-10 4-5 O
Witte kool, gesneden 16-18 6-8 O
Winterwortel, plakjes 8-10 4-5 O
Worteltjes, bospeen 6-8 3-4 O
Zuurkool 20 7 O

Stoomtijden voor gedroogde peulvruchten

Gedroogde peulvruchten Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Bonen, bruine 55-65 22-28 X
Bonen, witte 40-50 20-25 X
Erwten, grauwe 40-50 20-25 X
Kikkererwten 55-65 22-28 X
Linzen, bruine 20-30 10-13 X
Linzen, rode 15-25 6-9 X

Stoomtijden voor aardappelen, rijst en pasta

Aardappelen, rijst, pasta Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Aardappelen in stukken 18-22 8-10 O
Aardappelen in de schil, afhankelijk van de grootte 35-46 20-24 O
Rijst 20 X
Zilvervliesrijst 30-45 X
Spaghetti 10-12 10-12 X
Macaroni 8-10 8-10 X

Stoomtijden voor vis

Vis Stoomtijd bij 85 °C in minuten Stoomtij bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Visfilet, dunner dan 1 cm
Tong, schol en tongschar 2-3 O
Visfilet, van 1-2 cm dik
Tilapia, pangasius, meerval, roodbaars, victoriabaars, kabeljauw, snoekbaars 4-5 O
Visfilet, van 3-4 cm dik
Zalm, makreel, kabeljauwhaasje 6-10 O
Mosselen (tijden zijn afhankelijk van soort en formaat stoomovenpan) 11-13 15-18 4 4-6 O X

Stoomtijden voor garnalen

Garnalen Stoomtijd bij 85 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Gepelde tijgergarnalen 3-4 O
Gepelde grote garnalen 4-6 O
Ongepelde grote garnalen 5-7 O

Diepvriesgroenten Voor het koken van diepvriesgroenten, zoals bijvoorbeeld snijbonen, hoef je niet eerst de groenten te ontdooien. Je kunt exact dezelfde kooktijd aanhouden als de kooktijd die nodig is voor het koken van verse groenten. Rijst en pasta Rijst en pasta dienen altijd in water gekookt te worden, omdat deze graanproducten water moeten opnemen om gaar te kunnen worden.

Voor de meest gebruikte rijstsoorten, zoals bijvoorbeeld Surinaamse rijst, snelkook-, pandan-, of basmatirijst, neem je op 250 gram rijst 4 deciliter water. Wanneer je een pak rijst koopt staat vaak op de verpakking aangegeven dat de kooktijd 8 minuten is en dat de rijst nog 15 minuten ‘droog gestoomd’ dient te worden voordat de rijst geserveerd kan worden.

Wanneer je rijst gedurende 20 minuten op 100 °C in de stoomoven bereidt dan is de rijst direct klaar om te serveren. Bij pasta heb je geen afgemeten hoeveelheid water nodig. Laat de pasta in ruim water garen. Vis Voordat je vis in de stoomovenpan met gaatjes legt, kun je de bodem bedekken met stevig plastic folie of je kunt de bodem van de pan invetten met een kleine hoeveelheid olie.

Zo kan de vis niet gaan plakken aan de bodem van de pan. Ontdooien Wanneer je vlees, vis of gevogelte wilt ontdooien in de stoomoven dan dien je de temperatuur in te stellen tussen de 50 en 60 °C. Bij deze temperatuur gaart het product niet en verandert het ook niet van structuur. De benodigde ontdooitijd is afhankelijk van de dikte en structuur van het product.

Je kunt eventueel een fictieve tijd instellen en regelmatig even voelen of de buitenkant ontdooid is. Vervolgens kun je het product verder bereiden door bijvoorbeeld de buitenkant te kruiden. Mocht het product van binnen nog niet helemaal ontdooid zijn, dan gebeurt dit heel snel tijdens de verdere bereiding.

 1. Verwarmen Bij een temperatuur van 95 °C kun je perfect eten verwarmen zonder dat er verandering optreedt van kleur en structuur.
 2. Deze temperatuur ligt net iets onder de gaartemperatuur van 100 °C van aardappelen en groenten.
 3. Ook is de temperatuur van 95 °C ideaal om bijvoorbeeld soep warm te houden waaraan room en/of eieren zijn toegevoegd, omdat room en/of eieren bij deze temperatuur niet kunnen gaan schiften.

De benodigde verwarmtijd van het eten is afhankelijk van de temperatuur van het eten als deze de stoomoven in gaat en van het materiaal waarin het eten wordt verwarmd. In verband met de snelheid van de geleidinq van warmte adviseren wij je om voor het verwarmen van gerechten de Miele stoomovenpannen te gebruiken.

Hoe lang broccoli stomen Siemens?

Stoom op 90 graden voor 10 minuten.

Wat zijn de nadelen van een stoomoven?

Nadelen van een stoomoven –

Investering: Stoomovens zijn over het algemeen iets duurder dan een reguliere hete lucht oven.Vaker schoonmaken: Je moet een stoomoven vaker schoonmaken dan een reguliere oven omdat er restwater achter blijft na het stomen van je gerecht. Als je het restwater niet uit je stoomoven verwijdert, kan dit de levensduur verkorten.Stoomoven ontkalken: Ook is het belangrijk om je stoomoven regelmatig te ontkalken. Er kan na verloop van tijd kalk ontstaan in het waterreservoir van je stoomoven, wat ervoor kan zorgen dat het apparaat minder goed verwarmt of zelfs blokkeert.Weerstand kan verminderen: Bij stoomovens waarbij het water wordt verdampt op een generator in de ovenruimte, kan het voorkomen dat de weerstand verslechterd als het model van de stoomoven ouder wordt.

See also:  Hoe Maak Je Lekkere Broccoli?

Hoe lang moet je groenten stomen?

Groenten stomen – Aan tafel Gezonde voeding in huis halen is één, het op een goede manier klaarmaken is twee. Groenten stomen is echt een aanrader! Bij stomen blijven je groenten beter op smaak en kleur dan bij koken. Probeer het maar eens; je zult verrast zijn door de knapperigheid van je groenten!

Vul de pan met een klein laagje water en breng het aan de kook. Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.Dek de pan af en laat de groenten zo’n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.

Tip: Stoom je groenten eens in groentebouillon in plaats van water. Dat geeft een lekkere geur en een nét wat pitterige smaak. : Groenten stomen – Aan tafel

Wat kan je niet met een stoomoven?

Sappig, sappiger, sappigst! – Vlees en vis kunnen best moeilijk te bereiden zijn. Hierdoor is het misschien soms te droog. Bereidt u vlees of vis in een stoomoven, dan heeft u dit probleem niet. Het wordt zelfs sappig!

Wat is gezonder koken of stomen?

Koken en stomen zijn beide goede manieren om eten zoals groente, aardappelen, vis, rijst en bijvoorbeeld couscous klaar te maken. Eigenlijk geldt de regel: alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Maar waarom zou je je eten stomen? Het antwoord is eenvoudig.

 1. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo’n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren.
 2. Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest.
 3. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt.

Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken. Stoomuitrusting Een stoomuitrusting bestaat uit twee delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt. Stomen kan eigenlijk boven iedere pan. Wel belangrijk is dat je een hittebestendig vergiet hebt die je boven de pan kunt hangen en een deksel om de pan mee af te sluiten.

 1. Maar er bestaat ook zoiets als een stoompan – een pan die is uitgerust met een metalen, rieten of bamboe stoommandje -, een couscous pan of een elektrische stoomkoker,
 2. Hierin bereid je heel gemakkelijk een heerlijke en gezonde 3-gangenmaaltijd voor het hele gezin.
 3. De Tefal VitaCuisine stoomkoker heeft namelijk 3 stoomschalen waar je vis, groenten en rijst of couscous tegelijkertijd in klaarmaakt.

Met de warmhoud functie blijft je gerecht ook nog eens op temperatuur voor de laatkomers. Ook bevat deze handige keukentool een Vitamin+ functie, waardoor de natuurlijke smaak en vitamines van de ingrediënten extra goed bewaart blijven. Stomen in een speciale stoomoven is ook mogelijk.

Groente stoom je gaar boven een pan met water, bouillon of water met kruiden, of boven een stoofgerecht. Dat wordt bijvoorbeeld veel gedaan bij couscous. Of in een elektrische stoomkoker. Zorg er wel altijd voor dat in het onderste deel van de pan voldoende water of bouillon zit, belangrijk is dat het niet de groente raakt. Breng het water aan de kook. Plaats het bovenste deel met het eten erop, bijvoorbeeld in een vergiet, en sluit af met een deksel. Zodra er stoom onder het deksel vandaan komt, kan het vuur laag. Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan. Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger. Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken. De stoomtijd is doorgaans iets langer dan de kooktijd, denk aan 3 tot 5 minuten meer. De exacte tijd verschilt natuurlijk per groentesoort.

Toch liever koken? Dan zijn dit goede tips om meer vitamines en mineralen te behouden bij het koken:

Snijd groente en aardappelen zo min mogelijk. Vitamines aan de binnenkant kunnen zo namelijk minder goed ontsnappen naar het kookwater. Gebruik niet zoveel water, een bodempje van 1 tot 2 cm is voldoende, en kook de groente niet langer dan nodig. Gebruik het kookvocht eventueel om jus of saus te maken.

Hoe broccoli stomen in stoomoven?

Bereidingswijze – Snij ongeveer 1 centimeter aan de onderkant van de broccolistronk af, deze is vaak een beetje houterig. Verwijder eventueel blad van de broccoli en spoel de broccoli onder koud stromend water af. Snij nu mooie roosjes. Pan: Breng voldoende water aan de kook.

Verdeel de broccoli roosjes in het stoommandje. Als het water kookt zet je het stoommandje met deksel op de pan en laat je de broccoli voor ongeveer 4 minuten beetgaar stomen, wil je de broccoli zachter laat dan de broccoli voor ongeveer 5 minuten stomen. Stoomoven: Leg de broccoliroosjes in een ovenschaal en zet deze in de stoomoven.

Stel de oven in op de stoomstand, 90° Celsius met 100% stoom. Stoom de broccoli in ongeveer 7 minuten beetgaar. Magnetron: Leg de broccoliroosjes in een voor de magnetron bestendige schaal met deksel of dek het af met een bord. Giet een klein bodempje water in de schaal en stoom de broccoli in zo’n 4 minuten beetgaar op de hoogste stand.

Hoeveel water in stoomoven?

Waterreservoir vullen – SteamBoost oven – Om het waterreservoir van je SteamBoost combi-stoomoven te vullen duw je zachtjes op de waterlade. Het reservoir komt vanzelf uit het toestel. Gebruik een kan om de waterlade te vullen met kraantjeswater, Giet nooit alcohol of andere vloeistoffen in de lade, ontkalkproduct wanneer je ontkalkt is wel oké.

 1. Duw het waterreservoir na het vullen terug op zijn plaats.
 2. De watertank kan met 950 ml water gevuld worden.
 3. Bij te weinig water geeft de oven een signaal.
 4. Wanneer de tank vol is, geeft de oven dit ook aan.
 5. Als je toch teveel water hebt toegevoegd, komt dit rechtstreeks in de oven terecht via een overloopsysteem.
See also:  Hoe Vaak Broccoli Eten?

Dat vormt geen probleem. Na iedere stoombeurt moet je het waterreservoir leegmaken. De makkelijkste manier hiervoor is om een diepe bakplaat onderin de oven te plaatsen en de reinigingsfunctie ‘Legen reservoir’ te selecteren op het menu van je oven. Volg de instructies die verschijnen.

Welk water is geschikt voor stoomoven?

Gedestilleerd water is prima geschikt voor consumptie! Althans, in die zin dat het volstrekt ongevaarlijk is. Het zal beroerd smaken, want gedestilleerd water is het puurste water wat je je kunt bedenken. Precies dat is het probleem. In normaal water (kraanwater, bronwater, water uit gesmolten himalayasneeuw) zit altijd van alles opgelost: diverse zouten, mineralen, kalk, noem maar op.

Dat geeft smaak aan het water. Die smaak *ervaren* wij als neutraal, smaakloos water. Het gevolg is dat wij gedestilleerd water, dat dus *echt* smaakloos is, *ervaren* als smerig. Uit dit verhaal volgt het antwoord: je kunt je groenten prima stomen met gedestilleerd (dus hyperzuiver) water. Toegevoegd na 1 minuut: In feite stoom je je groenten ook met gedestilleerd water als je gewoon water zou gebruiken.

Destilleren is immers niets anders dan gewoon water aan de kook brengen, en de damp opvangen. De zouten, mineralen en kalk uit het oorspronkelijke water verdampen immers niet. Die blijven achter in het water, dat is wat jij als kalkaanslag ziet. De waterdamp is zoutloos, mineraalloos, kalkloos water – gedestilleerd water dus.

Heb je nog een magnetron nodig als je een stoomoven hebt?

In dit artikel laten we je zien wat je allemaal kunt doen met een stoomoven en wat de voordelen zijn. Wat kun je er in klaarmaken en hoe werkt deze oven? Ten slotte bespreken we ook nog de verschillende soorten stoomovens. Na het lezen van onze tips kun jij met een gerust hart beslissen of een stoomoven iets voor je is.

Een stoomoven is heel simpel gezegd een oven met stoomfunctie. Door de warmte in de oven wordt water omgezet in stoom. Om gerechten te bereiden, maakt de oven gebruik van waterdamp. Zodoende is de stoomfunctie ook heel anders dan de heteluchtfunctie. Het koken met stoomoven heeft ten opzichte van een conventionele oven een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen 1.Je kunt hele maaltijden tegelijk in de oven zetten, zonder dat je eerst apart groente of vlees hoeft te bakken of koken. Dat scheelt ook nog eens afwas. Anders dan de meeste mensen denken, kun je met een (combi-)stoomoven alsnog een knapperig korstje krijgen op taarten, pizza’s en ovenschotels.2.Je kunt gerechten op een heel exacte temperatuur bereiden, zodat deze niet aanbranden of te gaar worden.

 • Bovendien heb je ook minder last van vervelende kookluchtjes.
 • Omdat er geen reuk- of smaakvermenging optreedt, kun je ook tegelijkertijd zoet en hartig voedsel bereiden.3.Door te stomen, blijft de smaak van je eten beter behouden.
 • Daarnaast is koken met stoom gezond: niet alleen de smaak, maar ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven behouden.

Omdat je geen olie of boter hoeft te gebruiken, is je eten ook nog eens minder vet. Nadelen 1.Stoomovens vragen om meer onderhoud dan conventionele ovens. Je zult ze na gebruik namelijk vaker schoon moeten maken en moeten ontkalken. Omdat de ovens gebruik maken van stoom, blijft er na het koken restwater over.2.Stoomovens waarbij de stoom wordt verdampt op een generator in de ovenruimte hebben het nadeel dat de weerstand hier met verloop van tijd onder te lijden kan krijgen.

 1. Als deze modellen ouder worden, verliezen ze dus aan weerstand.3.Het laatste nadeel is dat de meeste stoomovens wat duurder zijn dan conventionele ovens.
 2. Hoewel stoomovens een stuk beter te betalen zijn dan voorheen, blijven ze nog altijd duurder dan gewone ovens.
 3. We vertelden je in de vorige paragraaf al dat veel mensen voor een stoomoven kiezen om gezonder te kunnen eten.

Sterker nog: stomen is volgens velen een van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Door te stomen blijven voedingsstoffen, vitamines en de kleur van het eten namelijk beter behouden. Een stoomoven dient voor veel mensen als vervanging van hun conventionele oven,

 1. Een (combi-)stoomoven is in staat om (bijna) alle gerechten te bereiden.
 2. Je kunt koken, braden, ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren, wecken en natuurlijk stomen! In principe kun je alles wat je in een pan kunt bereiden ook in een stoomoven klaarmaken.
 3. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht van aardappels, wortels en vis.

Mensen die een stoomoven kopen, gebruiken ook hun gasstel of kookplaat een stuk minder vaak. Het mooie is dat de stoomoven hele maaltijden tegelijk kan bereiden, zonder dat je deze de hele tijd in de gaten hoeft te houden. In een stoomoven kan eten namelijk niet aanbranden.

Wat je in een stoomoven klaar kunt maken, kun je in principe ook met een stoommandje of elektrische stoomkoker bereiden. Waarom zou je dan toch voor een stoomoven kiezen? Dat heeft bovenal temaken met gebruiksgemak. Zo is de inhoud van een stoomoven vaak groter en kun je deze met verschillende niveaus vrijer indelen.

Ook kun je gemakkelijk spelen met temperatuur en bereidingstijd. In principe worden er drie soorten stoomovens onderscheiden: •Hogedruk stoomovens •Lagedruk stoomovens •Combi-stoomovens In een hogedruk stoomoven worden de gerechten onder hoge druk snel verhit, een beetje zoals in een snelkookpan.

 • Dit type stoomoven wordt vooral gebruikt door professionals.
 • Door de hoge druk kan de stoomoven tijdens het koken niet zomaar geopend worden.
 • Bij een lagedruk stoomoven (ook wel een drukloze oven genoemd) kun je de ovendeur wel gewoon openen.
 • Dat is handig bij het bereiden van gerechten waarbij de ingrediënten verschillende bereidingstijden hebben.

Je kunt dan tussentijds gewoon een ingrediënt toevoegen. De drukloze oven wordt vaak geleverd in combi-variant, maar je hebt ook solo-stoomovens. Bij een combi-stoomoven wordt het gebruik van stoom gecombineerd met verschillende andere ovenfuncties. En zijn bijvoorbeeld stoomovens met combimagnetron-functies en stoomovens met hetelucht- of grillfunctie.

 • Met een combi-stoomoven kun je naast volledig stomen, bijvoorbeeld ook gebruik maken van de heteluchtfunctie, eventueel aangevuld met (enige) stoom.
 • Deze ovens zijn multifunctioneel.
 • Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen.
 • Het voordeel van zo’n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt.
See also:  Wanneer Broccoli Oogsten?

Er zijn combi-stoomovens met een gedeeltelijke of volledige stoomfunctie. Een stoomoven met een gedeeltelijke stoomfunctie voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Tijdens de rest van het proces maakt de oven gebruik van hete lucht. Een van de voordelen hiervan is dat gerechten een knapperig korstje van buiten krijgen, maar toch zacht van binnen blijven.

Dat is bijvoorbeeld ideaal bij brood en lasagne. Als je gerechten volledige wilt garen in de stoomoven, dan is het zaak te kiezen voor een oven met volwaardige stoom. Dit type maakt de gehele kooktijd gebruik van stoom. Wanneer je een oven met volwaardige stoom aanschaft, heb je in principe geen kookplaat of fornuis meer nodig.

Alles wat je normaal in een pan zou koken, kook je dan in de stoomoven. Stoomovens zijn in verschillende typen verkrijgbaar. Zo zijn er vrijstaande stoomovens en inbouwstoomovens. Het voordeel van een inbouwstoomoven is natuurlijk dat je hem helemaal netjes kunt integreren in je keuken.Mocht je er de ruimte voor hebben dan staat deze optie vaak fraaier, maar het is echter wel duurder.

 • Het klinkt een beetje gek om een oven te moeten ontkalken.
 • Wat dat betreft is een stoomoven natuurlijk een verhaal apart! Het gebruik van stoom zorgt voor restwater, zodat je op de lange termijn te maken krijgt met kalkvorming.
 • En dat is slecht voor de stoomoven.
 • Door je oven goed kalkvrij te houden, verbeter je de prestaties en verleng je de levensduur van het apparaat.

Gelukkig is ontkalken vaak zo simpel als ontkalkingsmiddel toevoegen en de juiste optie in het menu selecteren.

Is een stoomoven het waard?

Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.

Kan een pizza in een stoomoven?

1. Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente – Denk je met koken aan stoom, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan groente. Dit is ook niet zo gek; stoom wordt maximaal 100° Celsius, wat heet genoeg is om groente te bereiden, maar niet genoeg is om bijvoorbeeld een pizza te bakken met een knapperige korst.

Kan teveel stomen kwaad?

‘Stomen bij verkoudheid gevaarlijk’ Stomen ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam. Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen.

 • Het teiltje met kokend water kiepert nogal eens om.
 • Huisartsen raden het stoombad echter geregeld aan bij een verkoudheid, neus- en bijholteontsteking.
 • Inderarts Martin Baartmans bestudeerde cijfers van de drie brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid.

De arts en de adviseren niet meer te stomen. BrandwondenDe gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.

Meer dan de helft van hen is jonger dan zestien jaar. Een deel van de slachtoffers moest huidtransplantaties ondergaan. Negen kinderen hadden hun geslachtsdelen zo verbrand dat zij een urinekatheter kregen. Daarnaast komen er jaarlijks dertig tot tachtig patiënten op de eerste hulp terecht voor behandeling.

Door: redactie Nursing : ‘Stomen bij verkoudheid gevaarlijk’

Waarom stomen ipv koken?

Handige tips bij het stomen –

Wanneer je veel vitamines en mineralen in je eten wilt houden is stomen geschikt. Er blijft meer in het eten dan als je het kookt, Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan. Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger. Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken.

Wat kun je allemaal doen met een stoomoven?

Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi- stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.

Hoe stoom je groenten in de oven?

Met aluminiumfolie in de oven – Wie vis, groente of vlees wilt stomen kan ook gebruik maken van de oven en een stuk aluminiumfolie. Deze kooktechniek heet en papillotte. Het is hierbij essentieel om de groente, vis of het vlees goed in te pakken in de folie, zodat de warmte in het pakketje blijft. : Zo stoomt u eten zonder stoommandje of stoomkoker

Hoe lang moet je boontjes stomen?

Sperziebonen bereiden – Sperziebonen koken is vrij basic : zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bonen daar langzaam in glijden als het water eenmaal kookt. Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door.

 1. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
 2. Liever sperziebonen stomen ? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet.
 3. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.

Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard. Lees ook: Alles over haricots verts en sperziebonen, het verschil en de lekkerste recepten

Hoe lang bloemkool in stoomkoker?

Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca.10 minuten gaar.

Adblock
detector