Waar Groeit Broccoli?

Waar Groeit Broccoli
broccoli | De Wassende Maan Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

  1. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.
  2. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft.
  3. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Waar groeit een broccoli?

Waar zaaien? Binnen of buiten – Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn,

Is broccoli Nederlands?

Broccoli
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Brassicales
Familie : Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht : Brassica (Kool)
Soort : Brassica oleracea

/td> Variëteit Brassica oleracea convar. botrytis var. italica Plenck ‘Fiesta’ ‘Southern Comet’ Afbeeldingen op Wikimedia Commons Broccoli op Wikispecies

Portaal Biologie

/td>

Broccoli ( Brassica oleracea convar. botrytis var. italica ) is een groente die verwant is aan bloemkool, Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).

Hoe groeit de broccoli?

Zaaien van broccoli – Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.

Is broccoli gekweekt?

Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.

De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var. italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”. Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.

De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.

  • Bloemkool produceert slechts één grote krop.
  • Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten.
  • Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer.
  • Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje.
  • Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram.
  • De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.

De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.

  • Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld.
  • Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde.
  • Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen.
  • Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft.
  • Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Hoe kweek je broccoli?

Hoe moet je broccoli kweken? – Nieuwsgierig hoe je broccoli kweekt? Doorloop de volgende stappen:

  1. Koop broccoli zaadjes, kweekpotten van 9 cm, potgrond, biologische moestuingrond
  2. Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond
  3. Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost
  4. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week
  5. Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
  6. Als de plantjes 7 tot 10 cm groot zijn, kun je ze in volle grond uitplanten
  7. Houdt een plantafstand van minimaal 50 cm
  8. Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen
  9. Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest
  10. Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Hoe gezond is rauwe broccoli?

Rauwe of gekookte broccoli: wat is beter? – Waarom rauwe broccoli eten? Wat zijn de voordelen ten opzichte van gekookte broccoli? Le broccoli zit boordevol voedingsstoffen en vitamines. Het is dus een echte weldoener voor ons lichaam. Het koken van voedsel veroorzaakt echter een verandering in de structuur en voedingsstoffen.

Rauwe broccoli is zeer rijk aan vitamines en vooral vitamine A, K1, B9 en C, Het is ook een van de rijkste groenten aan vitamine C! Het bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel van gelijk gewicht. Wanneer broccoli echter wordt gekookt, verliest het een groot deel van zijn vitamines, en met name vitamine C:

100 gram rauwe broccoli levert 132,50% van de voedingsreferentiewaarden op tegen 20% en 25% van de NRV’s voor 100 gram gekookte of gestoomde broccoli!

Rauwe broccoli bevat veel glucoraphanine die in sulforafaan verandert wanneer we het innemen. Deze verbinding heeft zeer interessante eigenschappen voor strijd tegen kanker, Wanneer het wordt gekookt, verliest het veel van zijn sulforafaangehalte. Bovendien heeft sulforafaan een betere biologische beschikbaarheid en wordt het sneller door het lichaam opgenomen wanneer het rauw dan gekookt wordt gegeten. Rauwe broccoli bevat meer polyfenolverbindingen dan gekookte broccoli, Dit zijn antioxidanten zeer krachtig die een rol spelen bij het voorkomen van ziekten die verband houden met oxidatieve stress (cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten).

Merk op dat in het algemeen koken de mineralen in voedsel verandert. Jammer als we dat weten broccoli is ook een zeer mineraalrijke voedselbron, vooral mangaan en kalium. Tot slot nog een detail maar dat is soms niet het minste, rauwe broccoli blijft veel beter in de koelkast laat de broccoli koken! De enige fout die men kon vinden in de? rauwe broccoli is dat het een inname van 36 calorieën per 100 gram heeft, in tegenstelling tot gekookte broccoli die een inname van 23 calorieën heeft voor een equivalente hoeveelheid.

  • Dit energieverlies tijdens het koken zit echter in het verlies van voedingsstoffen.
  • Behalve dat je geen significant verschil hebt, zal je lichaam minder goed gevoed worden en je daarom om meer voedsel vragen.
  • En daardoor krijg je meer honger! Dus na al deze uitleg hopen we dat niets u ervan weerhoudt om eet broccoli rauw om de meeste voordelen te krijgen,

Vergeet in ieder geval nooit dat het eten van rauw voedsel een keuze is voor een heilzaam dieet voor het lichaam dankzij hun rijkdom aan vezels, vitamines en mineralen.

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Heeft broccoli veel zon nodig?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is. Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind. Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Kun je doorgeschoten broccoli eten?

Let goed op dat je op tijd oogst als de stronk groot genoeg is. Broccoli kan echt binnen twee dagen in bloei schieten als je te laat bent. Gebeurt het toch? Laat het dan lekker.

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Wat is de oorsprong van bloemkool?

Houdbaarheid tot 7 dagen bij 2 – 5 graden 0 Bloemkool groot Wat is bloemkool : Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland, door zijn milde smaak. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad.

Naast de witte bloemkool is er ook een groene en paarse variant. Bloemkool wordt vaak gekookt, maar kan ook gegeten worden als rauwkost of worden gefrituurd hiervoor wordt de bloemkool eerst door een beslag gehaald. Een bloemkool wordt vaak ingepakt om uitdroging tegen te gaan. Waar komt bloemkool vandaan : De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

Wanneer is bloemkool verkrijgbaar : Bloemkool is het hele jara verkrijgbaar. Van Juni tot December zijn de bloemkolen afkomstig van het land. Van Maart t/m Juni; uit de kas en van December t/m Maart uit de andere delen van Europa. Wat is de houdbaarheid van bloemkool : Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

  1. Buiten de koelkast is bloemkool 2 dagen houdbaar.
  2. Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid : De bloemkool is rijk aan vitamine C,
  3. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen.
  4. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.

Ook vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig in de bloemkool. Folaat speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen én helpt bij de afweerfunctie van je lichaam. Vitamine K heb je nodig voor de normale stolling van je bloed.

Per 100 gram RI*
Energie 106 kJ
25 kcal
Vet 0,2 g
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 2,9 g
Waarvan suikers 2,4 g
Voedingsvezel 2,2 g
Eiwitten 1,9 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 67,1 µg 34%
Vitamine C 25 mg 31%
Vitamine K 31 µg 41%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Waar valt broccoli onder?

Donderdag 27 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl 15 jul 2021 om 21:34 Update: een jaar geleden Nederlanders zijn dol op tomaten, komkommers en paprika’s. Ook uien, wortelen en roerbakgroenten worden veel verkocht in onze supermarkten, blijkt uit een top tien van onderzoeksbureau GfK.

  1. Maar wat weten we eigenlijk nog níét over de groenten die we het vaakst eten? Vandaag in de spotlights: broccoli.
  2. Broccoli is onderdeel van een familie van koolsoorten, ook wel de Brassica oleracea genoemd.
  3. Hier vallen bijvoorbeeld ook bloemkool, witte kool, koolrabi, spruitjes en boerenkool onder.
  4. De broccoli zoals we die nu kennen komt oorspronkelijk uit Italië.

Zijn naam is daarom ook aan het Italiaans ontleend. Broccoli is een meervoudsvorm van ‘broccolo’, wat zoiets als jonge scheut betekent, vertelt het etymologisch woordenboek ons. ‘Brocco’ is weer afkomstig van het Latijnse woord voor tak: ‘brachium’. Dat klinkt vrij logisch als je naar de vertakkingen kijkt.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Is broccoli een vaste plant?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Hoe groeit een bloemkool?

Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem,

  1. Vandaag alles over bloemkolen, van grond tot bord! Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE! Van zaadje tot plant Bloemkool kan in de kas en op het land groeien.
  2. Voor het telen wordt een zaadje van de bloemkoolplant diep onder de grond geplant en moet regelmatig water en goede bemesting krijgen.

Uit het zaadje groeit een stengeltje, die boven de grond uit gaat steken. Langzaamaan gaan er bladeren aan groeien. De bladeren worden steeds groter en breder. In het midden, tussen de bladeren, begint één kleine witte bloemkool te groeien. Deze is bedekt door de bladeren.

Dat is goed, omdat dat verkleuring van de bloemkool tegengaat. Als de bloemkool zelf aan de lucht wordt blootgesteld, kan de teler de bladeren zelf dichtvouwen over de bloemkool heen, om hem te bedekken tegen de zon. De bladeren kunnen dan zelfs worden dichtgenaaid om de bloemkool zo goed mogelijk te beschermen.

Anders kan de bloemkool gelig en bruin, of zelfs rood of zwart worden. De bloemkool die we eten, bestaat als het ware uit de bloemknoppen van de bloemkoolplant. Als de bloemkool namelijk niet geoogst wordt, groeien de stengels steeds verder. Deze stengels bevallen allemaal kleine knopjes (de witte delen van de bloemkool), die zich ontpoppen tot witte bloemetjes.

  • Daarom heet het bloem-kool! Seizoen Bloemkool telen duurt een aantal maanden.
  • Meerdere keren per jaar is het mogelijk om bloemkool te telen.
  • Bloemkool voor de zomer (zomerbloemkool) wordt van eind februari tot het begin van augustus gepland.
  • De oogst hiervan is van mei tot december.
  • Winterbloemkolen zijn beter geschikt voor de kou.

Deze worden in augustus geplant en kunnen worden geoogst in het voorjaar, van april tot half mei. Bloemkolen die buiten groeien, zijn afhankelijk van het weer. Als er vroeg in het jaar al flinke vorst is, moet de oogst eerder stoppen. Bloemkolen kunnen namelijk erg slecht tegen heftige kou.

  1. Oogst Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst.
  2. Dit kan ook als ‘ie als het ware de lucht in gaat schieten.
  3. Sommige delen van de kool komen dan hoger in vergelijking met de rest.
  4. Bloemkool oogsten doe je door hem bij de steel af te snijden.

Als de bloemkool is geoogst, kan er ruimte worden gemaakt voor een nieuw zaadje, die weer tot een nieuwe bloemkool kan groeien. Na het oogsten Het is belangrijk om voorzichtig met de bloemkool om te gaan, anders wordt hij lelijk. Om de bloemkool wit te houden, mag ‘ie niet worden aangeraakt met blote handen.

Naast witte bloemkool, is er ook een groene (romanesco) en paarse variant. De paarse bloemkool groeit hetzelfde, maar daar wordt de ‘kleurstof’ van rode kool aan toegevoegd. Voor romanesco geldt dat ook, maar worden geoogst van juli tot en met november De duur van de groei van de bloemkool is van invloed op de bereidingstijd. Hoe korter de bloemkool op het land is geweest, hoe eerder hij gaar is. Verse bloemkool moet je in de koelkast bewaren en blijft enkele dagen goed. Bloemkool is niet alleen gekookt lekker, maar ook ideaal om te wokken of te roosteren in de oven. Check onze bloemkoolrecepten !

Wist jij dat bloemkolen op deze manier groeien? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk bloemkoolrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! Bron: Vaneigenbodem.nl Verseoogst.nl Mooiemoestuin.nl Dank aan Shutterstock voor de foto van de bloemkoolplant door Avatar_023. Article Name BLOEMKOOL: van grond tot bord Description Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over bloemkolen, van grond tot bord! Author Isabel Boerdam

Waar komt broccoli oorspronkelijk vandaan?

broccoli | De Wassende Maan Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

  • Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.
  • De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft.
  • Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Adblock
detector