Hoe Lang Broccoli Stomen?

Hoe Lang Broccoli Stomen
Broccoli stomen is simpel. Begin met het snijden van de broccoli. Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan.

Hoe lang moet broccoli stomen in de stoomoven?

Stoomtijden tabel 1 – Hoe stoom je groenten?

Gerecht Temperatuur (℃) Tijd (minuten)
Bloemkool (roosjes) 99 25 – 35
Broccoli (heel) 99 30 – 40
Broccoli (roosjes) 99 13 – 15
champignons (plakjes) 99 15 – 20

Hoe lang moet je groenten stomen?

Zijn er nog meer voordelen aan eten stomen? – Oh jahoor, ik kan nog wel even doorgaan. Wat dacht je van de ruimte die je bespaart doordat je niet met 5 pannen hoeft te werken (wat als lastig genoeg is als je 4 pitjes hebt) maar alles tegelijk op een andere verdieping kan stomen in het apparaat.

Of dat je nooit meer terug hoeft te gaan naar binnen om te kijken of het gas uit is, de stoomkoker slaat tenslotte vanzelf af. Oh ja en wil je echt snel klaar zijn stoom je je vis, aardappels of rijst toch ook meteen mee? Geef elk ingredient zijn eigen stoommand/ verdieping en voeg ze toe wanneer op de juiste tijd.

Voor rijst bent je eigenlijk de meeste tijd kwijt met +- 35- 40 minuten, de groente kun je dan na een tijdje toevoegen afhankelijk van de kooktijd. Het kan niet anders dan dat ik je inmiddels in ieder geval een beetje nieuwsgierig hebt gemaakt. Besluit eerst hoe je wilt gaan stomen (kies voor het stoomapparaat ! ) en dan wil je nu natuurlijk weten hoe lang je groente moet stomen.

Hoe lang moet ik elke groente stomen?
Prei stomen 15 minuten
Rode bieten stomen 25 minuten
Groene kool stomen 20 minuten
Spinazie stomen 12 minuten
Venkel stomen 25 minuten
Appel en peren stomen 5 minuten
Aardappels stomen 25 minuten
Asperges stomen 20 minuten
Broccoli stomen 15 minuten
Courgette stomen 15 – 20 minuten
Bloemkool stomen 15 minuten
Maiskolven 25 minuten
Peultjes stomen 15 minuten

Hoe broccoli stomen in stoomoven?

Bereidingswijze – Snij ongeveer 1 centimeter aan de onderkant van de broccolistronk af, deze is vaak een beetje houterig. Verwijder eventueel blad van de broccoli en spoel de broccoli onder koud stromend water af. Snij nu mooie roosjes. Pan: Breng voldoende water aan de kook.

 • Verdeel de broccoli roosjes in het stoommandje.
 • Als het water kookt zet je het stoommandje met deksel op de pan en laat je de broccoli voor ongeveer 4 minuten beetgaar stomen, wil je de broccoli zachter laat dan de broccoli voor ongeveer 5 minuten stomen.
 • Stoomoven: Leg de broccoliroosjes in een ovenschaal en zet deze in de stoomoven.

Stel de oven in op de stoomstand, 90° Celsius met 100% stoom. Stoom de broccoli in ongeveer 7 minuten beetgaar. Magnetron: Leg de broccoliroosjes in een voor de magnetron bestendige schaal met deksel of dek het af met een bord. Giet een klein bodempje water in de schaal en stoom de broccoli in zo’n 4 minuten beetgaar op de hoogste stand.

Hoe krijg je broccoli knapperig?

Kookmethode 5: broccoli roosteren – Hoe kook je broccoli in de oven? Verwarm de oven voor op 220 graden. Zorg er voor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat roosteren. Leg de broccoliroosjes en de stengels op een bakplaat bekleed met bakpapier met een paar theelepels olijfolie en strooi wat zout over de broccoli. Rooster de broccoli 20 a 25 minuten tot de broccoli knapperig is.

Hoe lang broccoli stomen Siemens?

Stoom op 90 graden voor 10 minuten.

Wat zijn de nadelen van een stoomoven?

Nadelen van een stoomoven –

Investering: Stoomovens zijn over het algemeen iets duurder dan een reguliere hete lucht oven.Vaker schoonmaken: Je moet een stoomoven vaker schoonmaken dan een reguliere oven omdat er restwater achter blijft na het stomen van je gerecht. Als je het restwater niet uit je stoomoven verwijdert, kan dit de levensduur verkorten.Stoomoven ontkalken: Ook is het belangrijk om je stoomoven regelmatig te ontkalken. Er kan na verloop van tijd kalk ontstaan in het waterreservoir van je stoomoven, wat ervoor kan zorgen dat het apparaat minder goed verwarmt of zelfs blokkeert.Weerstand kan verminderen: Bij stoomovens waarbij het water wordt verdampt op een generator in de ovenruimte, kan het voorkomen dat de weerstand verslechterd als het model van de stoomoven ouder wordt.

Kan teveel stomen kwaad?

‘Stomen bij verkoudheid gevaarlijk’ – Nursing Stomen ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam. Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen.

 • Het teiltje met kokend water kiepert nogal eens om.
 • Huisartsen raden het stoombad echter geregeld aan bij een verkoudheid, neus- en bijholteontsteking.
 • Inderarts Martin Baartmans bestudeerde cijfers van de drie brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid.

De arts en de adviseren niet meer te stomen. BrandwondenDe gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.

Meer dan de helft van hen is jonger dan zestien jaar. Een deel van de slachtoffers moest huidtransplantaties ondergaan. Negen kinderen hadden hun geslachtsdelen zo verbrand dat zij een urinekatheter kregen. Daarnaast komen er jaarlijks dertig tot tachtig patiënten op de eerste hulp terecht voor behandeling.

Door: redactie Nursing : ‘Stomen bij verkoudheid gevaarlijk’ – Nursing

Wat is gezonder koken of stomen?

Koken en stomen zijn beide goede manieren om eten zoals groente, aardappelen, vis, rijst en bijvoorbeeld couscous klaar te maken. Eigenlijk geldt de regel: alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Maar waarom zou je je eten stomen? Het antwoord is eenvoudig.

 • Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo’n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren.
 • Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest.
 • Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt.

Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken. Stoomuitrusting Een stoomuitrusting bestaat uit twee delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt. Stomen kan eigenlijk boven iedere pan. Wel belangrijk is dat je een hittebestendig vergiet hebt die je boven de pan kunt hangen en een deksel om de pan mee af te sluiten.

Maar er bestaat ook zoiets als een stoompan – een pan die is uitgerust met een metalen, rieten of bamboe stoommandje -, een couscous pan of een elektrische stoomkoker, Hierin bereid je heel gemakkelijk een heerlijke en gezonde 3-gangenmaaltijd voor het hele gezin. De Tefal VitaCuisine stoomkoker heeft namelijk 3 stoomschalen waar je vis, groenten en rijst of couscous tegelijkertijd in klaarmaakt.

Met de warmhoud functie blijft je gerecht ook nog eens op temperatuur voor de laatkomers. Ook bevat deze handige keukentool een Vitamin+ functie, waardoor de natuurlijke smaak en vitamines van de ingrediënten extra goed bewaart blijven. Stomen in een speciale stoomoven is ook mogelijk.

Groente stoom je gaar boven een pan met water, bouillon of water met kruiden, of boven een stoofgerecht. Dat wordt bijvoorbeeld veel gedaan bij couscous. Of in een elektrische stoomkoker. Zorg er wel altijd voor dat in het onderste deel van de pan voldoende water of bouillon zit, belangrijk is dat het niet de groente raakt. Breng het water aan de kook. Plaats het bovenste deel met het eten erop, bijvoorbeeld in een vergiet, en sluit af met een deksel. Zodra er stoom onder het deksel vandaan komt, kan het vuur laag. Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan. Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger. Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken. De stoomtijd is doorgaans iets langer dan de kooktijd, denk aan 3 tot 5 minuten meer. De exacte tijd verschilt natuurlijk per groentesoort.

See also:  Hoe Plant Je Broccoli?

Toch liever koken? Dan zijn dit goede tips om meer vitamines en mineralen te behouden bij het koken:

Snijd groente en aardappelen zo min mogelijk. Vitamines aan de binnenkant kunnen zo namelijk minder goed ontsnappen naar het kookwater. Gebruik niet zoveel water, een bodempje van 1 tot 2 cm is voldoende, en kook de groente niet langer dan nodig. Gebruik het kookvocht eventueel om jus of saus te maken.

Hoelang groenten stomen in stoomoven?

Alle stoomtijden voor de Miele stoomoven op een rij | stoomoven – Miele Stoomtijden In de onderstaande tabel tref je een overzicht van de stoomtijden voor groente, fruit, peulvruchten, aardappelen, rijst, pasta, vis en garnalen. Ook geven we aan welke type stoomovenpan je nodig hebt bij de bereiding in de stoomoven.

Groente en fruit Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Andijvie, in repen 8-12 3-4 O
Appelcompote 10 X
Artisjokken 35-40 15-20 O
Asperges, groen 7-10 3 O
Asperges, wit 13-15 3 O
Bietjes 45 25 O
Bleekselderij, in stukjes 4-6 2-3 O
Bloemkool, heel 20-25 O
Bloemkool, roosjes 6-8 3-4 O
Boerenkool, gesneden 20-30 10-12 O
Broccoli, roosjes 4-6 2-3 O
Chinese kool 4-6 2-3 O
Courgette, plakken 2-4 O
Doperwten, vers gedopt 2-4 1-2 O
Haricots verts 5-8 2-4 O
Kapucijners, vers gedopt 4-6 2-3 O
Knolselderij, blokjes 6-8 3-4 O
Koolrabi, blokjes 7-9 3-5 O
Maïs, baby 15 5 O
Maïskolven 35-45 17-25 O
Paprika, halve 8-9 2 O
Peultjes 4-5 1-2 O
Postelein 4-6 2 O
Prei, stengels 7-9 4-5 O
Prei, in stukken 4-6 2-3 O
Rabarber 15 X
Rode kool, gesneden 20-22 12-15 O/X
Savooienkool, gesneden 8-10 4 O
Schorseneren, plakjes 9 3 O
Snijbonen, in stukken van 3-4 cm 7-10 2-4 O
Sperziebonen, gehalveerd 10-12 3-5 O
Spitskool 6-8 3-4 O
Spinazie 1-3 1-2 O
Spruitjes 5-10 3-4 O
Stoofperen 60 X
Tuinbonen, vers gedopt 8-10 4-8 O
Venkelknol, gesneden 6 4 O
Witlof, in reepjes 6-8 3-4 O
Witlof, halve struikjes 8-10 4-5 O
Witte kool, gesneden 16-18 6-8 O
Winterwortel, plakjes 8-10 4-5 O
Worteltjes, bospeen 6-8 3-4 O
Zuurkool 20 7 O

Stoomtijden voor gedroogde peulvruchten

Gedroogde peulvruchten Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Bonen, bruine 55-65 22-28 X
Bonen, witte 40-50 20-25 X
Erwten, grauwe 40-50 20-25 X
Kikkererwten 55-65 22-28 X
Linzen, bruine 20-30 10-13 X
Linzen, rode 15-25 6-9 X

Stoomtijden voor aardappelen, rijst en pasta

Aardappelen, rijst, pasta Stoomtijd bij 100 °C in minuten Stoomtijd bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Aardappelen in stukken 18-22 8-10 O
Aardappelen in de schil, afhankelijk van de grootte 35-46 20-24 O
Rijst 20 X
Zilvervliesrijst 30-45 X
Spaghetti 10-12 10-12 X
Macaroni 8-10 8-10 X

Stoomtijden voor vis

Vis Stoomtijd bij 85 °C in minuten Stoomtij bij 120 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Visfilet, dunner dan 1 cm
Tong, schol en tongschar 2-3 O
Visfilet, van 1-2 cm dik
Tilapia, pangasius, meerval, roodbaars, victoriabaars, kabeljauw, snoekbaars 4-5 O
Visfilet, van 3-4 cm dik
Zalm, makreel, kabeljauwhaasje 6-10 O
Mosselen (tijden zijn afhankelijk van soort en formaat stoomovenpan) 11-13 15-18 4 4-6 O X

Stoomtijden voor garnalen

Garnalen Stoomtijd bij 85 °C in minuten Stoomovenpan met of zonder gaatjes Met = O Zonder = X
Gepelde tijgergarnalen 3-4 O
Gepelde grote garnalen 4-6 O
Ongepelde grote garnalen 5-7 O

Diepvriesgroenten Voor het koken van diepvriesgroenten, zoals bijvoorbeeld snijbonen, hoef je niet eerst de groenten te ontdooien. Je kunt exact dezelfde kooktijd aanhouden als de kooktijd die nodig is voor het koken van verse groenten. Rijst en pasta Rijst en pasta dienen altijd in water gekookt te worden, omdat deze graanproducten water moeten opnemen om gaar te kunnen worden.

 • Voor de meest gebruikte rijstsoorten, zoals bijvoorbeeld Surinaamse rijst, snelkook-, pandan-, of basmatirijst, neem je op 250 gram rijst 4 deciliter water.
 • Wanneer je een pak rijst koopt staat vaak op de verpakking aangegeven dat de kooktijd 8 minuten is en dat de rijst nog 15 minuten ‘droog gestoomd’ dient te worden voordat de rijst geserveerd kan worden.

Wanneer je rijst gedurende 20 minuten op 100 °C in de stoomoven bereidt dan is de rijst direct klaar om te serveren. Bij pasta heb je geen afgemeten hoeveelheid water nodig. Laat de pasta in ruim water garen. Vis Voordat je vis in de stoomovenpan met gaatjes legt, kun je de bodem bedekken met stevig plastic folie of je kunt de bodem van de pan invetten met een kleine hoeveelheid olie.

 • Zo kan de vis niet gaan plakken aan de bodem van de pan.
 • Ontdooien Wanneer je vlees, vis of gevogelte wilt ontdooien in de stoomoven dan dien je de temperatuur in te stellen tussen de 50 en 60 °C.
 • Bij deze temperatuur gaart het product niet en verandert het ook niet van structuur.
 • De benodigde ontdooitijd is afhankelijk van de dikte en structuur van het product.

Je kunt eventueel een fictieve tijd instellen en regelmatig even voelen of de buitenkant ontdooid is. Vervolgens kun je het product verder bereiden door bijvoorbeeld de buitenkant te kruiden. Mocht het product van binnen nog niet helemaal ontdooid zijn, dan gebeurt dit heel snel tijdens de verdere bereiding.

 1. Verwarmen Bij een temperatuur van 95 °C kun je perfect eten verwarmen zonder dat er verandering optreedt van kleur en structuur.
 2. Deze temperatuur ligt net iets onder de gaartemperatuur van 100 °C van aardappelen en groenten.
 3. Ook is de temperatuur van 95 °C ideaal om bijvoorbeeld soep warm te houden waaraan room en/of eieren zijn toegevoegd, omdat room en/of eieren bij deze temperatuur niet kunnen gaan schiften.

De benodigde verwarmtijd van het eten is afhankelijk van de temperatuur van het eten als deze de stoomoven in gaat en van het materiaal waarin het eten wordt verwarmd. In verband met de snelheid van de geleidinq van warmte adviseren wij je om voor het verwarmen van gerechten de Miele stoomovenpannen te gebruiken.

Kun je broccoli ook rauw eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Broccoli bevat onder andere, B1, B2,, C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste onder de vitamines die ervoor zorgen dat vrije radicalen zonder schade aangericht te hebben het lichaam verlaten. Het eten van broccoli kan kanker helpen te voorkomen, zorgen voor een gezonde huid en ogen, sterke botten, een gezonde hart- en darmfunctie.

 1. Door het koken van groente kunnen voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), dit geldt ook voor broccoli.
 2. Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli, dient de groente of zeer kort gekookt te worden, namelijk maximaal vijf minuten.
 3. Ook kun je de broccoliroosjes beter niet in ruim water koken, omdat op deze manier voedingsstoffen verloren gaan.

Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur. Geschreven door, Diëtist bij Sint Jacob BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek : Is het goed om broccoli rauw te eten?

Hoeveel water moet er bij de broccoli?

Stappenplan: hoe kook je broccoli? –

 1. Snijd de roosjes en de stronk in stukjes van gelijke grootte, zoals beschreven bij punt 2 hierboven,
 2. Doe alles in een grote pan en voeg water toe tot de broccoli ongeveer driekwart onderstaat. Voeg ook een snufje zout toe.
 3. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook.
 4. Draai het vuur lager en laat de broccoli 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Tussendoor even doorroeren.
 5. Test of de broccoli gaar is: als je een mes of vork zonder veel moeite in een dik stukje kunt prikken, is broccoli perfect beetgaar. Direct afgieten en serveren. Uitzondering: voor gebruik in een lauwwarme salade na het afgieten even overgieten met koud water, zodat de garing echt helemaal stopt.

De kooktijd is natuurlijk ook afhankelijk van je snijdwijze. Bij heel grof gesneden broccoli is de kooktijd gemakkelijk twee keer zo lang. Als je echter blijft testen op de manier zoals beschreven in het bovenstaande stappenplan zit je altijd goed! Tip: fijner snijden is beter voor een gelijkmatige garing.

 • Recept 1: broccoli met kaassaus en ham. Bijgerecht voor vier personen. Snijd 1 kilo broccoli. Maak vervolgens een kaassaus: verwarm enkele eetlepels olie of boter met eenzelfde hoeveelheid bloem in een pannetje. Laat het op laag vuur vijf minuten staan; roer een paar keer door. Meng het dan met telkens een klein scheutje melk tot je een dikke witte saus hebt. Gooi daar naar smaak oude geraspte kaas doorheen (bijvoorbeeld enkele handjes), en een snuf nootmuskaat. Snijd dan wat plakjes ham in stukjes. Dat hoeft niet veel te zijn.100 gram is meer dan voldoende voor vier eters. Meng dit met de kaassaus. Kook de groente beetgaar en giet ‘m af. Laat nog 1 minuut in het vergiet staan om even uit te dampen. Doe het dan terug in de pan en meng met de kaassaus en ham. Dit is een uitstekend bijgerecht bij aardappelen en vlees of vis.
 • Recept 2: broccolipuree. Verrassend bijgerechtje voor vier personen. Snijd 500 gram broccoli in stukjes en kook ze iets gaarder dan beetgaar; een kooktijd van 5 tot 6 minuten is doorgaans voldoende. Giet af en doe in een blender, keukenmachine of staafmixer met bakje. Voeg er 75 ml melk en 2 el olijfolie of boter aan toe. Pureer tot een gladde broccolipuree. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm eventueel nog even op laag vuur in een pannetje. Heerlijk bij bijvoorbeeld zalm of kip. Variatie: pureer er ook een zacht gefruit sjalotje of een teentje knoflook doorheen, of voeg wat citroensap toe.
See also:  Broccoli Roerbakken Hoe Lang?

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Hoe lang bloemkool stomen magnetron?

Ingrediënten – Voor 4 personen

 • 1 verse bloemkool, ongeveer 450 tot 675 g
 • Water
 • Zout, naar smaak
 • Gemalen zwarte peper, naar smaak
 • Boter, naar smaak
 1. 1 Kies een verse bloemkool uit. Een verse bloemkool is zuiver wit en de bladeren zijn knapperig en fel groen van kleur.
  • Let vooral op de onderkant van de bloemkool. Het geeft niet als de bovenkant er vuil en groezelig uitziet, maar de onderkant moet zo wit mogelijk zijn. De kleur van de stronk is de beste indicatie van hoe vers de groente is.
  • De roosjes aan de buitenkant van de bloemkool moeten redelijk compact zijn. Als ze los zitten of als er zich wijde gaten tussen de roosjes bevinden, kan dat een aanwijzing zijn dat de bloemkool al slecht begint te worden.
 2. 2 Snijd de bladeren eraf. Gebruik een scherp mes om de groene bladeren om de bloemkool heen af te snijden. Snijd de bladeren zo dicht mogelijk bij de stronk af.
  • De bladeren kunnen ook gekookt worden, zolang ze maar vers zijn. Je kunt er groentebouillon mee maken, maar je kunt ze ook verwerken in stoofpotten, roosteren of rauw in salades eten.
 3. 3 Snijd de stronk af. Om de roosjes beter te bereiken, kun je de stam afsnijden op het punt waar de individuele roosjes beginnen.
  • Je kunt de stronk bewaren en gebruiken voor groentebouillon.
  • Deze stap is optioneel. Je kunt de individuele roosjes ook wegsnijden zonder eerst de stronk te verwijderen, maar dat is een stuk moeilijker.
 4. 4 Snijd de individuele roosjes van de stam af. Draai de bloemkool om, zodat de stronk naar boven wijst. Gebruik een scherp keukenmes om elk takje of roosje af te snijden.
  • Snijd de roosjes af op de plek waar ze aan de stam vastzitten. Snijd ze in een hoek van 45 graden van de stam af.
  • Snijd verkleurde delen van de bloemkool af. Bruine bloemkool, of van een andere afwijkende kleur, smaakt niet zo goed en mist veel voedingsstoffen die verse bloemkool wel heeft.
  • Een klein bloemkooltje kan in z’n geheel worden klaargemaakt. Het is niet nodig om de individuele roosjes af te snijden.
 5. 5 Snijd grote roosjes in kleinere stukken. Je kunt de roosjes koken zoals ze zijn, maar als ze nog erg groot zijn, duurt het langer voordat ze gaar zijn. Snijd de grote roosjes met een mes in kleinere stukken. Ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als diepvries bloemkoolroosjes.
  • Als je de bloemkool korter kookt, blijven meer voedingsstoffen behouden.
 6. 6 Was de bloemkool. Doe de bloemkoolroosjes in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
  • Aarde en gruis kunnen in de roosjes en tussen de stengels terecht komen. Wrijf aarde voorzichtig weg met je vingers. Je vingers moeten voldoende zijn; een groenteborstel zou niet nodig moeten zijn.

  Advertentie

 1. 1 Breng water aan de kook in een grote soeppan. Vul de pan met ongeveer 5 cm water en breng het op hoog vuur aan de kook.
 2. 2 Zet een stoommandje in de soeppan. Let erop dat het mandje niet in het kokende water hangt.
  • Als je geen stoommandje hebt, kun je een fijnmazige vergiet gebruiken. Let erop dat het vergiet op de pan past zonder erin te vallen.
 3. 3 Doe de bloemkoolroosjes in het stoommandje. Doe de roosjes voorzichtig in het stoommandje en spreid ze uit over één laag.
  • De roosjes horen rechtop te staan, met de hoofdjes naar boven en de stengels naar beneden.
  • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, kun je er in ieder geval voor zorgen dat de roosjes zo gelijk mogelijk over het mandje verdeeld zijn.
 4. 4 Kook de bloemkool 5 tot 13 minuten. Doe de deksel op de pan en laat de opgesloten stoom de bloemkool garen. Als de roosjes gaar zijn, moeten ze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
  • Het is belangrijk dat de soeppan en het stoommandje bedekt zijn. Door de deksel op de pan te plaatsen, blijft de stoom in de pan. De stoom zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
  • Wanneer de roosjes van gemiddelde grootte zijn, kun je ze na 5 minuten koken controleren. Als ze nog te hard zijn, kun je de deksel er weer op doen en ze verder laten stomen. Normaal duurt het 7 tot 10 minuten om bloemkool gaar te koken.
  • Grote roosjes kunnen er 13 minuten over doen om gaar te worden.
  • Als je de bloemkool in z’n geheel stoomt, kan het 20 minuten duren voordat hij gaar is.
 5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit het stoommandje en plaats de roosjes op een schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en boter, indien gewenst.
  • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, dus laat je creativiteit de vrije loop.

  Advertentie

 1. 1 Leg de bloemkool op een magnetronbestendige schotel. Verspreid de roosjes zo gelijk mogelijk.
  • Leg de roosjes in één laag, indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat de roosjes zo gelijk mogelijk verdeeld zijn.
 2. 2 Voeg een beetje water toe. Voeg 2 of 3 eetlepels water toe (30 tot 45 ml) voor een standaard bloemkool.
  • Giet maximaal 2,5 cm water in de schotel. Het idee is dat het water voor stoom zorgt, maar niet zoveel dat de bloemkool gekookt wordt in plaats van gestoomd.
 3. 3 Bedek de schotel. Dek de schotel af met de deksel. Als de schotel geen deksel heeft, kun je magnetronbestendig plastic folie gebruiken.
  • Als de schotel geen deksel heeft en je ook geen huishoudfolie in huis hebt of liever geen plastic gebruikt in de magnetron, kun je de schotel bedekken met een magnetronbestendig bord van keramiek of aardewerk. Let erop dat het bord de schotel goed afdekt.
  • Het is belangrijk om de schotel goed af te dekken, zodat de stoom erin blijft hangen. De stoom die door het hete water wordt gevormd zorgt er bij deze methode voor dat de bloemkool gaar wordt.
 4. 4 Zet de magnetron 3 of 4 minuten aan. Stoom de bloemkool in de magnetron op de hoogste stand. Als de bloemkool gaar is, moet deze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt.
  • Controleer de bloemkoolroosjes na 2,5 minuut kooktijd. Dek ze weer af en zet ze nog 1,5 minuut in de magnetron om verder te stomen, indien nodig.
  • Pas op wanneer je de deksel van de schotel haalt. Draai de deksel van je gezicht af, zodat de stoom die ontsnapt geen verbrandingen veroorzaakt.
 5. 5 Dien de bloemkool warm op. Haal de gekookte bloemkool uit de magnetronschotel en leg de roosjes op een mooie schaal om op te dienen. Breng op smaak met peper, zout en gesmolten boter, indien gewenst.
  • Er zijn ook andere manieren om gestoomde bloemkool op te dienen. Je kunt er sojasaus overheen sprenkelen, Parmezaanse kaas eroverheen strooien of de gekookte roosjes op smaak brengen met kruiden en specerijen zoals paprika, citroenpeper of peterselie. Het ligt aan jou hoe je deze gezonde snack het lekkerst vindt, gebruik je fantasie.

  Advertentie

Gebruik een verse bloemkool binnen vijf tot zeven dagen. Bewaar hem in de groentelade van de koelkast.

Advertentie

Wat kun je allemaal doen met een stoomoven?

Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi- stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.

Kan je diepvries broccoli stomen?

Pdf downloaden Pdf downloaden Stomen is een populaire bereidingsmethode waarbij je water opwarmt en vervolgens de stoom gebruikt om groente te bereiden totdat het zacht is. Verse broccoli smaakt heerlijk wanneer het gestoomd wordt, maar als je het op de verkeerde manier stoomt zal de broccoli zijn kleur verliezen en papperig worden.

 • Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
 • Kooktijd: 4-5 minuten
 • Totale tijd: 20 minuten
 1. 1 Kies verse broccoli met donkergroene knoppen en een iets lichtere steel. Zoek naar broccoli die niet bruin aan het worden is, en vermijd broccoli die er verlept uitziet of gekneusd is. De roosjes moeten goed gesloten zijn.
  • Je kunt bevroren broccoli ook stomen. Je hoeft het niet te laten ontdooien voordat je het gaat stomen.
 2. 2 Was de broccoli. Spoel de broccoli grondig af met water en gebruik je vingers om vuil en viezigheden eraf te wrijven.
  • Bevroren broccoli hoef je niet af te spoelen, omdat dit voordat het verpakt werd al gewassen is.
 3. 3 Snijd de broccoli in hapklare stukken. Leg de broccoli op een snijplank en gebruik een scherp mes om alle afzonderlijke roosjes eraf te snijden. Denk erover om de stelen ook te gebruiken en ze tevens in hapklare stukken te snijden. De stelen zijn gezond en de textuur ervan vormt een mooi contrast met de broccoliroosjes.
  • Bevroren broccoli is doorgaans al in stukken gehakt. Bekijk de broccoli om te zien of de stukken de door jou gewenste grootte hebben. Als je wilt kun je het in kleinere stukken snijden.

  Advertentie

 1. 1 Vul een pan met ongeveer 2-3 centimeter water. Je zult de pan gebruiken om de broccoli in te stomen, dus zorg ervoor dat het groot genoeg is voor de broccoli en het stoommandje. Zet de pan op het fornuis.
 2. 2 Plaats een stoommandje in de pan. De onderkant van het stoommandje mag het water niet aanraken.
  • Als je geen stoommandje hebt, gebruik in plaats daarvan dan een vergiet.
  • Als je geen vergiet hebt, kun je de broccoli gewoon in het water leggen. Je hebt enkele eetlepels water nodig. Zorg ervoor dat het water de broccoli niet volledig bedekt.
 3. 3 Breng het water aan de kook. Steek het fornuis aan en verwarm het water op een middelhoog vuur. Wacht totdat het water begint te koken.
 4. 4 Leg de broccoli in het stoommandje. Probeer de roosjes en stelen gelijkmatig over het mandje te verdelen. Je kunt de broccoli nu ook lichtjes kruiden met wat zout, peper of boter. Klik hier voor meer ideeën.
 5. 5 Dek de pan af met een deksel en stoom de broccoli 4 tot 5 minuten. Houd de broccoli goed in de gaten, zodat het niet te gaar wordt.
  • Als je wilt kijken of de broccoli al gaar is, probeer er dan in te prikken met een vork. De broccoli is klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
 6. 6 Haal de pan van het fornuis en doe de broccoli in een schaal. Wees erg voorzichtig wanneer je het deksel van de pan haalt. Houd je hoofd er niet boven, want de stoom kan in je gezicht blazen en je verbranden.
  • Denk erover om de broccoli te kruiden met zout, peper of knoflook. Klik hier voor enkele ideeën.

  Advertentie

 1. 1 Leg de broccoliroosjes in een magnetronschaal. De roosjes moeten gemakkelijk in de schaal passen en niet boven de rand uitkomen.
  • Denk erover om de broccoli te kruiden met wat zout, peper of boter. Klik hier voor meer ideeën.
 2. 2 Giet wat water in de schaal. Je hebt 2 tot 3 eetlepels water per halve kilo broccoli nodig.
 3. 3 Dek de schaal af met een deksel. Zorg ervoor dat het deksel geen metaal bevat. Als je geen deksel hebt, dan kun je de schaal met een bord afdekken. Zorg ervoor dat het bord goed over de bovenkant van de schaal past.
  • Gebruik geen huishoudfolie. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel smelten. Bovendien kan de stoom ontsnappen door de gaatjes, waardoor de broccoli niet helemaal gaar wordt.
  • Dek de schaal niet af met aluminiumfolie. Dit kun je niet veilig in de magnetron gebruiken.
 4. 4 Verwarm de broccoli drie tot vier minuten op een hoge stand. Je kunt controleren of de broccoli gaar is door de schaal na 2,5 minuten uit de magnetron te halen en met een vork in de broccoli te prikken. De broccoli is klaar wanneer het zacht en mals is. Als de broccoli nog hard is, zul je het nog wat langer in de magnetron moeten zetten.
 5. 5 Haal de broccoli uit de magnetron. Doe het in een serveerschaal en serveer het terwijl het nog heet is. Laat het niet staan, want dan zal het zijn kleur verliezen.
  • Denk erover om de broccoli te kruiden met zout, peper of knoflook. Klik hier voor meer ideeën.

  Advertentie

 1. 1 Breng het water op smaak. Overweeg om voordat je het water gaat koken, dit op smaak te brengen met wat citroensap of sojasaus. De stoom die van het water afkomt zal de broccoli een lichte smaak geven.
 2. 2 Kruid de broccoli voordat je het stoomt. Meng in een klein kommetje wat olijfolie, zout en peper door elkaar. Roer dit mengsel lichtjes door de broccoli voordat je het stoomt.
 3. 3 Voeg voor of na het stomen wat boter aan de broccoli toe. Hussel de broccoli voordat je het serveert door elkaar zodat elk stukje wordt bedekt met gesmolten boter.
 4. 4 Breng de broccoli na het stomen op smaak met kruiden en specerijen. Je kunt wat knoflookpoeder, zout of peper over de broccoli strooien net voordat je het serveert. Je kunt tevens wat verse kruiden toevoegen, zoals dille, peterselie of tijm.
 5. 5 Geef gewone broccoli een sterke smaak met behulp van wat knoflook. Voeg voor of na het stomen wat gehakte of kleingesneden knoflook aan de broccoli toe. Je kunt ook wat gehakte knoflook door de gestoomde broccoli mengen, dat je eerst gesauteerd hebt in olijfolie.
 6. 6 Voeg een frisse smaak toe met een beetje citroen. Nadat je de broccoli gestoomd hebt, roer je er wat citroenzeste of wat schijfjes citroen doorheen.
 7. 7 Strooi wat geraspte kaas over de gestoomde broccoli. Laat de kaas iets smelten en hussel het dan door elkaar om alles te mengen. Denk erover om Parmezaanse kaas en een beetje knoflookpoeder te gebruiken. Advertentie
Adblock
detector