Hoe Schrijf Je Broccoli?

Hoe Schrijf Je Broccoli
Broccoli smaak – Broccoli is knapperig en fris. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar dan fijner en pittiger. Broccoli kun je zo gebruiken:

Roerbakken met ui en champignons. In volkorenpasta met kip en pesto. Blancheren en verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat. Gepureerd toevoegen aan bouillon (met minder zout) voor een heerlijke soep. Serveren met gesmolten oude 30+ kaas. Verwerken in een broccoli-kaastaart. Rauw in salades. Als vulling van een omelet. De stronkjes in reepjes gesneden en kort gekookt met een dipsaus.

Is het broccoli of broccoli?

Is het ‘de broccoli ‘ of ‘het broccoli ‘? Als je het aanwijst is het ‘die broccoli ‘.

Wat betekent het woord broccoli?

Broccoli
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Brassicales
Familie : Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht : Brassica (Kool)
Soort : Brassica oleracea

/td> Variëteit Brassica oleracea convar. botrytis var. italica Plenck ‘Fiesta’ ‘Southern Comet’ Afbeeldingen op Wikimedia Commons Broccoli op Wikispecies

Portaal Biologie

/td>

Broccoli ( Brassica oleracea convar. botrytis var. italica ) is een groente die verwant is aan bloemkool, Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).

Is broccoli meervoud?

Culinair ontdekt: Broccolo Er staan Italiaanse mannen te drummen aan de groentekraam, ze graaien in een bak met paarsgroene stronken: broccoli. Ze zijn zichtbaar verrukt. Dit is geen broccolo uit Nederlandse serres, dit komt van het veld in Sicilië. Wanneer ze wat plaats maken, maak ik ook mijn keuze, en ik doe net als zij: ik kies de kleinste.

Wat verder in een schuine kist liggen ook andere broccoli, maar dan van die bleke dikke verpakt in een cellofaantje, zoals we ze uit de supermarkt kennen. Niemand kijkt er naar om. Broccolo is een stokoude groente. Naar het schijnt werd de voorouder van de broccolo in de heel vroege Romeinse tijd al geteeld in het Westen van Sicilië, waar hij nu nog altijd in het wild voorkomt ( Brassica villosa ).

Véél later is daar dan onder andere de bloemkool uit voortgekomen, al klasseren de botanisten de twee in verschillende ondersoorten: broccolo als Brassica oleracea italica, bloemkool als Brassica oleracea botrytis, De plantkundige indeling van de familie der kolen is bijzonder ingewikkeld.

De verschijningsvormen ervan ook. Ze hybridiseren en kruisen dat het een lieve lust is. Dat is heel plezant voor de tuinbouwers, die met het telen van kool een menselijk erfgoed hebben gecreëerd dat nauwelijks moet onderdoen voor de Noord-Franse kathedralen. Mosterd, rapen en radijzen (en koolzaad), het zijn allemaal nauwe verwanten binnen de familie van de Brassicaceae,

Instructievideo: Broccoli koken

Merk op dat ik broccolo schrijf. Zo heet de plant. Het meervoud is broccoli, net zoals het enkelvoud van spaghetti spaghetto is en van scampi scampo. Wanneer de broccolo onze keuken bereikte, is slechts moeilijk te achterhalen. Stappaerts maakte in zijn tuinbouwboek onderscheid tussen bloemkool en broccoli, en hij vermeldt al verschillende variëteiten, maar ik heb als kleine jongen nooit een broccoli gezien op de markt.

 • Gaston Clément, dé mediakok tot in de jaren 1960, maakte er geen gewag van.
 • Plots verscheen hij, en dan nog in grote hoeveelheden.
 • Het werd een supergroente genoemd, met meer vitamine C dan om het even welk andere groente.
 • Dat kan waar zijn, maar gezien wij broccoli doorgaans gekookt eten, blijft daar weinig van over.

Het is bij kolen trouwens nooit een goed idee om de groente lang te laten koken of stoven (behalve dan bij rode kool). In de natte hitte gaan de scheikundige geurstoffen van de kool reageren, en hoe langer men ze kookt, hoe meer ze gaan stinken. Het woord ‘spruitjeslucht’ stelt zelden een aangename ervaring voor.

Nog een reden om altijd kleine kolen (en kleine spruitjes) te kopen: ze zijn sneller gaar. Ik vermoed dat de Nederlandse serreteelt ons de broccolo is gaan opdringen. Die kende in de jaren 1980 een snelle opgang, tot ze tomaten aan de Italianen begonnen te verkopen. Ze hebben heel wat reclamegeld moeten investeren opdat wij aubergines en poivrons zouden gaan eten, en dan wel van een model dat zij makkelijk vonden.

Broccolo is hier binnengekomen met een gezondheidsclaim. En een véél te dikke steel. Maar iemand leerde hier ooit hoe men broccoli klaarmaakt. Om evidente redenen sneed men de dikke steel er af en maakte vervolgens de bloemen klaar als bloemkool. Zuinige mensen wilden de steel ook gebruiken, maar die heeft een andere beet en gaartijd dan de ‘kop’.

Zo werd broccoli meer een gezondheidsstatement dan een lekkere groente. In Amerika moet de teelt van broccoli al langer zijn ingeburgerd. In 1989 of 1990 las ik in het Amerikaanse Time Magazine over een rel in de Washington betreffende broccoli. Een vereniging van broccoliproducenten kwam naar het Witte Huis met een kist vol groene bloemen om aan te bieden aan de president George H.W.

Bush (de vader). Het gezelschap hoorde echter de president verklaren (ik citeer uit herinnering): “Toen ik kind was moest ik van mijn vader broccoli eten, want ik vond dat niet lekker. Nu ben ik president van de Verenigde Staten en ik eet geen broccoli meer!” U zult begrijpen: het kot was te klein.

Het komt er, zo zeggen de Italianen, dus op neer om kort te koken en kleine broccoli te kopen. Hoe donkerder van kleur, hoe sterker van smaak. Schil de steel tot op het zachte vlees, gooi ze dan in ziedend en gezouten water en laat ze gaar koken zonder deksel, want dat maakt de kleur levendig groen. Koel ze af onder de kraan met koud water.

Later kunt u ze dan aanbakken in de pan met wat ajuin en peterselie, of koud opdienen met een streep uitstekende olijfolie. Deze broccoli lieten in ieder geval de brol uit de supermarkt vergeten. Dit heeft geen kruiding meer nodig. Het is een nobele groente.

Hoe spreek je broccoli uit?

Uitspraak

Aantal lettergrepen 3
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Fonetische schrijfwijze

Is broccoli Nederlands?

broccoli | De Wassende Maan Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

 1. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.
 2. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft.
 3. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Hoe oud is broccoli?

Broccoli, de gezonde krachtpatser Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant, maar pas sinds twintig jaar kent deze groente bij ons in Nederland een stijgende populariteit. Deze groente bestaat echter al veel langer, In Italië wordt broccoli al sinds de 17e eeuw verbouwd.

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Wat is het meervoud van het woord centrum?

Antwoord – Deze woorden hebben twee meervoudsvormen : centra en centrums, musea en museums, De meervouden centra en musea zijn het gebruikelijkst.

Waar wordt broccoli verbouwd?

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton.

China Noord-Amerika Polen Mexico Israël Spanje Italië Frankrijk België Nederland

De Chinese nationale productie is naar schatting zo’n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd.

China wil zich internationaal presenteren met dit product. Er is onlangs een ‘Broccoli demonstratie Zone’ geopend in de provincie Zhejiang. De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo. In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan. Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag.

Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar.

In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie. Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55. In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85. Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool.

“Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst.”Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar ‘s nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei.

Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan. Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein. Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli.

Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS.

 • Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden.
 • Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada.
 • Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment.
 • Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden.

Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo.

 • De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio’s wordt geteeld.
 • Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende.
 • In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo’n 1.000 hectare.
 • Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt.

Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod.

Met name bij bloemkool was dit het geval. De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume. Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen. De productie van Frankrijk viel samen met Spanje. Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen.

In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool.

Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio. De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton. Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen. Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen.

Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe.

 1. Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari.
 2. In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland.
 3. De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit.
 4. Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland.

Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer.

Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo’n 30% van de oogst verloren gegaan. Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks). Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst. Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België.

Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is.

Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen. Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen. Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht. Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago. Broccoli daarentegen wint populariteit.Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang.

Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk.

Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag. Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context.

Met willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Publicatiedatum: vr 10 jun 2016 Auteur: © Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:

2022-10-21 2022-10-14 2022-09-30 2022-09-23 2022-09-16 2022-09-09 2022-09-02 2022-08-26 2022-08-19 2022-08-12 2022-07-22 2022-07-15 2022-07-08 2022-07-01 2022-06-24 2022-06-17 2022-06-10 2022-06-03 2022-05-30 2022-05-20

: Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Is broccoli een kool?

Welke soorten groente zijn er? – Deze soorten groente zijn er:

 • Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein.
 • Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
 • Wortel- en knolgewassen, bijvoorbeeld: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich.
 • Koolsoorten, bijvoorbeeld: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
 • Uien, bijvoorbeeld: ui, knoflook, bosui, prei.
 • Stengelgewassen, bijvoorbeeld: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
 • Kiemgroenten, bijvoorbeeld: taugé, alfalfa.
 • Overige groenten, bijvoorbeeld: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

(Zoete) aardappelen, andere knolgewassen, peulvruchten en groentesappen vallen buiten de definitie van groente, door hun afwijkende voedingswaarde of gebruik.

Hoe spreek je uit gnocchi?

Uitspraken van gerechten en ingrediënten –

Gnocchi – Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak. Niks meer, niks minder. Chorizo – Van Italiaanse aardappelballetjes, naar de populaire Spaanse worst. De uitspraak van deze worst verschilt een klein beetje per regio, maar tsjo-rie-zo is toch wel de meest gangbare uitspraak. Niet go-ri-zo dus. Paella – Nog een klein lesje Spaans: een dubbele ‘ll’ spreek je hier uit als ‘j’. Dus nee, we zeggen niet pa-el-la, maar pa-e-ja ! Quinoa – Met de nadruk op ‘kien’. Hummus – Dit is een interessant gevalletje, het verschilt namelijk per land. Goemoes, huumus, hummus hommos: het mag allemaal. Twijfel je? in alle gevallen voldoet kikkererwtenspread ook. Sriracha saus – Deze Thaise saus is pittig. Pittig qua smaak en pittig qua uitspraak, want de meningen zijn wat dat betreft nogal verdeeld. Maar met sieh-rah-tja zit je in elk geval goed. Bruschetta – Ook dit Italiaanse gerechtje kent vele uitspraken: van brus-jet-ta tot brus-get-ta. Maar het enige juiste is broes-ket-ta. Niet meer vergeten. Ceviche – Een heerlijke rauwe vissoep uit Peru. Nog nooit gegeten? Probeer dit recept ! Nicoise – De uitspraak van deze Franse salade (vernoemd naar de stad Nice) klinkt toch wel het beste met een Frans accentje. Blijven oefenen dus.

Zelf ook deze wereldse gerechten op tafel zetten? Klik op onderstaande foto’s voor de bijbehorende recepten.

Hoe kun je ui goed uitspreken?

Ik zeg: Uije (‘ ui ‘ en ‘jen’, met de klemtoon op Ui, en de ‘n’ van ‘jen’ nauwelijks hoorbaar). Is streekgebonden. In Amsterdam zeggen we ui -jun, in de zaanstreek zeggen ze ui -wen. De correct uitspraak is: œy & œy-en voor het meerfout.

Hoe spreek je SKYR uit?

Skyr Skyr Skyr Land Hoofdingrediënt(en) Type

Portaal

Skyr (spreek uit: skir) is een typisch melkproduct, Van origine is skyr een product dat door de vanuit zou zijn meegebracht ten tijde van de, Skyr verdween echter in Europese Scandinavische landen. In elk geval zijn de koeien door de Vikingen naar IJsland gebracht.

Is broccoli goed om af te vallen?

Bloemkool en broccoli –

Naast hoogwaardige vezels en tal van gezondheidsbevorderende mineralen en vitaminen, bevat broccoli fytochemicaliën. Dit zijn bioactieve stoffen die kunnen helpen tijdens het afvallen. Hetzelfde geldt voor bloemkool. De groenten zorgen niet alleen voor een vol gevoel, maar helpen ook een opgeblazen gevoel te bestrijden.

  Is broccoli uitgevonden?

  Geschiedenis – De wilde Brassica cretica komt in het oostelijke Middellandse Zeegebied voor. Naar verluidt zou deze plant zo’n 8000 jaar geleden op een of andere wijze van de Noord-Europese kusten in landen rond de Middellandse Zee terecht zijn gekomen.

  Bij de naam denkt men aan Kreta, maar het betreft heel Anatolië, Al in de zesde eeuw voor Christus was men al bezig met selectie en kruising. Men zegt dat dit met name door de Etrusken werd gedaan, het volk dat in het huidige Toscane woonde. Maar let wel, de oude naam van de Etrusken was Rasenna en die kwamen uit het huidige Turkije,

  In de achtste eeuw voor Christus trokken ze naar Toscane en omgeving. De latere Romeinen noemden dit volk Tusci en zie hier de link met Tuscani of Toscane. Jupiter met Mars en Venus – fresco uit Pompeii De Romeinen waren gek op broccoli. Plinius de Oudere schreef in zijn werken dat de Romeinen het teelden en ervan genoten. De boeren noemden het de ‘vijf groene vingers van Jupiter ‘. Het werd een soort standaardgroente in Rome.

  Maar wat noemden zij broccoli? De beschrijving van een groente, genaamd cyma, door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia lijkt op broccoli. Net als de beschrijving die Apicius in zijn boek De Re Coquinaria geeft. De Nederlandse culinair historica Christianne Muusers zegt dat als de Romeinen broccoli al kenden – zoals wij het kennen – dan was het eerder cime di rapa (broccoli raab), dus grote raapstelen met kleine bloemhoofdjes.

  ‘t Kan – of beter: kan niet, want de cime di rapa / broccoli raab / rapini is een andere soort, geen B. oleracea maar een B. rapa,

  Wat is het gezondste stuk van de broccoli?

  Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.

Adblock
detector