Welke Vitamines In Broccoli?

Welke Vitamines In Broccoli
Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Welke vitamine zit het meest in broccoli?

Welke bestanddelen maken broccoli zo gezond? – Broccoli (en de meeste andere koolsoorten) bevat relatief veel vitamine C, A, K, B2, B6 en foliumzuur, en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten).

Die zwavelverbindingen worden in het lichaam omgezet in bioactieve stoffen zoals sulforafaan en indol-3-carbinol, die fungeren als antioxidantia die ontstekingsverschijnselen kunnen afremmen en beschadiging van lichaamscellen kunnen voorkomen. Daarnaast is broccoli caloriearm (100 g broccoli bevat ongeveer 30 kcal).

Ten slotte is broccoli de meest vezelrijke groente: per portie van 150 gram bevat het ca.4,5 gram vezels. Bij het bereiden kunnen echter veel van die bestanddelen verloren gaan. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat koken tot de grootste verliezen leidt, terwijl stomen (tot ca.20 minuten), wokken (5 min) en bereiding in de microgolf (5 min) tot de minste verliezen leidt.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Hoeveel vitamines zitten er in broccoli?

Broccoli bevat rauw per 100 gram maar liefst 90 mg Vitamine C en gekookt 75 mg per 100 gram. Ervan uitgaande dat in 1 kopje ongeveer 150 tot 175 gram broccoli past, bevat een kopje dus ruim voldoende Vitamine C voor een dag.

Is elke dag broccoli goed?

Deze groene nutritionele krachtpatser staat bekend als de koning onder de groentes. En dat is niet voor niets. Deze superfood is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens buitengewoon gezond. Eén van de grootste voordelen van broccoli is het hoge gehalte aan voedingsstoffen.

 1. Broccoli bevat namelijk een breed scala aan vitamines, mineralen, vezels en andere antioxidanten die vele voordelen met zich mee brengen.
 2. Het verhoogt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en het ontgift het lichaam waardoor opname van vitamine en mineralen wordt gestimuleerd, elimineert ontstekingen en het verlaagt de bloeddruk.

Broccoli bulkt van de vitamine K, vitamine C, chroom en folaat en is een zeer goede bron van voedingsvezels, pantotheenzuur, vitamine B6, vitamine E, mangaan, fosfor, choline, vitamine B1, vitamine A (in de vorm van carotenoïden), kalium en koper. Tevens bevat het ook vitamine B1, magnesium, omega-3-vetzuren, eiwitten, zink, calcium, ijzer, niacine en selenium.

 • Vezels Bij een gezond dieet hoort vezelrijke voeding, dit helpt de stoelgang.
 • Laat broccoli nou is bomvol vezels te zitten.
 • Door flink wat broccoli bij je maaltijden te eten voel je je langdurig verzadigd.
 • De reden hiervoor is dat broccoli de spijvertering vertraagd.
 • Tevens zorgt een vezelrijk dieet ook nog voor een vermindering op het risico op hart- en vaatziekten.

De vezels in broccoli laten het cholesterol makkelijker ons lichaam verlaten. Dit komt doordat de vezels zich binden met de galzuren in het spijsverteringskanaal. Dit proces versoepelt het uitscheiden van cholesterol. Calcium Broccoli mag zeker niet ontbreken op je boodschappenlijst als je sterke stevige botten wilt hebben.

Vergeet alle propaganda die de zuivelindustrie je ooit heeft geleerd. Broccoli is the real deal. Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Dit is net zoveel als in koeienmelk. Vitamine K Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E.

See also:  Hoe Broccoli Stomen?

Het zorgt onder andere voor een normale bloedstolling, het vastzetten van calcium en voor sterke botten en gezonde bloedvaten. De aanbevolen hoeveelheid vitamine K voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag. Broccoli bevat maar liefst 156 microgram per 100 gram.

Dit is maar liefst 140% van de dagelijkse behoefte vitamine K. Van alle groenten bevatten alleen spinazie en boerenkool meer vitamine K dan broccoli. Vitamine C Broccoli bevat een zeer grote hoeveelheden vitamine C. Dat is zelfs veel meer dan in sinaasappels.200 gram broccoli bevat maar liefst 94 mg vitamine C.

Dit is 125% van de dagelijkse behoefte. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer, het in stand houden van de weerstand en het helpt ook bij het herstel van het lichaam na een zware training.

 1. Ontstekingsremmend Broccoli behoort tot de brassica familie.
 2. Het is nauw verwant aan kool, spruitjes, boerenkool en bloemkool (alle eetbare planten die gezamenlijk worden aangeduid als kruisbloemige groenten).
 3. Deze groentesoort met immuun bevorderende eigenschappen bevat sulforafaan.
 4. Dit is een antioxidant die vele voordelen voor je gezondheid bevat.

Het werkt namelijk ontstekingsremmend en het helpt cardiovasculaire ziekten bestrijden. Zoals je nu hebt kunnen lezen is het wel duidelijk dat broccoli een zeer voedingsrijke plant is die de gezondheid op vele manieren kan verbeteren. Broccoli is slechts één van de vele gezonde groenten die kunnen bijdragen aan een goed en gezond lichaam.

Hou hier rekening mee. Variatie is de key. Bereiden Broccoli kun je het best niet té lang koken. Als je broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen zoals Vitamine C. Gekookte broccoli bevat ook nog eens een 40% van de voordelen van rauwe groente Hoe je broccoli precies eet maakt ook nog uit. Als je namelijk broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen als vitamine C.

De beste manier om het te bereiden is om het kort (ong 5 min) te wokken, stomen of om het rauw te eten. Wist je dat je een heerlijke smoothie kan maken met plantaardige melk, Greenpowders shake en wat broccoli roosjes? Dus de volgende keer dat je een smoothie gaat maken.

Wat doet broccoli met je lichaam?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Is broccoli goed voor je hersenen?

4. GROENE en ­FEL­GEKLEURDE ­GROENTEN, zoals broccoli, ­boeren­kool, groene kool, ­spruitjes, spinazie, snijbiet, paprika, tomaat, wortel, biet – Mensen die minstens 250 gram groente per dag eten, hebben een lager risico op een hartziekte, een beroerte, darmkanker en diabetes 2.

 • Maar groenten met een uitgesproken kleur hebben extra voordelen.
 • Vooral koolsoorten en paprika’s zijn rijk aan vitamine C.
 • Voldoende vitamine C is belangrijk voor je weerstand, maar ook om je hersenfuncties op peil te houden.
 • Broccoli bevat veel vitamine K, dat stimuleert hersenfuncties ook.
 • Alle groene groenten bevatten veel ijzer, belangrijk om zuurstof in ons lichaam te transporteren maar ook om je concentratie te bevorderen.

Folium­zuur en vitamine B6 in groene groenten kunnen mogelijk helpen om homocysteïnes, ­chemicaliën die verband houden met kennis­afname en alzheimer, af te breken. Felgekleurde groenten bevatten bovendien bepaalde antioxidanten die onder andere helpen om het kortetermijngeheugen op peil te houden.

See also:  Welk Deel Eet Je Van Broccoli?

Wat is de gezondste groente ter wereld?

Wat zijn de gezondste groenten? Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.

Hoe eet je broccoli het gezondst?

Alles over broccoli Broccoli is een echte alleskunner en niet alleen omdat het zo goed bij heel veel maaltijden past. Wist je dat van alle groenten broccoli een van de top vitaminen- en mineralenleveranciers is. Supergezond dus. Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes.

Welke groenten bevatten veel vitamine D?

Vitamine D, het buitenbeetje onder de vitamines – In tegenstelling tot wat het geval is voor andere vitamines, is de vraag ‘ wat zijn de bronnen van vitamine D ‘ moeilijk te beantwoorden. Dat komt omdat vitamine D een buitenbeentje onder de vitamines is.

 • Vitamines zijn chemische verbindingen die belangrijke processen in ons lichaam ondersteunen, maar die ons lichaam niet zelf aanmaakt.
 • Vitamine D is de enige vitamine die ons lichaam echter wel zelf kan aanmaken, met name onder invloed van de zon.
 • Vitamine D en de zon zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Andere vitamines halen we voornamelijk uit voedingsstoffen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt, behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Hoe gezond is gekookte broccoli?

Voedingsfeiten broccoli – Broccoli is een belangrijke groente die niet in je dieet mag ontbreken. Met slechts 29 calorieën per 100 gram, voorziet broccoli je van vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium, mangaan en ijzer. In kleinere hoeveelheden bevat het ook tal van andere vitamines en mineralen.

Waarom eten bodybuilders broccoli?

Waarom broccoli zo gezond is voor sporters Groen is gezond voor je! Niet alleen het zijn in de natuur, maar ook het eten van groenten, waarvan broccoli voor sporters één van de meest gezonde en effectieve groente is. Maar waarom? Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig, zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, zijn groene groenten erg belangrijk, vooral broccoli. Om te beginnen wordt broccoli ook wel een echte vezelbom genoemd, per 100 gram broccoli zit 4,1 gram vezels. Dit maakt broccoli de meest vezelrijke groente. Vezels zorgen ervoor dat je je goed verzadigd voelt na het eten en vezels helpen tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Daarnaast is het ook goed voor je bloeddruk. In de stronk van broccoli zit een stof genaamd ‘ulforafaan’, deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.

Verder zorgt ulforafaan ervoor dat vette voeding minder invloed heeft waardoor je minder snel aankomt. Vooral voor sporters is broccoli heel goed om te eten. Tijdens het sporten verbruiken je spieren ijzer, ook wanneer je zweet verlies je ijzer. Daarom zou je broccoli goed kunnen gebruiken na het sporten, aangezien daar veel ijzers in zitten.

Omdat het ook veel vitamine C bevat, wordt het ijzer ook nog eens makkelijker opgenomen. Voor sporters is kalium ook een nuttig mineraal dat in broccoli zit (300 mg per 100 gram). Kalium helpt bij het voorkomen van spierpijn. Tevens zitten er in broccoli nog redelijk veel eiwitten voor een groente (3,5 gram per 100 gram).

See also:  Waar Koop Je Broccoli Kiemen?

Deze eiwitten heb je nodig om je spieren op te bouwen. Genoeg redenen dus om wat vaker broccoli te eten! Niet alleen de roosjes, maar ook de stronk van de groente kun je eten. Broccoli kun je op diverse manieren klaarmaken, denk aan stomen, koken of roerbakken, maar een broccolisoep is natuurlijk ook een ideaal tussendoortje.

: Waarom broccoli zo gezond is voor sporters

Is broccoli een superfood?

7x superfoods van eigen bodem Wist je dat er in ons land ook enorm veel superfoods worden geteeld? Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli, kiemen, boerenkool en blauwe bessen! Wij hebben de superfoods van eigen bodem voor je op een rijtje gezet! Broccoli is supergezond! De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11).

Kun je alles van de broccoli eten?

Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken.

Wat is het gezondste van de broccoli?

De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus zonde als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit. Als je de stronk wat kleiner snijdt, kan je ervoor zorgen dat die net zo gaar wordt als de roosjes. De stronk is dan prima te eten en ook heel lekker.

Hoe is broccoli het gezondst?

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? – Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Dat betekent ‘de bloeiende top van een kool’. Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram.

 1. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
 2. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker.
 3. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.

Daardoor kunnen we het positieve effect niet louter aan één groente toeschrijven. Het is bijna onmogelijk om in dergelijke observatiestudies een onderscheid te maken tussen het effect van broccoli en dat van de gezonde eet- en leefgewoonten in het algemeen.

 1. Andere studies zijn laboratoriumstudies, dierproeven of hypotheses.
 2. In een aantal gevallen is er helemaal geen onderzoek, zoals naar de relatie tussen broccoli en mentale gezondheid.
 3. En in andere gevallen is het gezondheidsvoordeel niet duidelijk, zoals het stimuleren van gezonde bacteriën in de dikke darm.

Elke groentesoort levert specifieke voedingsstoffen aan, dus we hebben vooral afwisseling nodig om gezond te leven. Volgens het eet je het best 300 gram groenten per dag.

Hoe eet je broccoli het gezondst?

Alles over broccoli Broccoli is een echte alleskunner en niet alleen omdat het zo goed bij heel veel maaltijden past. Wist je dat van alle groenten broccoli een van de top vitaminen- en mineralenleveranciers is. Supergezond dus. Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes.

Adblock
detector