Wanneer Is Broccoli Verkrijgbaar?

Wanneer Is Broccoli Verkrijgbaar
Wanneer in het seizoen Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.

Hoe lang is broccoli in Nederland?

Veertig jaar geleden Thans is Spanje het belangrijkste teeltgebied in Europa, gevolgd door Italië en wel Verona en omgeving. In de wereld scoren China en India bijzonder hoog. De VS, met name Californië, is derde. Uit: Nutzpflanzenkunde, Wolfgang Franke, 1981, In Nederland was broccoli tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw nog een uitheems gewas. Het was niet onbekend, maar werd geïmporteerd. In 1979 begon het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen de teelt van broccoli te stimuleren.

 • Royal Sluis haalde de eerste twee broccoli-rassen (Coaster en Corvet) uit de Verenigde Staten.
 • Eigenlijk kan je zeggen dat de broccoli die wij kennen uit de VS komt.
 • Dat was het eerste jaar dat er teelt van enige betekenis was; ruim veertig jaar geleden.
 • In 1980 werd geteeld op 50 hectare en een binnenlandse opbrengst van 375 ton.

In Duitsland werd rond dezelfde tijd ook broccoli geïntroduceerd.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Waar wordt broccoli verbouwd?

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton.

China Noord-Amerika Polen Mexico Israël Spanje Italië Frankrijk België Nederland

De Chinese nationale productie is naar schatting zo’n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd.

 • China wil zich internationaal presenteren met dit product.
 • Er is onlangs een ‘Broccoli demonstratie Zone’ geopend in de provincie Zhejiang.
 • De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo.
 • In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan.
 • Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag.

Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar.

In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie. Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55. In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85. Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool.

“Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst.”Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar ‘s nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei.

Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan. Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein. Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli.

Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS.

Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden. Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada. Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment. Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden.

Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo.

De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio’s wordt geteeld. Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende. In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo’n 1.000 hectare. Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt.

Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod.

 • Met name bij bloemkool was dit het geval.
 • De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume.
 • Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen.
 • De productie van Frankrijk viel samen met Spanje.
 • Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen.
See also:  Hoe Moet Je Broccoli Snijden?

In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool.

Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio. De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton. Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen. Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen.

Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe.

Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari. In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland. De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit. Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland.

Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer.

Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo’n 30% van de oogst verloren gegaan. Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks). Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst. Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België.

Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is.

 1. Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen.
 2. Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen.
 3. Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht.
 4. Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago.
 5. Broccoli daarentegen wint populariteit.Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang.

Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk.

Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag. Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context.

Met willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Publicatiedatum: vr 10 jun 2016 Auteur: © Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:

2022-10-21 2022-10-14 2022-09-30 2022-09-23 2022-09-16 2022-09-09 2022-09-02 2022-08-26 2022-08-19 2022-08-12 2022-07-22 2022-07-15 2022-07-08 2022-07-01 2022-06-24 2022-06-17 2022-06-10 2022-06-03 2022-05-30 2022-05-20

: Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Is broccoli gekweekt?

Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.

 • De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var.
 • Italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”.
 • Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.

De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.

Bloemkool produceert slechts één grote krop. Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten. Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer. Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje. Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.

De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.

 1. Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld.
 2. Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde.
 3. Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen.
 4. Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft.
 5. Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.
See also:  Hoe Lang Moet Je Broccoli Stomen?

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Hoe is broccoli het gezondst?

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? – Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Dat betekent ‘de bloeiende top van een kool’. Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram.

 • Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
 • Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker.
 • Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.

Daardoor kunnen we het positieve effect niet louter aan één groente toeschrijven. Het is bijna onmogelijk om in dergelijke observatiestudies een onderscheid te maken tussen het effect van broccoli en dat van de gezonde eet- en leefgewoonten in het algemeen.

 • Andere studies zijn laboratoriumstudies, dierproeven of hypotheses.
 • In een aantal gevallen is er helemaal geen onderzoek, zoals naar de relatie tussen broccoli en mentale gezondheid.
 • En in andere gevallen is het gezondheidsvoordeel niet duidelijk, zoals het stimuleren van gezonde bacteriën in de dikke darm.

Elke groentesoort levert specifieke voedingsstoffen aan, dus we hebben vooral afwisseling nodig om gezond te leven. Volgens het eet je het best 300 gram groenten per dag.

Waarom is broccoli zo n gezonde groente?

Weinig calorieën – Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen.

Kun je doorgeschoten broccoli eten?

Let goed op dat je op tijd oogst als de stronk groot genoeg is. Broccoli kan echt binnen twee dagen in bloei schieten als je te laat bent. Gebeurt het toch? Laat het dan lekker.

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Is broccoli een eenjarige plant?

Overwintering – In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.

Wat te doen met doorgeschoten broccoli?

Hoe ziet broccoli er uit – Het eetbare deel van de broccoli plant is de ongeopende bloem. Idealiter moet de centrale krop worden geoogst wanneer deze volledig is ontwikkeld, maar voordat de afzonderlijke bloemknoppen opengaan in kleine, gele bloemen. Tekenen die erop wijzen dat broccoli klaar is om te oogsten, zijn onder meer een dichte krop van 10 tot 18 cm met grote, dichte bloemknoppen.

 1. Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk.
 2. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken.
 3. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd.
 4. Als je de broccoli plant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.

Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst. Om de kwaliteit van vers geplukte broccoli kroppen te behouden, is het raadzaam om ze in de ochtend te oogsten en ze zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren.

Hoe kun je het beste broccoli bewaren?

Bewaren Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.

Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen. Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed. Bereiden Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel.

Schil de steel tot vlak onder de roosjes. Snijd de steel in plakjes. Op deze manieren is de steel tegelijk gaar met de roosjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Kook broccoli met weinig water beetgaar in ca.3 minuten.

See also:  Wat Is Lekker Bij Broccoli?

Hoe voorkom je dat broccoli doorschiet?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Hoe is broccoli ontstaan?

broccoli | De Wassende Maan Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

 • Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.
 • De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft.
 • Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Is broccoli koken gezond?

Waarom het gezond is broccoli met een heel klein beetje water te stomen in de magnetron

Maar daar zit een groot nadeel aan: Door broccoli te koken kunnen veel essentiële voedingsstoffen verloren gaan die de groente nou juist zo de moeite waard maken om te eten, zoals grote hoeveeldheden vitamine B en vitamine C.Zelfs glucosinolaten, eiwitten die kanker te lijf kunnen gaan, breken af als ze te lang gekookt worden. Dit is wat je moet doen:

Vul een grote glazen kom met broccoli. Voeg een eetlepel water aan de kom toe en zet het een paar minuten op hoge stand in de magnetron. Geniet ervan! “In feite stoomt het daarbinnen”. “De voedingsstoffen kunnen echt nergens heen, ze blijven in de groente.” Stomen is een fantastisch alternatief voor het koken van groenten.

 1. Een onderzoek uit november 2015 heeft verschillende methoden om groenten, waaronder broccoli, te bereiden met elkaar vergeleken en concludeerde dat stomen de beste manier is om de voedingsstoffen in verse broccoli te behouden.
 2. Maar de magnetron-methode is nog beter dan de groenten stomen boven kokend water.

Het bij die laatste manier namelijk nog steeds mogelijk dat voedingsstoffen weglekken in het water. Daarnaast is het ook nog eens veel sneller klaar om broccoli in de magnetron te doen dan wachten tot het water gaat koken op je fornuis. : Waarom het gezond is broccoli met een heel klein beetje water te stomen in de magnetron

Wat is de oorsprong van bloemkool?

Houdbaarheid tot 7 dagen bij 2 – 5 graden 0 Bloemkool groot Wat is bloemkool : Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland, door zijn milde smaak. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad.

 • Naast de witte bloemkool is er ook een groene en paarse variant.
 • Bloemkool wordt vaak gekookt, maar kan ook gegeten worden als rauwkost of worden gefrituurd hiervoor wordt de bloemkool eerst door een beslag gehaald.
 • Een bloemkool wordt vaak ingepakt om uitdroging tegen te gaan.
 • Waar komt bloemkool vandaan : De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

Wanneer is bloemkool verkrijgbaar : Bloemkool is het hele jara verkrijgbaar. Van Juni tot December zijn de bloemkolen afkomstig van het land. Van Maart t/m Juni; uit de kas en van December t/m Maart uit de andere delen van Europa. Wat is de houdbaarheid van bloemkool : Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Buiten de koelkast is bloemkool 2 dagen houdbaar. Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid : De bloemkool is rijk aan vitamine C, Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.

Ook vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig in de bloemkool. Folaat speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen én helpt bij de afweerfunctie van je lichaam. Vitamine K heb je nodig voor de normale stolling van je bloed.

Per 100 gram RI*
Energie 106 kJ
25 kcal
Vet 0,2 g
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 2,9 g
Waarvan suikers 2,4 g
Voedingsvezel 2,2 g
Eiwitten 1,9 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 67,1 µg 34%
Vitamine C 25 mg 31%
Vitamine K 31 µg 41%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Is het broccoli of broccoli?

Is het ‘de broccoli ‘ of ‘het broccoli ‘? Als je het aanwijst is het ‘die broccoli ‘.

Adblock
detector