Veertig jaar geleden Thans is Spanje het belangrijkste teeltgebied in Europa, gevolgd door Italië en wel Verona en omgeving. In de wereld scoren China en India bijzonder hoog. De VS, met name Californië, is derde. Uit: Nutzpflanzenkunde, Wolfgang Franke, 1981, In Nederland was broccoli tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw nog een uitheems gewas. Het was niet onbekend, maar werd geïmporteerd. In 1979 begon het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen de teelt van broccoli te stimuleren.
- Royal Sluis haalde de eerste twee broccoli-rassen (Coaster en Corvet) uit de Verenigde Staten.
- Eigenlijk kan je zeggen dat de broccoli die wij kennen uit de VS komt.
- Dat was het eerste jaar dat er teelt van enige betekenis was; ruim veertig jaar geleden.
- In 1980 werd geteeld op 50 hectare en een binnenlandse opbrengst van 375 ton.
In Duitsland werd rond dezelfde tijd ook broccoli geïntroduceerd.
Wat is het seizoen voor broccoli?
Wanneer in het seizoen Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
Is broccoli gekweekt?
Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.
- De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var.
- Italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”.
- Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.
De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.
Bloemkool produceert slechts één grote krop. Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten. Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer. Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje. Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.
De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.
Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld. Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde. Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen. Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft. Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.
Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?
Waar wordt broccoli gekweekt?
Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton.
China Noord-Amerika Polen Mexico Israël Spanje Italië Frankrijk België Nederland
De Chinese nationale productie is naar schatting zo’n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd.
- China wil zich internationaal presenteren met dit product.
- Er is onlangs een ‘Broccoli demonstratie Zone’ geopend in de provincie Zhejiang.
- De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo.
- In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan.
- Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag.
Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar.
- In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie.
- Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55.
- In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85.
- Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool.
“Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst.”Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar ‘s nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei.
- Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan.
- Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein.
- Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli.
Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS.
Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden. Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada. Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment. Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden.
Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo.
De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio’s wordt geteeld. Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende. In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo’n 1.000 hectare. Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt.
Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod.
Met name bij bloemkool was dit het geval. De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume. Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen. De productie van Frankrijk viel samen met Spanje. Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen.
In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool.
Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio. De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton. Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen. Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen.
Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe.
- Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari.
- In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland.
- De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit.
- Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland.
Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer.
- Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo’n 30% van de oogst verloren gegaan.
- Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks).
- Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst.
- Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België.
Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is.
- Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen.
- Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen.
- Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht.
- Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago.
- Broccoli daarentegen wint populariteit.Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang.
Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk.
- Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag.
- Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context.
Met willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Publicatiedatum: vr 10 jun 2016 Auteur: © Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:
2022-10-21 2022-10-14 2022-09-30 2022-09-23 2022-09-16 2022-09-09 2022-09-02 2022-08-26 2022-08-19 2022-08-12 2022-07-22 2022-07-15 2022-07-08 2022-07-01 2022-06-24 2022-06-17 2022-06-10 2022-06-03 2022-05-30 2022-05-20
: Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli
Welk seizoen is bloemkool?
Wanneer in het seizoen – Bloemkool is van juni t/m begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem.
Is broccoli een wintergroente?
Altijd een goede keuze – Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen:
Bleekselderij Bloemkool Broccoli IJsbergsla Koolrabi Prei Raapjes Radijs Rode biet Rode kool Spitskool Spruiten Tomaat Ui Wortelen Witlof Witte kool
Waarom is broccoli goed voor je?
Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?
Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.
Hoe vaak kun je broccoli oogsten?
Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Is broccoli een vaste plant?
Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.
Is broccoli natuurlijk?
‘Natuurlijk’ is al tijden een invloedrijke trend in voedselland. Volgens de wereldwijde voedingstrendwatcher New Nutrition Business (NNB) is het zelfs de belangrijkste van 2013 én het komende jaar. Dat is slecht nieuws voor high tech en goed nieuws voor low tech industrieën.
- De slagzin van de biologische sector luidt de komende jaren niet voor niets ‘lekker natuurlijk’,
- Maar waar denken consumenten eigenlijk aan bij organisch, biologisch of puur natuur? Zoals Julian Mellentin, hoofd van het NNB al aangeeft, wordt de betekenis van deze begrippen gevormd in de hoofden van mensen – niet door een technische definitie of wetgeving.
Waarom we eigenlijk denken dat all-natural zoveel beter is, blijft onduidelijk. Best een goede vraag, zou Shawn Forno van de Huffington Post zeggen. Want veel dat voorkomt uit de natuur is helemaal niet zo gezond – of überhaupt eetbaar – voor mensen. En veel van de gewassen die ‘natuurlijk’ lijken, bestonden helemaal niet totdat de mensheid ze veredelde voor consumptie. De wilde Broccoli, een lange stengel met een paar kleine gele bloemknopjes, is door de mens gevormd tot de rijk gebloemde groente die we allemaal kennen. Maar dat is niet alles: ook bloemkool, boerenkool, sla en spruitjes zijn veredelingen van de Brassica Oleracea; zonder menselijk ingrijpen hadden ze simpelweg niet bestaan.2. Worteltjes (Daucus Carota) De wortelplant is van origine juist een en al bloemetjes, met een klein worteltje dat in principe eetbaar is. Punt van aandacht: als je hem niet vroeg genoeg oogst bijt je op hout. O ja, de wilde blaadjes wil je überhaupt niet aanraken: voor je het weet loop je Fytofotodermatitis op (en dat is net zo ‘leuk’ als het klinkt).3. Bananen (Musa Acuminata) Waar het goed voor is geweest is mij een raadsel, maar het maakt wel duidelijk dat de banaan die wij kennen alles behalve natuurlijk is: de moderne ‘Cavendish’ is zo ver doorgekweekt dat hij niet eens kan reproduceren zonder de helpende hand van de mens.4. Amandelen (Prunus amygdalus) Hoe de amandel al in de bronstijd getemd is, weet eigenlijk niemand. De zaden van de wilde variant waren giftig; van een dozijn wilde amandelen kon je dood neervallen. De minder giftige mutaties kunnen alleen geselecteerd zijn door een proces van trial and error, Kennelijk vonden onze voorouders amandelen to die for,5. Tomaten (Solanum lycopersicum) Wilde tomaten zijn nauw verwant aan de giftige Wolfskers, Hedendaagse veredelde varianten bevatten nog steeds toxines, maar in verwaarloosbare hoeveelheden. Uitzonderingsgeval is de Solanum wallacei, een dodelijk paarsbloeiend plantje. Wat wil dit allemaal zeggen? Volgens Forno is ‘natuurlijk’ een mythe.
- De meeste gewassen die op ons bord terecht komen, zijn het resultaat van eeuwen aan menselijke manipulatie – en dat is maar goed ook.
- Het is duidelijk dat niet alles wat je direct uit de natuur plukt zo maar gezond voor je is.
- Intuïtief weten we dat wel; we gooien gewoonlijk ook geen willekeurige rietstengels of graszoden in de soep.
Tegelijkertijd wijzen hele volksstammen moderne veredelingstechnieken als gentech af op basis van vermeende onnatuurlijkheid. Van menselijk ‘geknoei’ met Moeder Natuur kan alleen maar narigheid komen, zo is de aanname. Daarbij vergeten we wel eens de verworvenheden die al dat geknoei ons heeft gebracht.
Is broccoli een boom?
Broccoli | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Taxonomische indeling | |||||||||||||||||||||
|
/td> Variëteit Brassica oleracea convar. botrytis var. italica Plenck ‘Fiesta’ ‘Southern Comet’ Afbeeldingen op Wikimedia Commons Broccoli op Wikispecies
Portaal | Biologie |
/td>
Broccoli ( Brassica oleracea convar. botrytis var. italica ) is een groente die verwant is aan bloemkool, Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).
Welke groenten in de maand maart?
Op en top in het seizoen – Volgens het seizoen eten is de ideale manier om goedkoop te genieten van topproducten, In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu. Dit maak je met groenten in maart!
Welke groenten zijn er in de winter?
Na de vorige seizoenskalender voor de herfst, is het nu tijd voor de seizoenskalender winter, Inmiddels is het al volop winter en zijn we toe aan lekkere, stevige maaltijden, Wij eten graag met het seizoen mee. De producten zijn dan volop verkrijgbaar, beter geprijsd en ook beter van kwaliteit.
- Maar wat zijn nu de seizoensgroenten van de winter? Ik vertel het jullie in dit artikel.
- Daarbij geef ik natuurlijk tips voor lekkere recepten die je met deze seizoensgroenten kunt maken.
- In de winter vind je veel stevige groenten.
- Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij.
Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool. Perfect voor het maken van lekkere stamppotjes. Andere groenten die in de winter volop aanwezig zijn: koolraap, paddenstoelen, prei, schorseneren, spruitjes, stoofpeertjes, uien en witlof. Boerenkool Boerenkool is echt een typische groente voor het najaar en de winter. Lekker stevig en perfect voor in ovenschotels en stamppotten. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere boerenkool pesto of verwerk het in een pasta. De Toscaanse variant, cavolo nero, is ook erg smaakvol. Lekkere gerechten met boerenkool zijn:
Penne met boerenkool en parmezaan Bulgur met boerenkool Boerenkool frittata Boerenkool pesto Hartige boerenkooltaart Gnocchi met cavolo nero
Paddenstoelen Het paddenstoelenseizoen begint al in de herfst. Maar ook in de winter zijn de paddenstoelen nog volop verkrijgbaar. Van oesterzwammen tot aan eekhoorntjesbrood en van portobello’s tot aan de klassieke champignon. Je kunt er heerlijke dingen mee maken. Denk aan een lekkere, warme soep of een pastagerecht met paddenstoelen en truffel. Yum! Lekkere gerechten met paddenstoelen zijn:
Romige paddenstoelensoep Galette met paddenstoelen Spaghetti met paddenstoelenroomsaus Varkenshaas met paddenstoelenrisotto Gevulde portobello met spinazie en geitenkaas Pasta carbonara met champignons
Prei en ui Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt twee soorten prei, winterprei en zomerprei. De winterprei is dikker en steviger. Prei behoort tot de lookfamilie, samen met onder andere ui, knoflook en bieslook. Uien heb je in verschillende soorten en maten.
Aardappel-preisoep Ovenrisotto met prei en geitenkaas Quiche met prei en ricotta Tarte tatin met uien Franse uiensoep Rode uienchutney
In de seizoenskalender voor de herfst heb ik al heel veel tips gegeven voor lekkere recepten met koolsoorten, pompoen en wortelen. Kijk daar zeker ook even voor wat receptinspiratie. Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen. Meld je aan
Welke groenten in de maand maart?
Op en top in het seizoen – Volgens het seizoen eten is de ideale manier om goedkoop te genieten van topproducten, In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu. Dit maak je met groenten in maart!