Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten?

Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten
Zaaien van broccoli – Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.

Kan broccoli tegen vorst?

Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht. Volgens de weersvoorspellingen komt de eerste nachtvorst vroeg dit jaar. In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten.

  • Ik heb het toch geprobeerd.
  • Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder.
  • Er zijn hier en daar wel opmerkingen te maken, die zich niet in tabelvorm laten gieten.
  • Zo bijvoorbeeld de gevoeligheid voor lentenachtvorst van de aardbeibloemen, maar niet de planten.
  • Of dat sommige rassen bloemkool wel de vrieskou van niveau 2 kunnen verdragen, of dat aardpeer en rabarber wel degelijk bovengronds afsterft.

Ook dat de vorstgevoeligheid afhangt van de hoeveelheid loof op de wortelen of op de knolselder. Daarom zou is het interessant ook uw ervaringen met vorstschade bij groenten te vernemen, beste lezer. Gebruikt u daarvoor alstublieft de commentaarfunctie onderaan dit bericht? Legende Lente2 = Lentenachtvorst, vroege voorjaar : enkele graden vorst in het voorjaar, maar niet overdag.

Omt voor vanaf maart. Lente1 = Lentenachtvorst, later: vooral vorst aan de grond, soms een graadje vorst in de lucht. Typisch voor de maand april tot soms begin mei Herfst1 = Herfstnachtvorst, sporadisch : slechts enkele verspreide nachten grondvorst, eventueel een graadje onder nul in de vroege ochtend, kan voorkomen vanaf half oktober.

Herfst2 = Herfstnachtvorst, regelmatig : enkele dagen luchttemperatuur onder nul, komt voor vanaf eind oktober. Eventueel af te remmen door afdekking met vliesdoek. Afdekking van groep “Herfst1” helpt nu niet meer. Winter = : december tot februari, vriestemperaturen, aanhoudend, dikwijls ook overdag

+ : bestendig – : niet bestendig, verdraagt dit weertype niet. ± : risico op beschadiging, soms rasafhankelijk ≠ : uitzonderlijk in de tuin op dat moment

Opmerking: door af te dekken met plastiekfolie of vliesdoek kunt u de vorstgevoeligheid één trapje verbeteren. Zo kan je door afdekken de bestendigheid “opwaarderen” van “Herfst1” naar “Herfst2”. Of van “niet bestendig” tegen nachtvorst naar bestendig tegen het type “Herfst1”.

Lente2 Lente1 Herfst1 Herfst2 Winter
Aardbeien + + + + +
Aardpeer + + + + +
Ajuin Winterajuin + + + + ≠ + ≠ + ≠ +
Andijvie ±
Artisjok + + + +
Asperge + + + + +
Aubergine
Augurk
Bleekselder
Bloemkool + + +
Boerenkool + + +
Bonen
Broccoli + + +
Chinese kool + +
Courgette
Erwten + +
Groene selder +
Groene witte kool + + ±
Groenlof Suikerbrood + ±
Kardoen + + + +
Keukenraap + + + + ±
Knoflook + + + + +
Knolselder +
Knolvenkel +
Komkommer
Koolraap + + +
Koolrabi + +
Meloen
Nieuwz. spinazie
Paprika
Pastinaak + + + + +
Patisson
Peterselie + + + +
Pompoenen
Prei + + + + +
Raapstelen + + +
Rabarber + + + + +
Radicchio Roodlof + ±
Radijs + + + ±
Rammenas + + + ±
Rode biet + ±
Rode kool + + +
Savooikool + + + +
Schorseneer + + + + +
Sjalot + +
Slasoorten ± + ±
Snijselder + + + + +
Spinazie Winterspin. + + + + + ≠ + ≠ – +
Spruitkool + + + +
Suikermais
Tomaten
Tuinbonen + +
Veldsla langbladige + + + +
Veldsla roosjes + + + + +
Warmoes Snijbiet + + + +
Watermeloen
Witloof + + ±
Wortelen + + + ±
Zeekool + + + + +

Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.

Hoe lang broccoli oogsten?

Oogsten – De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras ‘Belstar F1′ zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.

  1. Bij het ras ‘Calabrese’ ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant.
  2. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
  3. Later oogsten is nadelig voor de smaak, omdat dat een losse bloemknop met gele bloemen oplevert.
  4. Het is dus van belang om rond de oogsttijd elke dag even te controleren hoe het ervoor staat.

Wil je over een langere periode mooie broccoli oogsten, dan raden we aan om broccoli meerdere keren te zaaien en planten, met 3-4 weken tussen de plantingen. Broccoli smaakt vers het beste. Eet deze groente het liefst dus direct op na de oogst. Na een paar dagen droogt broccoli namelijk al uit, en wordt deze slap en taai.

Hoe weet je of broccoli rijp is?

Broccoli bestaat uit een heleboel bloemknopjes. Je oogst als de knopjes duidelijk zichtbaar zijn. Zodra je echte bloemetjes ziet is de broccoli doorgeschoten en niet lekker meer.

Heeft broccoli veel zon nodig?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

  • Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is.
  • Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind.
  • Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Kun je bloeiende broccoli eten?

Gele plekken op broccoli – Veel mensen worden huiverig wanneer eten niet de kleur heeft dat ze verwachten. Zo kan broccoli (soms al in de winkel) geel uitslaan, nou ja, uitslaan niet echt maar een gele kleur krijgen. Het zal je verbazen hoeveel mensen op dat moment besluiten om de broccoli voor de zekerheid maar weg te gooien, want misschien is het niet goed meer.

  • Maar wat als ik je nou zou vertellen dat de broccoli nog gewoon goed is? Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo.
  • Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten.
  • Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.

Het kan soms zo zijn dat een broccoli met gele plekken wat bitterder is dan je gewend bent, maar ik los dat op door er een lekkere ovenschotel van te maken of lekker roerbakken met fijne kruiden. Kortom, gooi het niet weg maar maak er wat van!

Hoe voorkom je dat broccoli doorschiet?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Heeft broccoli veel water nodig?

Water geven De grote bladeren van de broccoli hebben een goede verzorging en daarom relatief veel water nodig.

Is het blad van de broccoli te eten?

Broccoliblad, zonde om niet te eten Na de boerenkooltrend is het tijd voor iets nieuws: broccoliblad! Normaal gesproken worden deze bladeren weggegooid en niet gegeten. Zonde, want de bladeren rond broccoli zijn juist lekker én gezond. Broccolibladeren zijn de koolbladeren van de broccoli.

Mild van smaak Toepassing Biologisch geteeld Publicatiedatum: vr 29 jan 2016

Broccoliblad is milder van smaak vergeleken met boerenkoolblad. Boerenkoolblad heeft een iets bitter accent. Ook hebben de bladeren van de broccoliplant een hoger watergehalte.GezondNet als boerenkool is dit blad rijk aan vitamine A en C. Bovendien bevatten de broccoliblaadjes meer vitamine K, foliumzuur en kalium dan boerenkool.Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie.

  • De bladeren kun je ook prima koken, blancheren, verwerken in soepen of gebruiken om gezonde chips van te maken.De broccolibladeren worden biologisch geteeld door Kernel in Spanje.
  • De ligging van de boerderij is perfect voor biologische teelt.
  • De boerderij ligt aan zee en de frisse zeewind houdt insecten en ongedierte op afstand.

Omdat het een beschermd natuurgebied is, worden alleen natuurlijke beschermingsmiddelen gebruikt. Bovendien groeit de plant al voor de broccoliroosjes zelf. Voor de bladeren zijn dus geen extra middelen, zoals water, nodig. Dus goed voor het milieu en de omgeving.Bron: Smeding Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:

2022-10-26 2022-10-25 2022-10-13 2022-10-12 2022-10-11 2022-10-06 2022-10-04 2022-09-30 2022-09-28 2022-09-21 2022-09-05 2022-08-30 2022-08-24 2022-08-17 2022-08-17 2022-08-16 2022-08-11 2022-08-08 2022-07-22 2022-07-21

: Broccoliblad, zonde om niet te eten

Kun je ziek worden van bedorven broccoli?

Ziekmakers zie je niet – Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.

Kan broccoli in de kas?

Broccoli zaaien – Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Wat te doen met oude broccoli?

Het beste antwoord. Als je ‘m eerst goed schoonmaakt zullen alle geel geworden bloempjes eraf vallen. Het overgebleven groene gedeelte kan je gekookt best nog wel eten. Maak er maar wel een lekker sausje bij om de verminderde smaak te camoufleren!

Hoe verzorg je een broccoli plant?

Waar zaaien? Binnen of buiten – Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn,

Hoe broccoli uitplanten?

Broccoli zaaien en ontkiemen – Je kunt broccoli zowel binnen als buiten zaaien, zolang het een vruchtbare en koele omgeving betreft. Kies bijvoorbeeld een serre of kweekkas omdat deze bescherming biedt tegen vogels en ander ongedierte. Met name vogels zijn gek op zaailingen.

See also:  Broccoli Hoe Lang In Nederland?

Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm. In deze kweekpotten hebben zaailingen voldoende ruimte om te groeien en zal de bodem minder snel uitdrogen dan bij kleinere kweekpotjes. Geef om de paar dagen een beetje water. Zaai ongeveer 3 broccoli zaadjes per kweekpot in potgrond met bovenop 0,5 cm grof zand of compost.

Hanteer een gemiddelde temperatuur van 15°C graden zodat ze binnen anderhalve week ontkiemen. Behoud de eerste zaailing die een lengte van 5 cm bereikt, en de rest knip je tot aan de bodem af. Wanneer de zaailingen 4 tot 5 blaadjes hebben, plaats je ze buiten op een koele en schaduwachtige plek.

Welke bemesting voor broccoli?

Dit dossier bestaat uit vier delen Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting. Deel 2 : De teelt van broccoli Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

  • Bij broccoli komen n- en tweejarige rassen voor.
  • Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd.
  • Men noemt ze ook winterbroccoli.
  • Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller.

De rassen zijn njarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld. De grond en vruchtwisseling Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool.

  • Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast.
  • Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.
  • Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen.
  • Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Water geven Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn.

Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden. Teeltrotatie Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond. Bemesting Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m) of verteerde stalmest (5 kg per m) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m (N+P+K) 12+10+18.

Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen. Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes weken na planten (compost bovenop spreiden of met 20 g/m kalkammonsalpeter).

  1. De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
  2. Opkweek Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool.
  3. De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas.
  4. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni.

De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober. Lees meer over de opkweek, met stap voor stap foto’s in deel 3 van Broccoli? Gezondheid! Planten Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer n maand.

  1. Lees meer over het planten van broccoli in deel 4 van Broccoli? Gezondheid! Oogsten en bewaren.
  2. Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes.
  3. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
  4. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is.

Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien. Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter.

  1. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen.
  2. Mogelijke problemen Soms is de steel van het bloemscherm hol.
  3. Dit komt vooral voor bij sterke groei en een ruime plantafstand.
  4. Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen.
  5. Te hoge stikstofbemesting en magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.

Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht besteed. Je moet vooral rekening houden met Knolvoet, lees dit artikel Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen! De eerste symptomen op de bovengrondse delen variren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk.

Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor genfecteerde planten. De genfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen.

Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie dit artikel Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel, Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Rupsen Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt. Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden. Bespuiten kan met een biologisch bacteriepreparaat. Er bestaat een bacterie die voor de rupsen dodelijk is, maar geen kwaad kan voor andere insecten. Het middel is bovendien volkomen onschadelijk voor het milieu. Deze bacterie heet Bacillus thuringienis, leverbaar onder verschillende namen als Bactospeine, Boibit of Dipel. Het middel is het meest effectief als de rupsen nog klein zijn.

Welke groenten kunnen niet tegen vorst?

1 december 2014 Brrr, de eerste nachtvorst is een feit. Terwijl wij ons lekker in een dekentje rollen, staan de laatste groenten te rillen op het veld of in onze moestuin. Hoewel sommige groenten zich daar prima bij voelen, zijn er ook enkelen die wel wat bescherming tegen de winterkou kunnen gebruiken.

Speciaal voor die koukleumen geven wij 6 tips, en om af te sluiten kijken we hoe de pro’s het doen op het veld. Brrr, de eerste nachtvorst is een feit. Terwijl wij ons lekker in een dekentje rollen, staan de laatste groenten te rillen op het veld of in onze moestuin. Hoewel sommige groenten zich daar prima bij voelen, zijn er ook enkelen die wel wat bescherming tegen de winterkou kunnen gebruiken.

Speciaal voor die koukleumen geven wij 6 tips, en om af te sluiten kijken we hoe de pro’s het doen op het veld. Koukleumen en winterkoningen Voor je gaat nadenken over hoe je je groentetuin moet beschermen tegen de vorst, moet je weten welke planten bescherming nodig hebben.

  • Hebben bij lichte vorst al bescherming nodig: knolselder, andijvie, groene selder en knolvenkel
  • Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie
  • Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer

6 tips and tricks

  1. Je groenten afdekken is essentieel. Hiervoor gebruik je het best natuurlijke materialen die ademen. Anders red je je planten alleen maar van een vriesdood om hen vervolgens te laten sterven door verstikking of verrotting. Stro is uitstekend isolatiemateriaal. Je kan het goed laten aansluiten rond elke individuele plant zonder hem te verstikken, en je kan er een dikke laag van leggen die alle wind en koude buitensluit.
  2. Ook karton, jute zakken en zelfs oude lakens kunnen dienst doen. De bladeren die van hogere planten en struiken gevallen zijn, kunnen dienen als natuurlijk deken voor de groenten in je moestuin. Een goed excuus om geen al te grote kuis te houden in je tuin ;-).
  3. Plastiek laat geen lucht door, en is dus minder geschikt. Maar omdat het winddicht is, biedt het wel een uitstekende bescherming. Daarom kan je een plastieken zeil gebruiken bij korte, erg koude periodes, als extra bescherming. Je moet het dan wel zeker weghalen van zodra het niet meer vriest.
  4. Een scherpe wind kan de gevoelstemperatuur stevig doen dalen, zelfs als het (nog) niet vriest. Daarom doe je er bij koud en winderig weer ook goed aan je planten af te schermen met lage muurtjes van opeengestapelde bakstenen, een standaard windscherm of enkele paaltje waar je een deken of zeil over trekt.
  5. Individuele planten kan je met allerlei huishoudraad afdekken. Denk aan omgekeerde emmers, glazen stolpen en halve plastieken flessen. Glas en plastiek laten daarbovenop ook nog zon door, zodat ze een mini-serre vormen. Opnieuw geldt hier wel: verwijder de afdekking als de temperaturen opnieuw boven het vriespunt klimmen.
  6. Een preventie-tip om af te sluiten: zorg op voorhand voor een goed gedraineerde bodem. Want hoe natter de grond, hoe sneller hij zal bevriezen en hoe sneller je groenten dus vorstschade zullen lijden.

Hoe doen landbouwers het? Afdekken met jutezakken en glazen stolpen is goed en wel in een kleine moestuin, maar landbouwers pakken de zaken natuurlijk iets grootschaliger aan. Op het veld wordt vooral gebruik gemaakt van grote vliesdoeken of geperforeerde plastiekfolie.

Vliesdoeken bestaan uit kunststof en zijn zeer licht en water- en luchtdoorlatend. Hierdoor laten zij de gewassen ademen, terwijl de temperatuur eronder toch enkele graden de hoogte in gaat. Ze worden eigenlijk voornamelijk gebruikt om de oogst van sla te vervroegen, maar bieden ook bescherming tegen nachtvorst.

Hetzelfde geldt voor geperforeerde plastiekfolie. De gaatjes zorgen voor lucht- en watercirculatie en vermijden dat er vocht ophoopt onder de folie waardoor de planten zouden verstikken. Landbouwers oogsten de meeste (bewaar)gewassen zoals wortels bovendien voor de vorst inzet en bewaren ze daarna op een koele plaats.

Hoe moestuin beschermen tegen vorst?

De makkelijkste manier om kwetsbare planten en groenten te beschermen is ze afdekken. Gebruik hiervoor materialen die ademen, anders sterven ze misschien alsnog door verstikking of verrotting. Struiken en coniferen kan je beschermen met vliesdoek, jute, rietmatten of kokosmatten.

Kan witlof tegen vorst?

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van witlof:

Synoniemen: witloof, Brussels lofLatijnse naam: Cichorium intybus var. foliosumEngelse naam: Chicory, Yellow ChicoryDuitse naam: Treibzichorie, Brüsseler Endivie, ChicoréeFranse naam: Chicorée de Bruxelles, Witloof

Witlof is een teelt die heel uitgebreid lijkt (en wellicht ook wel is), omdat er eerst in de zomer en herfst planten groeien waarvan je vervolgens in de late herfst de wortels oogst en die oppot om er witlof van te ‘trekken’. Wij hebben de teelt van witlof vroeger een paar keer geprobeerd, en dat was heel leuk maar niet heel succesvol.

Nu, bijna 20 jaar later, is er veel meer informatie te vinden, zijn er mee rassen beschikbaar, en hebben we het opnieuw geprobeerd. En ook die eerste keer na zoveel jaren lukte het nog niet zo goed, maar het was wel zo leuk (en ook lekker) dat we het vol blijven houden, onder het mom ‘Elk jaar leer je van je fouten’ 🙂,

See also:  Welke Kruiden Broccoli?

Ondertussen begrijp ik ook wat beter wat al die termen betekenen (trekken, intafelen, met en zonder dekgrond, etc.). Het komt hieronder allemaal aan bod. Wat is witlof eigenlijk? Het is een kropje opeengepakte bladeren. In de zomer slaan de dikke wortels voedingsstoffen/reserves op.

  • Na het afsterven van het bovengrondse deel plant je de wortels, bijvoorbeeld in een emmer met zand of grond (en dat wordt dan ‘intafelen’ genoemd).
  • Door de wortels iets warmer (rond 12 tot 16 graden) in het donker te zetten zullen de wortels met al hun reserves weer uit willen gaan lopen.
  • En omdat het donker is zullen die blaadjes niet groen maar wit zijn, een kropje witte blaadjes.

Witlof die je zelf teelt is vaak wat bitterder en smaakvoller dan witlof die je in de winkel koopt, al hangt dat ook af van het ras en omstandigheden als voeding, vocht, etc. Het bittere verraadt dat ze nauw verwant is aan cichorei, maar ze is ook familie van groenlof en en van andijvie.

  1. Witlof is heel veelzijdig, de kunt de blaadjes/kropjes roerbakken, grillen, stoven, koken, maar ook rauw in salades gebruiken.
  2. Heel bekend is witlofsalade (met bijvoorbeeld appel of sinaasappel, en walnoten) of de ovenschotel van witlof met ham en kaas.
  3. Maar zelf eten we haar ook graag in een stamppotje met brie, gegrild met wat olijfolie en een vleugje honing, of lekker ouderwets gevulde witlofblaadjes (met appel en blauwaderkaas), etc.

Voor wie het leuk vindt kan hier een blog lezen met onze eerste hernieuwde kennismaking met de teelt van witlof: Intafelen en trekken En mocht je geen witlof kunnen of willen zaaien/telen maar het wel leuk vinden om ze eens in een emmer zonder dekgrond in te tafelen en te trekken; je kunt in sommige tuincentra en ook via internet kant-en-klare witlofwortels kopen, dan heb je stap 1 van het zaaien en telen van de wortels overgeslagen maar kun je toch ‘zelf geteelde’ witlof oogsten. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Gekochte witlofwortels, je ziet dat er ongeveer 3 tot 5 centimeter loof op zit TEELTWIJZEN Er zijn dus 2 fases: in de zomer teel je de plant met als doel: een dikke wortel oogsten. En in de herfst en winter teel je die wortel met als doel: een dik en wit kropje witlof oogsten.

Die tweede fase, het telen van de wortel voor de oogst van kropjes witlof wordt ook wel ‘trekken’ genoemd (uiteindelijk ‘trek’ je door de juiste omstandigheden de blaadjes uit de wortel met voedingsstoffen). Er zijn de laatste jaren flink wat nieuwe variëteiten en rassen ontwikkeld terwijl ook zaden van oude rassen nog steeds verkrijgbaar zijn.

Vroeger werd er voor het ‘trekken’ dekgrond gebruikt, tegenwoordig zijn er steeds meer rassen die zowel met als zonder dekgrond, of juist zonder dekgrond kunnen worden gebruikt. En dan kun je die ook nog in de volle grond, onder glas of in huis ‘trekken’. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten INDELING EN UITLEG: Met dekgrond wordt niets anders bedoel dan dat je de wortels in een kuil ingraaft en met een dikke laag luchtige grond van ongeveer 15 tot 30 centimeter bedekt (want de witte kropjes groeien dus onder de grond). Hoe dikker de laag grond, des te langer blijft het daaronder koud en des te later kun je kropjes oogsten.

  • Het kan dus handig zijn om wat te variëren met de dikte van de laag grond zodat er kropjes zijn die je wat vroeger en juist wat later kunt oogsten en je de oogst zo wat kunt spreiden.
  • Vroeger was dit de enige manier om witlof te telen, Afhankelijk van de grondtemperatuur en de dikte van de laag grond die bovenop de wortels aanbracht duurde de oogst enkele weken tot enkele maanden.

Zonder dekgrond betekent dus niets anders dan dat je de witlofwortels in bijvoorbeeld een emmer met zand of grond plant, en de wortels niet afdekt maar de emmer (al dan niet afgedekt, afhankelijk van de plek) op een donkere plaats zet. Witlof telen met dekgrond, koud Hierbij gebruik je geen enkel hulpmiddel.

  1. In mei zaai je ter plaatse, en in oktober/november rooi je de wortels en kuil je ze in in de volle grond, dicht naaste elkaar, en je bedekt de wortels met een laagje grond van enkele centimeters.
  2. De oogst valt waarschijnlijk pas in het volgende voorjaar (rond april), maar dat hangt af van de temperatuur van de grond.

Je kunt de oogst enkele weken vervroegen door wat zwart plastic over de grond te spannen (waardoor de grond in het voorjaar wat sneller opwarmt). Deze kropjes zijn niet zo mooi, door de grond en de buitenomstandigheden, maar ze zijn prima van smaak en vaak wat minder bitter.

Witlof telen met dekgrond, onder koud glas Ook nu zaai je ter plaatse in mei, en ook het rooien van de wortels in oktober/november, en het inkuilen in de grond is hetzelfde. Het verschil zit ‘m in de plaats van het inkuilen: dat gebeurt nu in de koude kas of in een platte bak. Daardoor valt de oogst veel vroeger, omdat de grond onder glas al eerder opwarmt, vanaf ongeveer begin tot half februari.

En ook nu kun je dat nog extra stimuleren door wat zwart plastic te spannen. Witlof telen zonder dekgrond, bijvoorbeeld in huis of schuur of garage Hiervoor gebruik je rassen die zonder dekgrond getrokken kunnen worden (let dus bij de aankoop van zaden goed op de beschrijving van het ras!).

Je hebt er dus een ruimte voor nodig die donker en koel is (want als de temperatuur teveel stijgt ontwikkelen de kropjes zich te snel waardoor ze vooral losse blaadjes krijgen en geen kropje vormen). Ook hier blijft het zaaien en rooien hetzelfde. Het trekken van de kropjes witlof gebeurt echter in diepe bakken of emmers, bij voorkeur bij een temperatuur rond de 14 tot 16 graden.

Denk daarbij aan een kelder of garage of donkere zolder. Onze tuinbuurvrouw zet de emmers met witlofstrokjes in de kruipruimte onder het huis. Daar is het in de winter kouder en dan duurt het wat langer voor de kropjes zich ontwikkelen. Afhankelijk van de temperatuur kun je na 3 tot 6 weken kropjes witlof oogsten. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Witlof zonder dekgrond RASSEN Er zijn ondertussen een flink aantal rassen verkrijgbaar. Er zijn rassen die enkel geschikt zijn voor trek met dekgrond, rassen die geschikt zijn voor trek zonder dekgrond, en er zijn nog rassen die voor beide geschikt zijn.

Tot de laatste behoren de nieuwste generaties F1 hybriden, waarvan steeds meer rassen op de markt komen. Verder is er nog onderscheid in vroege, middelvroege en late rassen (die je dus wat eerder of juist later dan mei kunt zaaien en waarvan je de wortels dus ook wat eerder of juist later in de herfst oogst.

Lees dus vooral de beschrijving bij de rassen en kies een ras dat het beste bij jouw voorkeur voor manier van telen past en geoogst kan worden in de tijd die je wilt. Voorbeelden:

Brusselse Loof (voor de teelt met dekgrond) Hollandse Middelvroege (voor de teelt met dekgrond) Tardivo (voor de teelt met en zonder dekgrond) Zoom F1 (voor de teelt zonder dekgrond) Videna (voor de teelt met en zonder dekgond) Edellof (voor de teelt zonder dekgrond) Bingo F1 (voor de teelt zonder dekgrond)Atlas F1 (voor de teelt zonder dekgrond) Rosso di Treviso (is eigenlijk een rode cichorei maar ook geschikt voor de teelt zonder dekgrond, geeft lange slanke kropjes met wat losse blaadjes in een mooie rood met witte kleur)

Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Rosso di Treviso BODEM Witlof groeit op alle gronden, mits ze een goed structuur en luchtigheid bezitten. In onze vette klei groeiden de wortels vroeger niet goed (kort, dik en gevorkt). Door het verbeteren van de grond (met compost en oude stalmest) werd de grond beter en groeiden witlofwortels ook al wat beter. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten BEMESTING Eigenlijk wil je niet dat de plant heel hard groeit; je wilt mooie dikke wortels waar je later de witlofkropjes uit gaat trekken. Geef daarom geen stikstofrijke mestsoorten want die bevorderen vooral de groei van het blad en dat gaat ten koste van de groei van de wortels. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Het zijn grote groene planten et eigenlijk teveel blad geworden. En dat resulteerde in wat t dunne en lang wortels (daar moet ik dan wel bij zeggen dat dat vast ook voor een deel door de lange, warme en vooral gortdroge zomer kwam – de wortels hebben diep moeten groeien om nog voldoende water te vinden). Zo zagen de wortels van deze witlofplanten eruit: Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Voor 2020 wordt het plan dus anders: ik zaai de witlof in een verhoogde bak die iets minder hoog is. En ik geef de planten geen samengestelde meststof meer maar in plaats daarvan alleen wat koemestkorrels in het voorjaar (met slechts 2,5% stikstof). En dan geven we in mei en in juli een gemiddelde hoeveelheid kali (want kali zorgt voor een goede wortelontwikkeling, wordt om die reden ook aan bijvoorbeeld worteltjes, bieten, uien en aardappelen gegeven).

  • Dat is dus het plan voor 2020.
  • Maar dat betekent niet dat we van deze iets te dunne en lange witlofwortels geen witlof trekken.
  • Want dunne wortels geven kleine kropjes maar die zijn er niet minder smakelijk om.
  • STANDPLAATS In een eventuele vruchtwisseling hoort witlof in het vak van de wortelgewassen, met een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar (om schimmelziekten als bijvoorbeeld Sclerotina te voorkomen).

Ik heb gelezen dat andijvie, rode biet, sla, wortel, spinazie en bonen niet goed zouden zijn als voor- of nateelt (omdat ze gevoelig zijn voor dezelfde schimmels). Hier staan ze meestal in het vak van de sjalotten, uien en knoflook (die ook niet zo veel voeding willen, maar wel voldoende vocht en wat kali). Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten ZAAIEN Zaai witlof bij voorkeur ter plaatse, omdat ze een lange penwortel maakt kan ze niet goed worden verspeend en verplant. Als je het toch liever wilt proberen met voorzaaien is het dus handig om de zaden per stuk in een vakje van een diepe tray te zaaien en na het kiemen niet te lang te wachten met uitplanten.

  1. Het voordeel van voorzaaien is dat je de zaailingen direct op de juiste afstand van elkaar (ongeveer 12 centimeter) kunt uitplanten, het nadeel is dat een deel van de voorgezaaide zaailingen het wellicht niet overleeft (zaai daarom dan altijd wat extra zaden).
  2. Het voordeel van ter plaatse zaaien is dat, mits de grond voldoende vochtig is, alle zaailingen kunnen kiemen en groeien, het nadeel is dat je dan wel zult moeten uitdunnen (zie bij Verzorging).

Je zaait witlof in mei, maar sommige rassen kunnen ook nog in juni worden gezaaid. Maak voor het ter plaatse zaaien de grond goed en diep los (bijvoorbeeld met een grelinette of spitvork). Hark de grond vervolgens tot de grond gelijkmatig en fijn is. Zelf leggen we vervolgens graag de steel van een oude bezem op de grond en duwen die zachtjes een stukje (1 of 2 centimeter) in de grond. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Witlof tussen natte kranten in plaats van in zand, op een donkere zolder bij zo’n 17 graden VERZORGING Ongeveer 6 tot 8 weken na het ter plaatse zaaien moeten de jonge planten worden uitgedund. Houd de sterkste plantjes aan op een afstand van ongeveer 12 centimeter van elkaar in de rij, de zwakkere plantjes die te dicht bij elkaar staan trek je er voorzichtig tussenuit.

See also:  Waar Komt Broccoli Oorspronkelijk Vandaan?

Blijf zorgen voor voldoende vocht, zeker in droge zomermaanden. En geef in juli dus nogmaals wat kali, voor de ontwikkeling van dikke stompe wortels. WORTELS OOGSTEN Om later goede vaste kropjes te kunnen ‘trekken’ moeten de wortels goed volgroeid zijn. Een beetje afhankelijk van het ras en wanneer je hebt gezaaid kun je ergens tussen half oktober en eind november de wortels rooien.

Dat rooien doe je door een spitriek verticaal naast de wortels in de grond te steken en dan de wortels zonder beschadiging naar boven te duwen. Onze tuinbuurvrouw doet niet aan af laten sterven en verwijdert direct blad en zet de wortels in een laag tuingrond en neemt ze zo mee naar huis.

Toch heeft het laten afsterven van het blad wel wat nut: als je de wortels na de oogst met blad nog enkele dagen tot een week op een droge plaats laat rusten zullen de wortels de laatste restjes voedingsstoffen uit het blad halen en opslaan (en dat komt later ten goede aan het witlofkropje). Snijd na die korte afsterfperiode het blad weg maar als je te ver snijdt kun je de groeipunt raken.

Om die reden laat je ongeveer 3 centimeter van het blad zitten en snijd je daarboven het blad weg. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Leermomentje twee: ik denk dat we iets teveel blad hebben laten zitten, volgend jaar meet ik echt gewoon even 3 tot 4 centimeter. Nu was het wel 5 centimeter. Bij te kort afsnijden (dus minder dan 3 centimeter) is er een kans dat er geen krop maar losse blaadjes worden gevormd.

Als je te ver afsnijdt en dus teveel blad aan de wortel laat zitten, is er kans dat het kropje niet compact en vast maar los groeit. De wortels maak je nu schoon: verwijder de dunne zijworteltjes en was of wrijf modder er grotendeels vanaf, ook een eventuele lange dunne puntwortel kun je zonder problemen wat inkorten.

En dan kun je gaan intafelen (wat dus niets anders betekent dan dat je de kale wortels met 3 centimeter loof in een kuil in de grond ingraaft en bedekt met een dikke laag grond, of de wortels in een emmer of bak met bijvoorbeeld zand of grond op een donkere plaats zet).

Je wilt natuurlijk niet alle witlof in één keer intafelen (want dan kun je ze allemaal ongeveer tegelijkertijd oogsten). Witlof kan best veel vorst verdragen, laat wortels die je nog niet wilt intafelen (om de oogst te spreiden) gewoon in de grond zitten. Wij rooiden telkens 10 wortels om die in te tafelen, en dat deden we zo elke 3 weken, op die manier konden we over een lange periode telkens weer een goede hoeveelheid nieuwe witlof trekken.

Je kunt wortels die al zijn geoogst maar die je nog niet wilt intafelen nog wel ongeveer 6 weken bewaren (op een droge plaats waar het niet warmer wordt dan ongeveer 6 graden). INTAFELEN met dekgrond

Maak de grond goed los en graaf dan een kuil van ongeveer 30 tot 35 centimeter diep.Om de grond luchtiger te maken kun je wat compost en/of grof zand door de grond werken. En op zure gronden kun je ook nu nog wat kalk door de grond mengenPlaats de wortels iets schuin en dicht tegen elkaar aan, zo dat de groeipunten zo’n 2 centimeter onder het grondoppervlak komen.Strooi er dan een laagje van 2 centimeter goed verkruimelde grond, eventueel vermengd met wat grof zand, en giet er met een broes wat water over zodat de grond tussen de wortels spoelt.Dek de wortels dan verder af met een laag arme en losse, zanderige grond (compost of vette klei of mest zorgt voor rotting van de kropjes). Zelf zouden we voor dat doel een mengsel van tuingrond en zand gebruiken.Door de dikte van de grondlaag iets te variëren kun je de oogst dus wat spreiden. Voor zeer vroege witlof wordt een deklaag van zo’n 10 centimeter grond gebruikt, voor laatst te oogsten witlof kan die laag wel 30 centimeter dik zijn.Als extra isolatie kun je een laag stro, hooi of bladeren er boven verdelen. En tenslotte dek je het af met bijvoorbeeld wat zwart plastic (zodat de wortels niet al te nat/koud kunnen worden en in het voorjaar de grond wat sneller opwarmt).

Inkuilen in de koude kas of platte bak gaat op dezelfde manier, alleen de afdeklaag van stro/blad en plastic ) kun je weglaten omdat het in een kas/platte bak minder nat is en de grond ook sneller en makkelijker opwarmt. Zonder dekgrond Voor de trek zonder dekgrond zijn er heel veel mogelijkheden; emmers, speciekuipen, kisten, potten, bakken, etc.

Zelf gebruiken we er emmers voor. Wij hebben gebruikte potgrond met wat grof zand gemengd en daarvan een laag in de emmer verdeeld. Daarop komen dan de witlofwortels. En vervolgens verdelen we dan nog potgrond/zand tussen de wortels. Tot slot gieten we er wat water tussen zodat de grond goed op de wortels aansluit en zetten we de emmer in de koele donkere schuur.

Maar dat is zeker niet de enige juiste manier. Sommigen mensen gebruiken geen grond maar alleen zand, of soms zelfs alleen wat stro of karton om de ruimte tussen de wortels op te vullen. Sommige mensen zetten de wortels in een klein laagje water wat af en toe wordt bijgevuld.

Het is een beetje zoeken naar wat je hebt en kunt en wilt gebruiken en wat je prettig vindt. Bedenk dat de wortels niet volledig in water mogen staan en dat ze ook niet uit mogen drogen, matig vochtig is het beste. Wij hebben de eerste emmer met witlofwortels in oktober in de donkere schuur gezet en dat ging in oktober prima.

Eind november werd het zo koud dat we een tweede emmer ondertussen niet meer in de schuur hebben gezet maar op de donkere en koele onverwarmde voorzolder, en ook dat ging prima. Een garage of kelderkast, etc. kunnen ook allemaal prima, als het er maar donker is en de temperatuur ongeveer tussen de 14 en 17 graden ligt.

  • Ouder is ook niet erg maar dan duurt het rekken van witlof langer (en onder de 8 graden staat het trekken ‘stil’ maar dat kan bij teveel oogst ook tijdelijk heel handig zijn).
  • Te warm (boven de 18 graden) is minder handig want dat zorgt voor het snel uitlopen van de witlof; geen ramp maar dat geeft geen krop maar losse blaadjes (ook lekker maar minder knapperig).

En mocht je geen goed afgesloten en dus donkere plaats in huis hebben kun je dat wel zelf nog creëren, door op de emmer een andere emmer te plaatsen, of een stuk zwart plastic of gronddoek. Pas hier wel een beetje mee op als het gaat om temperatuur en vocht; de temperatuur kan onder plastic oplopen en vocht kan minder goed verdampen.

  1. Luchten, minder water geven, koeler zetten en het plastic ruim boven de emmer met wortels draperen kan helpen om toch de juiste omstandigheden te creëren.
  2. Houd het geheel, ook zonder plastic, dus wel vochtig maar niet te nat maar wel vochtig.
  3. Geef wat water wanneer de grond of het zand opdroogt.
  4. De oogst begint na ongeveer 3 tot 4 weken (afhankelijk van de omstandigheden).

Kijk rond die tijd regelmatig, geef eventueel een slokje water (niet op de wortel/afgesneden blad maar ertussen) en oogst op het moment dat de witlofjes nog mooi dicht en wit met zachtgeel van kleur zijn. Hoe langer je wacht, des te losser en groener worden de kropjes. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Dit is wat er nog kan groeien na de eerste oogst: losse blaadjes die nog prima gebruikt kunnen worden voor een salade OOGST EN BEWAREN Met dekgrond: maak voor de oogst de kuil open en haal er de gewenste hoeveelheid wortels uit. Sluit de kuil weer en leg er ook weer stro en plastic op, als je dat gebruikte.

  • Breek of snijd de krop van de wortel af.
  • Veeg niet over de kropjes, dat geeft roodbruine vlekken.
  • Zonder dekgrond: breek of snijd de kropjes van de wortels.
  • Je kunt overwegen om de wortels in de emmer te laten staan.
  • De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel.
  • Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.

Daarna kunnen de wortels echt worden weggegooid want een derde kropje komt er zelden of nooit. Laat geoogste kropjes die je niet direct wilt eten goed drogen, en dan kun je ze in een afgesloten zakje nog ongeveer een week in de koelkast bewaren. Tot slot: de oogst spreiden is heel handig, dit kun je doen door verschillende rassen in verschillende periodes te zaaien, het intafelen en rooien te spreiden, zowel zonder als met dekgrond in te tafelen.

  • Op deze manier zou je ruim een half jaar lang witlof moeten kunnen oogsten (dat is ons nog niet gelukt maar het blijft een mooi streven 🙂 ).
  • Tot slot: ik kreeg van Jan wat foto’s van zijn witlofteelt (waarvoor mijn dank!), hieronder vind je een kleine collage van die teelt; de wortels, ingetafeld, getrokken en de oogst.

Daar gaan wij volgend jaar ook voor! Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten En kijk ook nog even op de Receptenpagina voor recepten met witlof (of andere groenten, fruit of kruiden). Edit maart 2021: ik heb deze winter eens geëxperimenteerd met de standplaats van de witlofwortels en de oogst. Ik heb de wortels allemaal in dezelfde week in november ingetafeld (zonder dekgrond want ik vind het zelf toch wel heel fijn als de witlofwortels redelijk schoon zijn en er geen grond of zand tussen de blaadjes zit).

  • De uitslag: Ik heb een aantal wortels in een emmer met natte kranten ertussen op zolder gezet, bij ongeveer 15 tot 17 graden.
  • We konden zo’n 3 tot 4 weken later de witlofwortels oogsten (dus rond half december).
  • Ik heb een aantal wortels in grote potten met gebruikte potgrond gezet (waar dus geen voeding meer in zat).

Het was wel lastig want de kas is heel licht: toen ik na een paar weken keek zag ik wat kleine groenige blaadjes verschijnen; het was te licht zodat de witlof niet wit met geel werd maar groen. Ik heb gelijk extra maatregelen genomen en de pot in een speciekuip gezet, en de pot die erover stond om het donker te maken aangevuld met een tweede pot en 2 dikke handdoeken (erover en om de rand waar de pot ondersteboven op de rand van de pot eronder stond. Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten De witlof die ik eind februari/begin maart in de koude kas kon oogsten De laatste 25 witlofwortels heb ik in een verhoogde bak in de tuin ingekuild (voor 4/5e deel in de grond geplant, geen voeding of vocht gegeven). Ik heb deze in de 2e helft van maart kunnen oogsten: Wanneer Kan Broccoli Naar Buiten Misschien wat minder mooi, en door de vreemde winter (warm, nat, strenge vorst, warm en daarna weer koud) niet zo mooi vast in het kropje, maar na het wassen en verwijderen van bruine en snotterige blaadjes smaakte ze er niet minder om. Het is dus heel leuk om op verschillende plaatsen (met verschillende temperaturen) witlof in te tafelen want zo eten we de eerste witlof in december en de laatste in maart.

Adblock
detector