Welk Deel Van De Plant Eet Je Bij Een Broccoli?

Welk Deel Van De Plant Eet Je Bij Een Broccoli

Broccoli
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Brassicales
Familie : Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht : Brassica (Kool)
Soort : Brassica oleracea

/td> Variëteit Brassica oleracea convar. botrytis var. italica Plenck ‘Fiesta’ ‘Southern Comet’ Afbeeldingen op Wikimedia Commons Broccoli op Wikispecies

Portaal Biologie

/td>

Broccoli ( Brassica oleracea convar. botrytis var. italica ) is een groente die verwant is aan bloemkool, Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).

Kun je bloemen van broccoli eten?

Bloeiende groentes – Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Denk dan eens aan de groentes die je toch al in je bakken hebt staan. Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Bloeiende paksoi Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. Courgette De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken. courgettebloemen

Hoe kom je aan broccoli zaadjes?

Oogsten, dorsen – Het zaad van de kool is rijp als de hauwen beige kleuren. Die lijken op kleine erwtenpeultjes. Zodra ze rijp zijn springen ze gemakkelijk open en verspreiden zo hun zaad.Meestal rijpen de verschillende stengels niet allemaal even snel.

  1. Om geen zaad te verliezen kan je ze dus het best afzonderlijk oogsten, zodra de hauwen rijp zijn.
  2. Je kan ook de hele plant oogsten voordat alle zaden rijp zijn.
  3. Om het rijpingsproces te voltooien, laten we de planten drogen op een goed verluchte en droge plek, beschut tegen direct zonlicht.
  4. Zodra je de hauwen gemakkelijk met de hand kan openbreken, kan je het zaad dorsen.

Leg de hauwen op een zeil of een stevige doek en wrijf ze stuk of sla erop tot ze opengaan. Je kan ze ook in een zak steken en daarop slaan, tegen een zachte ondergrond.Grotere hoeveelheden kan je ook vertrappelen of er overheen rijden met een voertuig.

Hauwen die moeilijk opengaan bevatten waarschijnlijk onrijpe zaden die slecht kiemen. Kies voor het schonen eerst een grofmazige zeef die de zaden doorlaat maar grote resten tegenhoudt. Gebruik daarna een fijnmazige zeef die het zaad tegenhoudt en de fijne restjes doorlaat. Verwijder ten slotte de laatste restjes door op het zaad te blazen.

Je kan ook een beroep doen op de wind.Alle zaden van de koolsoort Brassica oleracea lijken erg op elkaar. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk zaad van witte kool van bloemkoolzaad te onderscheiden. Daarom is het belangrijk de zaaddragers en het gewonnen zaad van een etiket te voorzien.

  • Schrijf daarop het ras, de soort en het productiejaar.
  • Schakel ongewenste parasieten uit door het zaad enkele dagen in de diepvriezer te leggen.
  • Oolzaden blijven 5 jaar lang kiemkrachtig, soms zelfs tot 10 jaar.
  • In de diepvriezer kan je het zaad nog langer bewaren.
  • Afhankelijk van het ras telt één gram 250 tot 300 zaadjes.

: Hoe teel je zelf zaad van broccoli? | ZAAIGOED in OVERVLOED

Kun je doorgeschoten broccoli eten?

Let goed op dat je op tijd oogst als de stronk groot genoeg is. Broccoli kan echt binnen twee dagen in bloei schieten als je te laat bent. Gebeurt het toch? Laat het dan lekker.

Welk deel van de plant is bloemkool?

Bloemkool – Diana’s mooie moestuin Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van bloemkool in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

Latijnse naam: Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis Engelse naam: CauliflowerDuitse naam: Karfiol, BlumenkohlFranse naam: Chou-Fleur

Bloemkool behoort, zoals alle koolsoorten maar bijvoorbeeld ook radijs en rucola, tot de kruisbloemenfamilie. De broccoli lijkt misschien nog wel het meest op bloemkool, en dat geldt niet alleen voor het uiterlijk maar ook voor de teelt. De bloemkool zelf is eigenlijk een eetbare bloemstengel met nog niet ontwikkelde bloemknoppen.

  • We eten die witte roosjes maar eigenlijk is natuurlijk de hele bovengrondse plant eetbaar.
  • Tegenwoordig zie je steeds vaker dat ook de andere delen van de plant gebruikt worden, de stevige vlezige witte basis (het gedeelte onder de roosjes) kan bijvoorbeeld worden geraspt om er ‘bloemkoolrijst’ van te maken.

Als je het blad zou willen eten bedenk dan dat de nerven van de grote bladeren wel heel hard zijn en je die beter weg kunt snijden. Helaas. ze is niet de gemakkelijkste groente om te telen. Wij hebben het al zo vaak geprobeerd, met verschillende rassen, goedkope en dure zaden, in verschillende jaargetijden, met veel en weinig mest, etc., etc.

Het mislukt heel vaak. We hebben ervaren dat de winterteelt (zaaien in de zomer/nazomer en de planten buiten of onder glas laten groeien) en de weeuwenteelt (waarbij je in de vroege herfst zaait en de planten onder glas uitplant of overwintert en in de lente buiten uitplant) de beste kans op succes geeft.

De oogst van weeuwenteelt bloemkool in april TEELTWIJZEN Bloemkool kent heel veel teeltwijzen; zomerteelt, vroege herfst, late winter, voorjaarsteelt, winterteelt, weeuwenteelt, etc. De zomer- en -herfstteelt zijn daarvan veruit de moeilijkste manieren van het telen van bloemkool.

  1. Van alle zomer- en herfstbloemkolen die ik ooit zaaide heb ik wellicht van 15 tot 20 procent ook iets kunnen oogsten, meer kan het niet zijn.
  2. Meestal vormden de planten gewoon helemaal geen kool, en als ze wel een kool vormden waren het vaak niet meer dan heel kleine kooltjes van 4 of 5 centimeter groot.

De planten schoten vaak te vroeg door of de minikooltjes verkleurden of werden aangevallen/opgevreten door rupsen, vogels of slakken. Laat je vooral door dit verhaal niet ontmoedigen en probeer het gewoon zelf. Misschien dat een andere grond, bemesting, verzorging, etc.

  1. Een andere resultaat geven.
  2. En stel je niet gelijk in op de oogst van prachtige grote hagelwitte bloemkolen zoals je die in de winkel kunt vinden, wees blij als je een mooi, vers bloemkooltje kunt oogsten, dat is al heel bijzonder (en heel erg lekker).
  3. Gelukkig heb ik ook goed nieuws: wij telen hier al jaren winterteelt en weeuwenteelt bloemkool in de kas en dat lukt altijd.

Dat kan ook buiten en dat gaat ook prima (maar de kolen hebben dan iets meer tijd nodig en je zult ze in de late winter en het vroege voorjaar moeten beschermen tegen bijvoorbeeld vogelvraat). De weeuwenteelt en winterteelt geeft echt de allerlekkerste bloemkolen die er zijn! Ze zijn heerlijk zacht van smaak, ze hoeven maar een paar minuutjes gekookt te worden, ze stinken helemaal niet bij het koken, en de kleur is hagelwit, bijna groenwit.

  1. We hebben met de weeuwenteelt en winterteelt in de kas (of platte bak of tunneltje) alleen maar positieve ervaringen.
  2. En onze tuinbuurman zaait altijd winterbloemkool en teelt ze buiten, en hij is daar heel vaak ook positief over.
  3. Uiteraard is het heel belangrijk om het juiste ras voor de juiste periodeteelt te kiezen.

We hebben zelf ook wel eens het ras Purple Cape (winterbloemkool) buiten geteeld, dat lukte ook goed! RASSEN Elke periodeteelt kent zijn eigen rassen, let dus goed op welk ras je koopt en lees de beschrijving op het zakje. Als je bijvoorbeeld winterbloemkool als zomerbloemkool teelt krijg je heel veel blad maar weinig of geen kool.

  • Naast de witte bloemkool zijn er steeds vaker ook andere kleuren verkrijgbaar.
  • Denk bijvoorbeeld aan de redelijk bekende lichtgroene Romanesco bloemkool (die soms ook wel torentjeskool wordt genoemd), maar ook paarse en oranje bloemkool zie je steeds vaker.
  • De zaden van F1-hybriderassen zijn duurder, maar eerlijk is eerlijk; bij de zomer- en herfstteelt is de kans op een leuke oogst met die rassen wat groter dan met zaadvaste rassen (omdat ze bijvoorbeeld wat beter bestand zijn tegen ziekten, of minder snel doorschieten, makkelijker een kooltje vormen, etc.).

Voor de teelt van weeuwenteelt bloemkool gebruikten wij jarenlang het ras Snowball A (maar er schijnt ook een Snowball X te zijn die ook voor weeuwenteelt gebruikt kan worden, niet verwarren met Snowball zonder A of X want dat is een ras voor zomer- en herfstteelt).

Wij waren daar heel veel jaren heel tevreden over maar de laatste jaren lukt die teelt steeds minder goed. We denken dat dat te maken heeft met de veranderende wintertemperaturen: soms i het nog zo warm in december dat de planten eigenlijk te hard groeien. De grote planten krijgen dan vaak in januari al een klein kooltje, maar als het dan toch nog koud wordt groeit dat kooltje niet.

En als het dan weer warmer wordt schiet het nog kleine kooltje vlot door. Dus dan is er wel oogst maar van eigenlijk iets te kleine kooltjes. Let bij de beschrijving ook op de term zelfdekkend of niet; het geeft aan of de bloemkool bladeren over de kool maakt zodat die mooi wit blijft, of je zelf wat bladeren moet ‘knakken’ en over de kool moet vouwen om te zorgen dat die mooi van kleur blijft (zie ook bij de alinea ‘Verzorging’).

Snowball A dus (jarenlang ons favoriete weeuwenteeltras maar de laatste jaren gaat die teelt dus wat minder goed)Corella F1 (winterbloemkool, ook geschikt voor buitenteelt want kan ruim 12 graden vorste verdragen. Dit is het ras dat we de laatste paar jaar telen en dat het vaak beter doet dan Snowball A, groeit gelijkmatiger, grotere bloemkool, in de kas kunnen we ze vaak begin tot half april al oogsten) Miracle F1 (winterbloemkool)Alpha 7 (voor zomerteelt maar kan ook voor weeuwenteelt worden gebruikt)Belot F1 (herfstteelt)Vitaverde F1 (groene bloemkool voor zomerteelt)Graffiti F1 (paarse bloemkool voor zomer- en herfstteelt)Jaffa F1 (oranje bloemkool voor zomer- en herfstteelt)Cheddar F1 (oranje bloemkool voor zomerteelt)Violet Queen F1 (een paarse zomerbloemkool)Romanesco (de groene ‘torentjeskool’, voor late herfstteelt)Purple Cape (een paarse winterbloemkool (foto op deze pagina, geeft kleine bloemkooltje in de buitenteelt, oogst eind maart)Odysseus (vroege zomerteelt)Flora Blanca (herfstteelt)Igloo (kleine planten met kleine kooltjes voor de wat kleinere tuin, voor zomerteelt)Amandine F1 (herfstteelt)Clapton F1 (zomer en herfstteelt)

Het allereerste teken dat een bloemkooltje zich gaat ontwikkelen is het draaien van wat blaadjes in het hart van de plant Een week later kan ze er al zo uitzien BODEM / BEMESTING Bijna alle koolsoorten willen na het planten niet meer gestoord worden: ze groeien graag langzaam maar gestaag.

  • Ze houden dus ook niet van schommelingen, niet in temperatuur, niet in voeding, niet in vocht.
  • Dat geldt dus ook voor bloemkool.
  • De planten hebben vrij veel mest nodig: relatief veel stikstof (maar ook kalium), om veel bladmassa maar ook een bloemkool te kunnen maken.
  • Maar dan geen kort werkende meststofsoorten want die geven vaak een piek, gebruik liever een langwerkende en organische meststof.

Op onze vette kleigrond doet bloemkool (behalve dan de zomer- en herfstbloemkool) het over het algemeen prima: zware rijke grond, maar ondertussen wel een betere afwatering door de verhoogde bakken en doordat er in de afgelopen jaren veel humus is toegevoegd aan de grond,

  1. Op arme zandgronden is een goede bemesting nog belangrijker omdat die grond van nature vrij arm is.
  2. Zelf bedekken we de grond in de winter met paardenmest, in het voorjaar schrapen we weg wat daar nog van over is (dat mag dan op de composthoop) en voegen we compost toe (en we laten dat als een soort bodembedekking tussen de planten liggen, waardoor het wat onkruidgroei tegenhoudt, de bodem vochtig houdt en langzaam haar nuttige organische stoffen afgeeft).

Daarnaast geven wij een week voor het planten een organische langwerkende algemene moestuinmeststof. En halverwege de teelt geven we nog wat kali. De vruchtwisseling van alle koolsoorten is 1 op 4 jaar, liever nog 1 op 6, en dat vooral doordat koolsoorten gevoelig zijn voor ziekten en plagen, met knolvoet als belangrijkste.

  1. Broccoli is trouwens iets minder veeleisend dan bloemkool (al moet ook bij de broccoliteelt de grond behoorlijk vruchtbaar zijn).
  2. Bij alle kolen geldt: de grond moet vochtig zijn maar liever niet kletsnat.
  3. Zorg dus voor veel organisch materiaal (compost, stalmest met veel stro erin) maar ook voor een goede afwatering.

Bloemkool staat graag op half beschaduwde plaats, ook dat bevordert weer die langzame maar gestage groei. Hoe meer zon ze krijgt, hoe meer vocht de planten nodig hebben. Een jonge bloemkoolplant ZAAIEN / OPKWEEK Je kunt op een zaaibed zaaien maar persoonlijk zaai ik liever in een tray voor (in koude periodes doe ik dat in de koude kas maar voor de weeuwenteelt en winterteelt zaai ik buiten in een tray). Ik vind een tray voor het zaaien van kool sowieso prettig, want zo hoef je bij het ‘verspenen’ geen wortels te beschadigen (omdat je met een houten stokje de hele plug er naar boven uitduwt en dat in een potje met potgrond plant om verder in te kunnen groeien).

Als je toch liever in een zaaibed zaait pas dan op voor slakken en vogels, zij vinden jonge mals koolblaadjes zo lekker dat ze de zaailingen vaak direct na het kiemen al opvreten. Een fijnmazig net helpt dan zaaisels en net gekiemde koolzaailingen te beschermen. De kiemduur is zo rond de 1 tot 2 weken (afhankelijk van de periode en dus de grondtemperatuur, in de zomer kiemen de zaden soms zelfs al na 5 of 6 dagen).

Vanuit de tray pot ik de altijd de zaailingen nog op in 9 centimeter potjes met verse potgrond. Het is wel even extra werk en niet noodzakelijk maar de zaailingen groeien er geweldig goed in en binnen een week of 3 heb je zaailingen die wat groter en dus ook sterker zijn bij het uitplanten.

  1. Verschillende koolzaailingen die zijn verspeend naar 9-centimeterpotjes met potgrond om nog verder in te kunnen groeien voor ze uitgeplant worden Plant de zaailingen bij het uiteindelijke uitplanten vrij diep en geef, zeker de eerste weken, regelmatig water.
  2. Vanaf nu wil de plant ook niet meer gestoord worden, dus niet meer verplanten, en geef water bij droogte, zorg voor afwatering in natte periodes, beschadig geen wortels tijdens het wieden, etc.

Direct na het uitplanten van de jonge planten moeten ze worden beschermd tegen vogelvraat (vooral duiven, kauwen, kraaien, etc.). Zie daar meer over bij de alinea over de verzorging. Voor de weeuwenteelt en winterteelt onder glas zaaien we zelf rond half augustus (soms ook nog het ras Snowball A maar meestal Corella F1).

  1. We planten die zaailingen rond half tot eind september in de kas uit.
  2. In de eerste weken groeien de jonge planten nog, en ook als het mooi weer is en de zon de kas flink opwarmt.
  3. Bij koud weer staan de planten nagenoeg stil.
  4. Maar vanaf ongeveer februari (als de dagen langer en lichter worden en de zon sterker wordt) groeien ze weer verder, dat is het moment waarop we wat samengestelde organische voeding geven en vaker water geven.

Rond half tot eind maart beginnen de harten van de kolen dan te draaien (waarbij je ziet dat in het hart van de plant onder die draai het kooltje zich begint te ontwikkelen). Dat is het moment waarop we nog wat meer en vaker water geven (want daar groeien de kooltjes in die laatste 2 of 3 weken nog heel goed van).

  1. In april kunnen we de bloemkolen oogsten (net op tijd voor de tomaten, pepers, etc.
  2. De grond in moeten).
  3. Ik heb in 2021 een blog geschreven over de weeuwenteelt van bloemkool, met uitleg en 10 foto’s van de voortgang; van het zaaien in augustus tot de oogst in april: We zaaien en telen onze winterbloemkolen dus op dezelfde manier als weeuwenteelt bloemkolen en kunnen die vaak eerder oogsten dan de weeuwenteelt bloemkool (en dus zaaien we steeds vaker winterbloemkool in plaats van weeuwenteelt bloemkool, want die lijkt in de laatste winters met vaak sterk wisselende temperaturen toch net iets beter te lukken).

Onze tuinbuurman zaait in juli winterbloemkool en plant die gewoon in de volle grond uit. De planten staan dus hele najaar, winter en voorjaar gewoon buiten in de volle grond, kunnen prima tegen vorst, hij kan de buiten-winterbloemkool vaak 2 tot 3 weken na onze oogst uit de kas oogsten, zo rond half april tot begin mei.

Het is dan wel extra belangrijk om de planten te beschermen; tegen strenge vorst van meer dan 10 graden (bijvoorbeeld met wat vliesdoek). En tegen vogels (bijvoorbeeld met een net) want je kunt je voorstellen dat vogels de jonge groei van de planten in de late winter/vroege lente extra lekker vinden, zeker als er verder nog niet veel eten in de tuin te vinden is.

ZAAIEN / PLANTEN / AFSTAND VERZORGING Bij het planten van de zaailingen zitten de duiven hier altijd al op de uitkijk :-). We hebben bij tuinburen wel eens gezien dat de vogels de zaailingen één dag na het planten tot op de nerf hadden opgevreten. Er wordt dan gezegd dat zo lang het hart niet is weggevreten de planten nog kans hebben.

  1. Dat is ook zo, maar zonder blad kan een plant niet groeien en dus wordt de start van de plant dan al wel erg lastig.
  2. Wij zelf bouwen zelf altijd een hekwerk van meestal elektriciteitsbuizen of ander materiaal en dekken dat af met een niet al te grofmazig net.
  3. We maken het net aan alle kanten goed vast, niet alleen om te voorkomen dat een vogel toch nog een gaatje vindt en naar binnen kan, maar ook om te zorgen dat een vogel niet in het net verstrikt kan raken en zo een akelige dood sterft.

Als de koolplantjes (niet alleen bloemkool, maar alle kool wordt erg lekker gevonden) een centimeter of 30 tot 40 groot is kan het net en het bouwwerk eraf want dan is het malse van het koolblad er blijkbaar vanaf en worden ze niet meer aangevreten. Maar wees daar wel voorzichtig mee, het moment dat er geen interesse meer voor kool is lastig te bepalen en hangt af van de standplaats, hoeveel planten er staan, welke vogels er in je tuin komen en hoeveel, en wat er verder in de buurt te eten is.

Er zijn trouwens meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen. Maar uiteindelijk blijft de meest zekere manier het afdekken van de zaailingen door een ‘kooi’ te bouwen met een net eroverheen.

Wij hebben zelf nog nooit last gehad van de koolvlieg, maar het is aan te raden om alle koolplanten hiertegen te beschermen. De koolvlieg legt eitjes bij de voet van de plant, de larven vreten vervolgens aan de wortels van de koolplant waardoor die slecht groeit, ziekelijk wordt en uiteindelijk af kan sterven.

  1. Om te voorkomen dat de koolvlieg haar eitjes kan leggen bij de steel van de plant knip je van rubber (jarenlang te gebruiken) of karton (voor 1 seizoen) of iets dat je zelf verzint een rondje of vierkantje van ongeveer 15 x 15 centimeter.
  2. Nip dit aan 1 kant in, en knip een klein rondje in het midden.

Via de inkeping kun je het karton of rubber om de voet van de plant vouwen, het uitgeknipte rondje zit rond de stam van de jonge plant. Koolplanten hebben sowieso veel belagers. Naast knolvoet (een schimmel die de teelt van kool jarenlang bijna onmogelijk kan maken omdat ze na het verwijderen van de aangetaste planten gewoon in de grond achterblijft en wacht tot er weer nieuwe kolen worden geplant om dan weer toe te slaan), is er nog de koolgalmug, kooluiltje, koolwitje – de namen zeggen het al en ze kunnen allemaal in meer of mindere mate schade toebrengen aan koolplanten.

Zoals al eerder gezegd; zelf hebben we heel vaak last van ziekten en belagers bij de koolplanten, maar dat komt voor een deel omdat we geen grote hoeveelheden kool meer dicht bij elkaar planten; al enige jaren planten we koolplanten op verschillende plaatsen in de tuin. Daardoor worden de planten minder aantrekkelijk.

Je kunt je voorstellen dat het veel makkelijker en sneller voor een vogel/insect is wanneer er heel veel dezelfde planten naast elkaar in rijtjes staan, en dat het lastiger voor ze is wanneer planten verspreid in de tuin staan, tussen kruiden, eenjarigen, fruitstruiken en andere groenten in en ze dus meer moeten zoeken en meer risico lopen voor minder opbrengst.

  1. Water geven tijdens droogte is uiteraard belangrijk.
  2. En het is nog eens extra belangrijk in de periode net na het planten en ook wanneer de bloemkool in de plant zich ontwikkelt.
  3. Wieden is belangrijk, om te zorgen dat de grond luchtig blijft en de kool alle voedingsstoffen op kan nemen die ze nodig heeft.

Doe dat wel voorzichtig, beschadig de wortels niet. Het is belangrijk om de bloemkool te beschermen tegen de zon (niet de plant maar de kool zelf, wanneer die zich eenmaal ontwikkelt). Onder invloed van de zon worden bloemkolen geel. Dat maakt niets uit voor de smaak maar de meeste mensen vinden een ‘hagelwitte bloemkool’ er het meest appetijtelijk uitzien,

  • Dat kun je heel gemakkelijk bereiken door, op het moment dat het kooltje groter groeit, 1 of enkele grotere bloemkoolbladeren te knakken en die over de kool in vorming te vouwen; dit houdt het zonlicht weg en houdt de kool dus wit.
  • Zorg uiteraard wel dat er ook altijd genoeg blad intact aan de plant blijft omdat dat nodig is voor de opname van voedingstoffen.

Bij de teelt van gele, oranje, groene en paarse bloemkoolrassen hoef je de kool niet af te dekken. Pas op voor slakken; zij vinden de jonge zaailingen lekker maar houden ook van de bloemkool zelf. Kijk regelmatig en verwijder slakken die tussen de bladeren zitten en richting de kool willen kruipen (vooral in een regenachtige periode).

  1. Ze zorgen ervoor dat je zo zorgvuldig opgekweekte bloemkool grotendeels oneetbaar wordt.
  2. Sorry voor de volgende foto :-): OOGST Controleer regelmatig of er al een kooltje in het hart van de plant verschijnt.
  3. Probeer de bloemkool niet of zo min mogelijk aan te raken want dat kan lelijke/bruinachtige vlekken op de witte bloemkool veroorzaken.

Dek desgewenst het kooltje met geknakt blad af zodat de kleur mooi blijft. Kijk vanaf nu een paar keer per week hoe het met de kool gaat en zorg voor voldoende vocht. Oogst de kool op het moment dat die groot genoeg is door deze zo dicht mogelijk bij de steel af te snijden. Je ziet hoe de afzonderlijke roosjes omhoog komen, het voorstadium van doorschieten. Oogst de bloemkool nu zo snel mogelijk, hoe groot of klein ze dan ook mag zijn (want ze zal niet meer groeien) Bloemkool is geen bewaarkool, eet ze vooral dezelfde dag.

Verse bloemkool is het lekkerst maar mocht je eens teveel tegelijk oogsten kun je haar ook invriezen: verdeel de bloemkool in roosjes en vries die rauw of 2 minuten geblancheerd in; als je haar wilt eten kook je water en gooi je de nog bevroren bloemkoolroosjes in het kokende water – dat werkt hier het beste.

Eet de ingevroren bloemkoolroosjes wel binnen 2 of 3 maanden, daarna worden ze duidelijk minder lekker, trekken wat vocht en dus ijs aan en zien er uiteindelijk ook minder mooi uit. Als ik nog eens een vergeten zakje bloemkoolroosjes in de vriezer tegenkom gaat ze in een curry, dat is altijd goed 🙂 Haal na de oogst de plant uit de grond.

De bladeren kun je er vanaf snijden en op de composthoop gooien, de stronk is zo hard en dik dat we die zelf altijd weggooien omdat het langer dan een jaar duurt voor ze zelfs maar enigszins composteert. Weeuwenteelt en winterteelt bloemkool is naar onze mening de allerlekkerste, bijna lichtgroen van kleur, heel mals en smaakvol, hoeft slechts enkele minuten te koken (of liever nog stomen).

ZELF ZADEN OOGSTEN Dit is niet makkelijk, en ook kan ze gemakkelijk kruisen, niet alleen met andere rassen, maar ook met sommige andere soorten kolen. Om kruisbestuiving te voorkomen moeten 2 bloeiende planten van de Brassica oleracea-groep minimaal 150 meter bij elkaar vandaan staan.

Op een volkstuin is dit niet haalbaar 🙂 Wil je het toch proberen: zaai de zaden in de nazomer, overwinter de planten onder glas en plant de planten in het voorjaar uit. In de late lente of vroege zomer gaat de plant doorschieten, bind dan een stok aan want ze wordt dan behoorlijk hoog. De zaden kun je dan in de zomer of nazomer oogsten.

De zaden blijven 4 jaar kiemkrachtig. Uiteraard is het niet raadzaam om zaden van F1-hybriden te oogsten omdat de nakomelingen altijd andere eigenschappen zullen krijgen. Voorjaarsoogst: koolraap en palmkool uit de volle grond en bloemkool en knolvenkel uit de kas Tot slot: ik kreeg onderstaande tip als middel tegen knolvoet van Toon: “Water met keukenzout in een 5% oplossing voorkomt knolvoet” “Ik heb deze ‘old Indian trick’ uit het boek van de onvolprezen mrs Ruth Stout.

  1. Ik zet de uit te planten zaailingen een etmaal met de wortels in zout water, en bij het planten begiet ik ze er mee.
  2. Voor de zekerheid herhaal ik dat nog enkele malen.
  3. Nooit meer last van gehad, ook niet op grond waar de kwaal al jaren in zat”, aldus Toon.
  4. Zelf heb ik nog nooit last gehad van knolvoet bij onze koolsoorten (dat heeft uiteraard ook met de grondsoort te maken, knolvoet komt vaker voor op zure zandgrond dan op onze vaste en kalkrijke kleigrond.

Zout (Natrium) in grote hoeveelheden in de grond lijkt me niet goed want teveel natrium heeft een aantal vervelende gevolgen, maar in kleine hoeveelheden (dan kan het weer uitspoelen) moet het geen probleem zijn. En dan nog even: kijk vooral nog even op deze pagina voor recepten met bloemkool (of andere groenten, fruit of kruiden): met een bodem van bloemkool met rode uien : Bloemkool – Diana’s mooie moestuin

Kun je ziek worden van bedorven broccoli?

Ziekmakers zie je niet – Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.

Kun je broccoli eten als het geel is?

Gele plekken op broccoli – Veel mensen worden huiverig wanneer eten niet de kleur heeft dat ze verwachten. Zo kan broccoli (soms al in de winkel) geel uitslaan, nou ja, uitslaan niet echt maar een gele kleur krijgen. Het zal je verbazen hoeveel mensen op dat moment besluiten om de broccoli voor de zekerheid maar weg te gooien, want misschien is het niet goed meer.

  • Maar wat als ik je nou zou vertellen dat de broccoli nog gewoon goed is? Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo.
  • Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten.
  • Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.

Het kan soms zo zijn dat een broccoli met gele plekken wat bitterder is dan je gewend bent, maar ik los dat op door er een lekkere ovenschotel van te maken of lekker roerbakken met fijne kruiden. Kortom, gooi het niet weg maar maak er wat van!

Hoe vaak kun je broccoli oogsten?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Hoe eet je broccoli kiemen?

Broccoli kiemen – Het zal je niet verbazen, maar broccoli kiemen zijn de jonge versie van de broccoli plant. Hoewel broccoli al ontzettend gezond is, overtreffen de broccoli kiemen dit. De kiemen zijn rijk aan vitamine C (weerstand) en E (beschermt je cellen) en bevatten een hoge concentratie SGS (sulforafaan glucosinolaat).

Dat is een antioxidant die van nature voorkomt in broccoli. SGS helpt je lichaam haar eigen afweersysteem te versterken en je weerstand te verhogen. Eén toefje van 10 gram broccoli kiemen bevat ongeveer net zo veel SGS als 300 gram tot 500 gram gewone broccoli! Broccoli kiemen hebben een vrij milde, broccoliachtige smaak.

Maar door de totaal andere vorm en structuur kun je niet echt zeggen dat je broccoli eet. Dus houd je niet van broccoli, probeer dan gerust eens de kiemen. Ik eet de kiemen op een broodje, cracker of rijstwafel. Bijvoorbeeld in combinatie met een plakje (geiten)kaas, op een gekookt eitje of bij gerookte zalm.

Hoe moet je broccoli oogsten?

Hoe oogst ik broccoli? – De broccoli maakt eerst een grote plant. En in de nazomer verschijnt dan de broccoli, 1 grote broccolistronk in het hart van de plant. Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is.

Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat. Snijd alleen de broccoli uit het hart van de plant maar laat de planten nog wel in de grond staan; een week of 2 tot 3 na de oogst kan de plant nog wat kleinere broccoliroosjes aan de zijkanten maken die je nog kunt oogsten.

Als er geen nieuwe roosjes meer worden gevormd kun je de planten uit de grond halen en op de composthoop gooien. Je kunt broccoli uit eigen tuin niet lang bewaren, eet haar dezelfde dag nog, of bewaar haar maximaal 1 dag op een donkere en koele plaats of in de koelkast.

Welke delen van een plant gebruikt de mens als voedsel?

Van welke plant eten we wat? – Als we groente eten, dan eten we een deel van een plant. Bij sommige groenten eten we bijvoorbeeld de bladeren, zoals bij spinazie. Wist je dat je deze pompoen ook kunt eten? Je kunt er heerlijke soep van maken: pompoensoep, mijn favoriet! Je kunt er ook lekkere taart van bakken en als je dat nou netjes hebt uitgehold, dan kun je er zo’n mooi masker in snijden weet je wel.

  • En een mooi lichtje erin zetten voor straks met Halloween.
  • Nou, dit is weer een heel ander deel van de plant, want een pompoen is namelijk de vrucht.
  • Dit is de echte plant.
  • En zo eet je bij alle groenten weer een ander deel van de plant.
  • Dus bij sommige groenten eet je de bladeren en bij weer andere groenten eet je de zaden.

Bij een pompoen eet je dus de vrucht. Zo eet je bij bloemkool bijvoorbeeld de bloem van de plant. Net als bij broccoli en artisjok. Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond.

Nolgroenten zijn bijvoorbeeld aardappelen of knolselderij. Een beetje onder de grond zitten de bolgewassen. Als je die eet, eet je het onderste deel van de stengel van de plant. Een bolgewas is bijvoorbeeld een ui of prei. Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij.

Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes. Veel groentesoorten hebben heerlijke vruchten. Zo heb je peulvruchten zoals bonen, maar ook andere vruchtgewassen, zoals de komkommer, de tomaat en de courgette.

Hoe lang kan je broccoli in de koelkast bewaren?

Hoelang kan je broccoli bewaren? –

In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.

Waarom schiet mijn broccoli door?

Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen. Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere ) broccoli. Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.

Kun je doorgeschoten bloemkool eten?

KNETTERGEZOND – Ze smaken iets pittiger dan gewone bloemkool en ze zijn dankzij het ontkiemen rijker aan bepaalde vitaminen en mineralen. Ze worden voornamelijk gebruikt als garnering, decoratie en als onderdeel in gekiemde groente-pakketten. Maar nu dan ook voor het eerst geïntroduceerd in de supermarkt.

  1. Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool.
  2. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken.
  3. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
  4. Ik betaalde voor 160 gram 2,49 euro.
  5. Dat is behoorlijk pittig qua prijs, maar hopelijk wordt het populair en zakt de prijs dan ook automatisch.

Ze zijn alleen verkrijgbaar bij Albert Heyn. Hopelijk zullen andere supermarkten en groentespeciaalzaken gaan volgen. Een rondje telefoneren met diverse groentespeciaalzaken leverde niets op ( Januari 2018) maar ze beloofden allen ernaar uit te gaan kijken. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal ik dit aanvullen. : Stengel bloemkool

Is broccoli familie van de bloemkool?

Donderdag 27 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl 15 jul 2021 om 21:34 Update: een jaar geleden Nederlanders zijn dol op tomaten, komkommers en paprika’s. Ook uien, wortelen en roerbakgroenten worden veel verkocht in onze supermarkten, blijkt uit een top tien van onderzoeksbureau GfK.

Maar wat weten we eigenlijk nog níét over de groenten die we het vaakst eten? Vandaag in de spotlights: broccoli. Broccoli is onderdeel van een familie van koolsoorten, ook wel de Brassica oleracea genoemd. Hier vallen bijvoorbeeld ook bloemkool, witte kool, koolrabi, spruitjes en boerenkool onder. De broccoli zoals we die nu kennen komt oorspronkelijk uit Italië.

Zijn naam is daarom ook aan het Italiaans ontleend. Broccoli is een meervoudsvorm van ‘broccolo’, wat zoiets als jonge scheut betekent, vertelt het etymologisch woordenboek ons. ‘Brocco’ is weer afkomstig van het Latijnse woord voor tak: ‘brachium’. Dat klinkt vrij logisch als je naar de vertakkingen kijkt.

Waar zitten zaden bloemkool?

Wat heeft bloemkool met een bloem te maken? – Als je een bloemkool niet oogst, maar door laat groeien, komen er allemaal bloemen aan de bloemkoolplant (daarom heet de bloemkool ook zo). Dat groeien duurt een hele tijd, maar met versnelde opnames kun je het hier in de clip goed zien.

  1. Een bloemkool is eigenlijk een knop met bloemen van de bloemkoolplant.
  2. Zo’n bloemkoolplant ontstaat uit een zaadje van de bloemkoolplant.
  3. Hier zie je zo’n zaadje onder de grond.
  4. Het zaadje groeit en er komt een stengeltje.
  5. Na een tijdje komen de eerste twee blaadjes boven de grond.
  6. Het kleine bloemkoolplantje gaat groeien.

Er komen steeds meer blaadjes bij. De blaadjes worden groter en steviger. Het wordt een brede plant met grote bladeren. Ergens tussen de bladeren zit de bloemkool verborgen. Dat moet, omdat er niet teveel zonlicht op de bloemkool mag komen. De bloemkool blijft dan niet goed wit en brengt dan minder op.

Als we de bloemkool niet oogsten, maar door laten groeien, wordt de bloemkool steeds groter. De stengeltjes in de bloemkool groeien steeds verder omhoog. Uit de bloemkool groeien kleine witte bloempjes. Daarom heet de bloemkool ook bloem kool. Eigenlijk eten we dus de bloemen van de bloemkoolplant, of nog preciezer de bloemknoppen van de bloemkoolplant.

In elk bloempje zit een stamper. Rond de stamper zitten de meeldraden. Een bij gaat in de bloem op zoek naar nectar. Tussen de haren van de bij, zit stuifmeel van een andere bloem. Dit stuifmeel komt van de bij op de stamper. Zo wordt de bloem bestoven. De stuifmeelkorrels op de stamper groeien ondertussen uit tot lange buizen.

  • Zo een buis bereikt tenslotte een eicel binnen in de stamper.
  • Daardoor wordt die eicel bevrucht.
  • Als de eicel bevrucht is, verdorren de bloemblaadjes.
  • Het is niet meer nodig om insecten aan te trekken.
  • De stamper verandert dan in een vrucht.
  • Bij de bloemkool noemen we deze vrucht een hauw.
  • Uit elk bloempje van de bloemkoolplant dat bestoven is, komt een hauw tevoorschijn.

In elke hauw zitten zaadjes. Eerst zijn ze zacht en groen, later worden ze donker en hard, en zijn ze rijp. Als de hauw openbarst, vallen de zaden er uit. Uit deze zaadjes kunnen dan weer nieuwe bloemkoolplanten groeien. : Hoe groeit bloemkool? – Wat heeft bloemkool met een bloem te maken?

Wat te doen met doorgeschoten broccoli?

Hoe ziet broccoli er uit – Het eetbare deel van de broccoli plant is de ongeopende bloem. Idealiter moet de centrale krop worden geoogst wanneer deze volledig is ontwikkeld, maar voordat de afzonderlijke bloemknoppen opengaan in kleine, gele bloemen. Tekenen die erop wijzen dat broccoli klaar is om te oogsten, zijn onder meer een dichte krop van 10 tot 18 cm met grote, dichte bloemknoppen.

  1. Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk.
  2. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken.
  3. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd.
  4. Als je de broccoli plant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.

Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst. Om de kwaliteit van vers geplukte broccoli kroppen te behouden, is het raadzaam om ze in de ochtend te oogsten en ze zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren.

Waarom bloeit mijn broccoli?

Groeiwijze – Broccoli is een koolsoort die sterk verwant is aan de bloemkool. De planten worden vrij groot, al zou je dit misschien niet verwachten als je de kleine zaadjes van broccoli bekijkt. Uit de zaadjes ontstaat een klein plantje dat in het begin de kenmerkende hartvormige blaadjes van de koolsoorten laat zien.

Vervolgens ontstaan de “echte” bladeren die vanaf het begin al een koolachtige geur afgeven. De planten groeien in de loop van het seizoen uit tot flinke planten, die aardig wat ruimte in de moestuin in beslag nemen. Vervolgens ontstaat een bloemscherm in het centrale deel van de plant: de broccoli stronk.

Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse “broccolo”, wat staat voor “de bloeiende top van een kool”. Broccoli wordt gegeten als de bloemknoppen nog gesloten zijn. Wacht je te lang met oogsten dan zullen de bloemknoppen gaan bloeien. Als je de eerst gevormde, centrale broccoli oogst (het zogenaamde hoofdscherm ), zullen er vervolgens zijknoppen zijn die uitlopen.

Hoe vaak kun je broccoli oogsten?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Adblock
detector