Hoe Verbouw Je Broccoli?

Hoe Verbouw Je Broccoli
Hoe moet je broccoli kweken? – Nieuwsgierig hoe je broccoli kweekt? Doorloop de volgende stappen:

 1. Koop broccoli zaadjes, kweekpotten van 9 cm, potgrond, biologische moestuingrond
 2. Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond
 3. Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost
 4. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week
 5. Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
 6. Als de plantjes 7 tot 10 cm groot zijn, kun je ze in volle grond uitplanten
 7. Houdt een plantafstand van minimaal 50 cm
 8. Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen
 9. Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest
 10. Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen

Hoe oogst je een broccoli?

Hoe oogst ik broccoli? – De broccoli maakt eerst een grote plant. En in de nazomer verschijnt dan de broccoli, 1 grote broccolistronk in het hart van de plant. Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is.

Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat. Snijd alleen de broccoli uit het hart van de plant maar laat de planten nog wel in de grond staan; een week of 2 tot 3 na de oogst kan de plant nog wat kleinere broccoliroosjes aan de zijkanten maken die je nog kunt oogsten.

Als er geen nieuwe roosjes meer worden gevormd kun je de planten uit de grond halen en op de composthoop gooien. Je kunt broccoli uit eigen tuin niet lang bewaren, eet haar dezelfde dag nog, of bewaar haar maximaal 1 dag op een donkere en koele plaats of in de koelkast.

Hoe kom je aan broccoli zaadjes?

Oogsten, dorsen – Het zaad van de kool is rijp als de hauwen beige kleuren. Die lijken op kleine erwtenpeultjes. Zodra ze rijp zijn springen ze gemakkelijk open en verspreiden zo hun zaad.Meestal rijpen de verschillende stengels niet allemaal even snel.

Om geen zaad te verliezen kan je ze dus het best afzonderlijk oogsten, zodra de hauwen rijp zijn. Je kan ook de hele plant oogsten voordat alle zaden rijp zijn. Om het rijpingsproces te voltooien, laten we de planten drogen op een goed verluchte en droge plek, beschut tegen direct zonlicht. Zodra je de hauwen gemakkelijk met de hand kan openbreken, kan je het zaad dorsen.

Leg de hauwen op een zeil of een stevige doek en wrijf ze stuk of sla erop tot ze opengaan. Je kan ze ook in een zak steken en daarop slaan, tegen een zachte ondergrond.Grotere hoeveelheden kan je ook vertrappelen of er overheen rijden met een voertuig.

Hauwen die moeilijk opengaan bevatten waarschijnlijk onrijpe zaden die slecht kiemen. Kies voor het schonen eerst een grofmazige zeef die de zaden doorlaat maar grote resten tegenhoudt. Gebruik daarna een fijnmazige zeef die het zaad tegenhoudt en de fijne restjes doorlaat. Verwijder ten slotte de laatste restjes door op het zaad te blazen.

Je kan ook een beroep doen op de wind.Alle zaden van de koolsoort Brassica oleracea lijken erg op elkaar. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk zaad van witte kool van bloemkoolzaad te onderscheiden. Daarom is het belangrijk de zaaddragers en het gewonnen zaad van een etiket te voorzien.

Schrijf daarop het ras, de soort en het productiejaar. Schakel ongewenste parasieten uit door het zaad enkele dagen in de diepvriezer te leggen. Koolzaden blijven 5 jaar lang kiemkrachtig, soms zelfs tot 10 jaar. In de diepvriezer kan je het zaad nog langer bewaren. Afhankelijk van het ras telt één gram 250 tot 300 zaadjes.

: Hoe teel je zelf zaad van broccoli? | ZAAIGOED in OVERVLOED

Hoe lang voor broccoli ontkiemt?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

 • Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is.
 • Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind.
 • Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Hoe ver broccoli uit elkaar planten?

Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.

Hoe vaak kun je broccoli oogsten?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Kun je bloemen van broccoli eten?

Bloeiende groentes – Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Denk dan eens aan de groentes die je toch al in je bakken hebt staan. Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Bloeiende paksoi Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. Courgette De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken. courgettebloemen

Hoe maak je Broccolikiemen?

Gastblog Vandaag staan er geen broccoliroosjes, maar broccolikiemen op het menu! Nou ja, op de to do lijst dan. Je kan broccolikiemen in allerlei gerechten verwerken, maar eerst moet je ze wel in huis hebben. Daarom lees je hier alles over broccolikiemen kweken.

Het is best makkelijk. Dit betekenen broccolikiemen voor je gezondheid Broccolikiemen kweken doen we niet alleen voor de lol, maar ook voor de gezondheid. Wat voor voordelen hebben deze kiemen te bieden? Dat begint allemaal bij een stofje dat sulforafaan heet, en toevallig zitten broccolikiemen daar boordevol van.

Wetenschappers waren ook erg benieuwd naar de gezondheidseffecten van sulforafaan en hebben daar allerlei onderzoeken naar de gedaan. Daaruit blijkt dat het geliefde stofje in broccolikiemen het volgende voor je gezondheid kan betekenen:

 • Helpt ontstekingen in het lichaam tegengaan
 • Stimuleert het ontgiften van cellen
 • Werkt mee aan bloeddruk verlagen
 • Helpt ook om het cholesterol te verlagen
 • Beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralingen van de zon
 • Ondersteunt je lever
 • Helpt je hele immuunsysteem

Waarom eigenlijk broccolikiemen? Sulforafaan is dus best goed voor je, maar waarom niet gewoon een broccoli in de winkel kopen? Dat klinkt een stuk makkelijker en bovendien is broccoli erg gezond, Dat zit zo: een volwassen broccoli is de sulforafaan een beetje ontgroeid, als je het zo mag noemen. Foto van Pixabay Als je goed zoekt slaag je er waarschijnlijk in om broccolikiemen in de winkel te vinden, maar ze komen niet erg veel voor. Omdat het een wat meer exclusief versproduct is, betaal je er dan ook een relatief hoge prijs voor. Kweken bespaart je dus een zoektocht en een zakcentje.

En eerlijk is eerlijk, een stekje kiemen staat ook nog eens leuk in huis. Heb je niet echt groene vingers? Geen zorgen, je hoeft geen extreem gevorderde tuinierder of kweker te zijn om zelf broccolikiemen te kweken. Intensieve verzorging en ingewikkelde technieken zijn hier niet van toepassing. Broccolikiemen zijn juist misschien wel een van de meest geschikte plantjes voor beginners.

Lees maar hoe simpel het kan zijn! Dit heb je nodig om broccolikiemen te kweken Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Die broccolikiemen kweken zichzelf niet. Zie het als een leuk knutselwerkje, maar dan voor in de keuken. Om broccolikiemen te kweken heb je de producten uit dit lijstje nodig:

 1. Broccolizaad
 2. Wide mouth mason jars
 3. Een schaal
 4. Ontkiem deksels die op de potten passen
 5. Zo schoon mogelijk water
 6. Broccolizaad

vind je makkelijk in verschillende (online) winkels. Wide mouth mason jars zijn potten met een brede opening. Je zou in theorie ook lege jampotten of iets vergelijkbaars kunnen gebruiken, maar dan is het lastiger om passende ontkiem deksels te vinden. Een schaal heb je vast wel liggen en gebruik je voor de eerste ontkiem fase. Over dat schone water: kraanwater is in principe schoon genoeg, maar als je toevallig fleswater of gezuiverd water hebt is dat net een stukje beter voor de kiemen. Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen Heb je alle benodigdheden verzameld? Dan kan het kweken beginnen! Je volgt simpelweg dit stappenplan.

 1. Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water.
 2. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen. Drijvende zaadjes die niet uitkomen haal je makkelijk weg met een lepel.
 1. Giet na de 8-12 uur het water af en spoel de zaden af met vers water. (Voeg geen nieuwe laag water toe.)
 2. Bewaar vanaf nu zaden in de de mason jar met een laag water en het deksel ondersteboven, nog steeds op een donkere, warme plek. Zet de potten bijvoorbeeld in de schaal om het overgebleven vocht op te vangen. Naar aanleiding van een vraag (zie reacties) hier het antwoord van de auteur van deze gastblog: Klopt, de lezer heeft gelijk. Bij punt 4 moet er nog iets worden toegevoegd. Als de mason jar ondersteboven wordt gezet, dan is het inderdaad de bedoeling dat het overtollige water/vocht kan ontsnappen. Dat moet natuurlijk niet op de grond gaan lekken of op je keukenblad. Oplossing daarvoor is om een schaal te gebruiken waar dat vocht dan naar beneden druppelt. Dat ziet er zo uit:
 3. Spoel de zaadjes 2-3 keer per dag af met vers water en herhaal elke keer de vorige stap. Blijf dit doen tot de zaadjes uitkomen en de kiemen iets langer dan 2 centimeter zijn. Vanaf deze lengte kunnen de zaadjes een klein beetje licht verdragen.
 4. Na ongeveer een week zie je donkere, groene blaadjes aan de kiemen groeien. Ze zijn nu bijna klaar voor consumptie! Laat de kiemen na de laatste spoelbeurt nog ongeveer 12 uur staan, zodat al het vocht afgevoerd is. Doe de kiemen nu in een pot met een normaal deksel, een afsluitbaar bakje of een andere waterdichte verpakking. Bewaar ze maximaal een paar weken in de koelkast. Verwerk de broccolikiemen in een lekker gerecht en eet smakelijk!
See also:  Hoe Lang Moet Broccoli In De Stoomoven?

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Heeft broccoli veel water nodig?

Water geven De grote bladeren van de broccoli hebben een goede verzorging en daarom relatief veel water nodig.

Hoe vaak moet je broccoli water geven?

Stap 5: Het opkweken van de broccoliplanten – Als de broccoli eenmaal in de grond staat, is het een kwestie van geduldig wachten. In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden.

Vogels: Door een net over de broccoli te spannen kunnen vogels minder makkelijk bij de broccoli; Rupsen: Beschermen tegen rupsen is lastig. Wanneer deze eenmaal op de planten zitten, zul je ze er met de hand af moeten plukken. Je kunt de plant wel met een koolkraag beschermen tegen de larven. De koolkraag is een plastic of rubberen lap die je rondom de broccoli legt. Hierdoor kunnen de larven niet bij de wortels komen; Knolvoet: Zorg ervoor dat je voldoende kalk toevoegt aan de grond. Dit beschermt de wortels en voorkomt knolvoet.

Welke bemesting voor broccoli?

Dit dossier bestaat uit vier delen Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting. Deel 2 : De teelt van broccoli Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

Bij broccoli komen n- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli. Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.

De rassen zijn njarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld. De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool.

 1. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast.
 2. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.
 3. Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen.
 4. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn.

 1. Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden.
 2. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen.
 3. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond.
 4. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m) of verteerde stalmest (5 kg per m) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m (N+P+K) 12+10+18.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten (compost bovenop spreiden of met 20 g/m kalkammonsalpeter).

 1. De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
 2. Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool.
 3. De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas.
 4. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Lees meer over de opkweek, met stap voor stap foto’s in deel 3 van Broccoli? Gezondheid! Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer n maand.

Lees meer over het planten van broccoli in deel 4 van Broccoli? Gezondheid! Oogsten en bewaren. Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.

Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien. Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter.

Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Dit komt vooral voor bij sterke groei en een ruime plantafstand. Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen. Te hoge stikstofbemesting en magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.

Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht besteed. Je moet vooral rekening houden met Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

 1. Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen.
 2. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor genfecteerde planten.
 3. De genfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan.
 4. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Rupsen Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt. Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden. Bespuiten kan met een biologisch bacteriepreparaat. Er bestaat een bacterie die voor de rupsen dodelijk is, maar geen kwaad kan voor andere insecten. Het middel is bovendien volkomen onschadelijk voor het milieu. Deze bacterie heet Bacillus thuringienis, leverbaar onder verschillende namen als Bactospeine, Boibit of Dipel. Het middel is het meest effectief als de rupsen nog klein zijn.

Waarom schiet broccoli door?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Hoe broccoli verspenen?

Dit herwerkt artikel is gebaseerd op een serie uit drie delen : broccoli zaaien (stap-voor-stap), broccoli planten (stap-voor-stap) en de teelt van broccoli (van A tot Z). Een longread over broccoli. Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli. Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef (hier eentje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als zaaigrond. Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf. Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt. Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed. Verdeel het zaad gelijkmatig. Zorg voor ongeveer één centimeter ruimte tussen de zaadjes in. Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken. Bevochtig nogmaals het grondoppervlak. Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18° C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming. Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze ‘fileren’, d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht.

 • Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.
 • Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een raam op het zuiden gericht.
 • Het moet wel een koele plaats zijn.
 • Vanaf de maand april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de warmere huiskamer of keuken.
See also:  Hoe Lang Broccoli?

Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien. Deze plantjes zijn nog niet klaar om te verspenen, wacht tot u het eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen. Foto’s verspenen Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden. Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes. Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan.

Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter. De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel. Vanaf juni kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen. Dan is het te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken. Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.

Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één tot anderhalve maand. De normale plantafstand is 45*45 centimeter. Een iets dichtere plantafstand (bv 40*40 of 35*35) geeft kleinere bloemschermen, maar ook dunnere, langere stengels, wat het gaar koken vergemakkelijkt.

Losse planten uitplanten is af te raden. Alles gaat veel vlotter met planten in kluit. De vroege teelten zijn grotere planten. Voor de zomer- en herfstteelt wordt uitgeplant bij drie echte bladeren. Jong uitplanten zorgt hier voor een goede doorgroei. De vroege teelt kunt u uitplanten zodra de bodemvochtigheid dit toelaat.

De potkluit moet vochtig zijn bij het uitplanten. Ook de grond maakt u beter een dag vooraf vochtig indien nodig. Druk de grond aan bij het planten. Water geven aan de plantjes na planten kan de aantasting door knolvoet bevorderen omdat de grond dan dichtslaat.

 1. De volgende foto’s zijn foto’s van het planten van (groene) bloemkool, maar bij broccoli verloopt dit volledig gelijkaardig! Indien nodig maakt u de grond twee dagen voor het spitten goed nat.
 2. Dit zal vooral nodig zijn tijdens de zomermaanden.
 3. Nadat de grond gespit werd, strooit u de meststoffen (zie deel 2).

Met een grove hark mengt u deze meststoffen door de bovenste 15 centimeter. Daarna kunt u met een fijne hark de grond nog wat meer effenen. Het plantmateriaal mag niet te groot zijn. Als je in potjes teelt hebben de plantjes zo’n drie tot vier echte bladeren. Schuif de potkluit voorzichtig uit de pot. Doe dit door de bovenkant van de pot te kloppen tegen de palm van de hand, terwijl u lichtjes drukt op het onderste van de pot. De plantvoet zit geklemd tussen twee vingers, en de vingers houden ondertussen ook het grondoppervlak van de pot tegen. Zo zal de potkluit tijdens het kloppen en het uitschuiven niet breken. Plangaten kunt u makkelijk maken met een bollenplanter. Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm. Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.

 • Men noemt ze ook winterbroccoli.
 • Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.
 • De rassen zijn éénnjarig.
 • De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed.
 • Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep.
 • Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld.

De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.

Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode. Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven.

Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn. Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen.

Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 120g/m² (N+P+K) 8+6+12.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten met een snelwerkende stikstofmeststof.

 • De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
 • Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool.
 • De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas.
 • De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één maand. Oogsten en bewaren. Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.

 • Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
 • De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.
 • Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien.

Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variëren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

 1. Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen.
 2. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor geïnfecteerde planten.
 3. De geïnfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan.
 4. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Hoe broccoli verspenen?

Dit herwerkt artikel is gebaseerd op een serie uit drie delen : broccoli zaaien (stap-voor-stap), broccoli planten (stap-voor-stap) en de teelt van broccoli (van A tot Z). Een longread over broccoli. Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli. Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef (hier eentje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als zaaigrond. Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf. Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt. Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed. Verdeel het zaad gelijkmatig. Zorg voor ongeveer één centimeter ruimte tussen de zaadjes in. Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken. Bevochtig nogmaals het grondoppervlak. Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18° C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming. Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze ‘fileren’, d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht.

 1. Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.
 2. Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een raam op het zuiden gericht.
 3. Het moet wel een koele plaats zijn.
 4. Vanaf de maand april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de warmere huiskamer of keuken.
See also:  Hoe Lang Kan Je Broccoli Bewaren?

Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien. Deze plantjes zijn nog niet klaar om te verspenen, wacht tot u het eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen. Foto’s verspenen Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden. Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes. Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan.

Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter. De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel. Vanaf juni kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen. Dan is het te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken. Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.

Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één tot anderhalve maand. De normale plantafstand is 45*45 centimeter. Een iets dichtere plantafstand (bv 40*40 of 35*35) geeft kleinere bloemschermen, maar ook dunnere, langere stengels, wat het gaar koken vergemakkelijkt.

Losse planten uitplanten is af te raden. Alles gaat veel vlotter met planten in kluit. De vroege teelten zijn grotere planten. Voor de zomer- en herfstteelt wordt uitgeplant bij drie echte bladeren. Jong uitplanten zorgt hier voor een goede doorgroei. De vroege teelt kunt u uitplanten zodra de bodemvochtigheid dit toelaat.

De potkluit moet vochtig zijn bij het uitplanten. Ook de grond maakt u beter een dag vooraf vochtig indien nodig. Druk de grond aan bij het planten. Water geven aan de plantjes na planten kan de aantasting door knolvoet bevorderen omdat de grond dan dichtslaat.

De volgende foto’s zijn foto’s van het planten van (groene) bloemkool, maar bij broccoli verloopt dit volledig gelijkaardig! Indien nodig maakt u de grond twee dagen voor het spitten goed nat. Dit zal vooral nodig zijn tijdens de zomermaanden. Nadat de grond gespit werd, strooit u de meststoffen (zie deel 2).

Met een grove hark mengt u deze meststoffen door de bovenste 15 centimeter. Daarna kunt u met een fijne hark de grond nog wat meer effenen. Het plantmateriaal mag niet te groot zijn. Als je in potjes teelt hebben de plantjes zo’n drie tot vier echte bladeren. Schuif de potkluit voorzichtig uit de pot. Doe dit door de bovenkant van de pot te kloppen tegen de palm van de hand, terwijl u lichtjes drukt op het onderste van de pot. De plantvoet zit geklemd tussen twee vingers, en de vingers houden ondertussen ook het grondoppervlak van de pot tegen. Zo zal de potkluit tijdens het kloppen en het uitschuiven niet breken. Plangaten kunt u makkelijk maken met een bollenplanter. Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm. Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.

 • Men noemt ze ook winterbroccoli.
 • Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.
 • De rassen zijn éénnjarig.
 • De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed.
 • Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep.
 • Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld.

De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.

 1. Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen.
 2. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.
 3. Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven.

Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn. Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen.

 1. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond.
 2. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 120g/m² (N+P+K) 8+6+12.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten met een snelwerkende stikstofmeststof.

De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond. Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool. De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één maand. Oogsten en bewaren. Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.

Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is. Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien.

Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol. Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variëren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor geïnfecteerde planten. De geïnfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt.

Hoe oogst je bloemkool?

Bloemkool oogsten – Afhankelijk van het ras en de zaaiperiode kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Zodra de bloemkolen groot genoeg zijn kun je de kool oogsten door de steel los te snijden. Bloemkool is het lekkerste wanneer je deze dezelfde dag nog opeet.

Is broccoli een eenjarige plant?

Overwintering – In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Adblock
detector