Broccoli Hoe Lang In Nederland?

Broccoli Hoe Lang In Nederland
Veertig jaar geleden Thans is Spanje het belangrijkste teeltgebied in Europa, gevolgd door Italië en wel Verona en omgeving. In de wereld scoren China en India bijzonder hoog. De VS, met name Californië, is derde. Uit: Nutzpflanzenkunde, Wolfgang Franke, 1981, In Nederland was broccoli tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw nog een uitheems gewas. Het was niet onbekend, maar werd geïmporteerd. In 1979 begon het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen de teelt van broccoli te stimuleren.

  1. Royal Sluis haalde de eerste twee broccoli-rassen (Coaster en Corvet) uit de Verenigde Staten.
  2. Eigenlijk kan je zeggen dat de broccoli die wij kennen uit de VS komt.
  3. Dat was het eerste jaar dat er teelt van enige betekenis was; ruim veertig jaar geleden.
  4. In 1980 werd geteeld op 50 hectare en een binnenlandse opbrengst van 375 ton.

In Duitsland werd rond dezelfde tijd ook broccoli geïntroduceerd.

Hoe oud is de broccoli?

Broccoli, de gezonde krachtpatser Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant, maar pas sinds twintig jaar kent deze groente bij ons in Nederland een stijgende populariteit. Deze groente bestaat echter al veel langer, In Italië wordt broccoli al sinds de 17e eeuw verbouwd.

Hoe is broccoli ontstaan?

broccoli Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

  1. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.
  2. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft.
  3. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Waar wordt broccoli verbouwd?

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton.

China Noord-Amerika Polen Mexico Israël Spanje Italië Frankrijk België Nederland

De Chinese nationale productie is naar schatting zo’n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd.

China wil zich internationaal presenteren met dit product. Er is onlangs een ‘Broccoli demonstratie Zone’ geopend in de provincie Zhejiang. De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo. In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan. Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag.

Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar.

  1. In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie.
  2. Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55.
  3. In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85.
  4. Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool.

“Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst.”Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar ‘s nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei.

Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan. Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein. Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli.

Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS.

  • Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden.
  • Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada.
  • Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment.
  • Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden.

Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo.

  1. De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio’s wordt geteeld.
  2. Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende.
  3. In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo’n 1.000 hectare.
  4. Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt.

Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod.

Met name bij bloemkool was dit het geval. De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume. Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen. De productie van Frankrijk viel samen met Spanje. Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen.

In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool.

  • Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio.
  • De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton.
  • Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen.
  • Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen.
See also:  Wat Is Het Gezondste Deel Van Broccoli?

Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe.

Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari. In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland. De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit. Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland.

Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer.

  • Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo’n 30% van de oogst verloren gegaan.
  • Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks).
  • Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst.
  • Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België.

Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is.

Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen. Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen. Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht. Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago. Broccoli daarentegen wint populariteit.Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang.

Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk.

Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag. Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context.

Met willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Publicatiedatum: vr 10 jun 2016 Auteur: © Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:

2022-10-21 2022-10-14 2022-09-30 2022-09-23 2022-09-16 2022-09-09 2022-09-02 2022-08-26 2022-08-19 2022-08-12 2022-07-22 2022-07-15 2022-07-08 2022-07-01 2022-06-24 2022-06-17 2022-06-10 2022-06-03 2022-05-30 2022-05-20

: Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Is broccoli een boom?

Broccoli
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Brassicales
Familie : Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht : Brassica (Kool)
Soort : Brassica oleracea

/td> Variëteit Brassica oleracea convar. botrytis var. italica Plenck ‘Fiesta’ ‘Southern Comet’ Afbeeldingen op Wikimedia Commons Broccoli op Wikispecies

Portaal Biologie

/td>

Broccoli ( Brassica oleracea convar. botrytis var. italica ) is een groente die verwant is aan bloemkool, Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Kun je broccoli ook rauw eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Broccoli bevat onder andere, B1, B2,, C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste onder de vitamines die ervoor zorgen dat vrije radicalen zonder schade aangericht te hebben het lichaam verlaten. Het eten van broccoli kan kanker helpen te voorkomen, zorgen voor een gezonde huid en ogen, sterke botten, een gezonde hart- en darmfunctie.

  • Door het koken van groente kunnen voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), dit geldt ook voor broccoli.
  • Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli, dient de groente of zeer kort gekookt te worden, namelijk maximaal vijf minuten.
  • Ook kun je de broccoliroosjes beter niet in ruim water koken, omdat op deze manier voedingsstoffen verloren gaan.

Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur. Geschreven door, Diëtist bij Sint Jacob BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek : Is het goed om broccoli rauw te eten?

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Kun je bloemkool en broccoli rauw eten?

Deze groenten kun je rauw eten, maar worden gezonder door eerst te koken: –

Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken. Maar mensen met schildklieraandoeningen kunnen rauwe kruisbloemige groenten beter vermijden omdat ze glucosinolaten bevatten. Deze stof kan de opname van jodium verminderen. Hoewel mensen met een schildklieraandoening (zoals bv hypothyreoïdie) glucosinolaten beter kunnen laten staan, is het voor mensen zonder klachten wel gunstig om ze rauw te eten: glucosinolaten hebben volgens sommige studies gunstige effecten, zoals een werking tegen kanker. Tomaten bevatten de rode kleurstof lycopeen, die beter wordt opgenomen als het even wordt verhit. Onderzoek laat zien dat temperaturen tussen de 60 en 80 graden al voldoende zijn om lycopeen om te zetten in de beter opneembare vorm. Asperges worden gezonder door ze te verhitten. Studies hebben aangetoond dat koken ervan de antioxidantwerking met 16 tot 25% verhoogde en het gehalte aan fenolzuur verhoogt. Selderij wordt volgens onderzoekers gezonder door deze te verhitten, omdat hierdoor de hoeveelheid antioxidanten kunnen toenemen. Ook worden de vezels zachter, waardoor je de nutriënten beter kunt opnemen. De onderzoekers geven wel aan dat je selderij beter niet kunt koken in water, want dat verlaagde het gehalte aan nutriënten juist. Artisjok is onder meer gezond vanwege de vele antioxidanten die deze distelbloem bevat. Volgens onderzoekers kan de antioxidantkracht door deze te stomen met maar liefst 15 keer toenemen. Het koken in water kan ook zorgen voor een toename, maar dan “slechts’ 8 maal. Spinazie bevat relatief veel oxaalzuur. Het stomen van spinazie verlaagt het oxaalzuur in deze groente, waardoor je calcium en ijzer beter op kunt nemen. Wortels bevatten veel bèta-caroteen en dat wordt door het koken beter voor het lichaam opneembaar. Onderzoekers geven aan dat je wortel maar beter met de schil kan koken, want daardoor bevatten ze driemaal meer antioxidanten in vergelijking met de geschilde variant. En kook wortels in zo min mogelijk water, want dan blijven er meer nutriënten bewaard.

Hoe vaak kun je broccoli oogsten?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Is broccoli gekweekt?

Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.

  1. De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var.
  2. Italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”.
  3. Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.

De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.

  • Bloemkool produceert slechts één grote krop.
  • Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten.
  • Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer.
  • Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje.
  • Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram.
  • De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.

De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.

Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld. Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde. Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen. Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft. Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Kun je bloemen van broccoli eten?

Bloeiende groentes – Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Denk dan eens aan de groentes die je toch al in je bakken hebt staan. Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Bloeiende paksoi Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. Courgette De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken. courgettebloemen

Is broccoli meerjarig?

Broccoli is een vaste plant – In tegen stelling tot oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Heeft broccoli veel zon nodig?

broccoli kweken: algemeen – broccoli is een groente waarbij je maar liefst uit 4 teelten kunt kiezen (vroege teelt, zomerteelt, herfstteelt en winterteelt). Op basis van wanneer je wilt oogsten, bepaal je wanneer je de teelt start. Als vuistregel geldt dat broccoli zaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C.

Vroege teelt : Zaai onder glas februari-midden maart ; plant buiten eind maart-april ; oogst in juniZomerteelt : Zaai buiten eind maart-mei; plant buiten mei-juni ; oogst juli-augustusHerfstteelt : Zaai buiten juni-begin juli ; plant buiten juli-augustus ; oogst september – oktoberWinterteelt spruit broccoli : Zaai buiten midden mei tot midden juli ; plant buiten juli – september ; oogst: maart – april

Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het ver potten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.

  • Wacht met het verplanten van voorjaarszaailingen in de tuin tot het weer vorstvrij is.
  • Zorg ervoor dat de jonge plantjes eerst afhardt door de broccoli -zaailingen geleidelijk aan bloot te stellen aan direct zonlicht en wind.
  • Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen.

Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.

Kan broccoli tegen vorst?

Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht. Volgens de weersvoorspellingen komt de eerste nachtvorst vroeg dit jaar. In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten.

Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder. Er zijn hier en daar wel opmerkingen te maken, die zich niet in tabelvorm laten gieten. Zo bijvoorbeeld de gevoeligheid voor lentenachtvorst van de aardbeibloemen, maar niet de planten. Of dat sommige rassen bloemkool wel de vrieskou van niveau 2 kunnen verdragen, of dat aardpeer en rabarber wel degelijk bovengronds afsterft.

Ook dat de vorstgevoeligheid afhangt van de hoeveelheid loof op de wortelen of op de knolselder. Daarom zou is het interessant ook uw ervaringen met vorstschade bij groenten te vernemen, beste lezer. Gebruikt u daarvoor alstublieft de commentaarfunctie onderaan dit bericht? Legende Lente2 = Lentenachtvorst, vroege voorjaar : enkele graden vorst in het voorjaar, maar niet overdag.

Omt voor vanaf maart. Lente1 = Lentenachtvorst, later: vooral vorst aan de grond, soms een graadje vorst in de lucht. Typisch voor de maand april tot soms begin mei Herfst1 = Herfstnachtvorst, sporadisch : slechts enkele verspreide nachten grondvorst, eventueel een graadje onder nul in de vroege ochtend, kan voorkomen vanaf half oktober.

Herfst2 = Herfstnachtvorst, regelmatig : enkele dagen luchttemperatuur onder nul, komt voor vanaf eind oktober. Eventueel af te remmen door afdekking met vliesdoek. Afdekking van groep “Herfst1” helpt nu niet meer. Winter = : december tot februari, vriestemperaturen, aanhoudend, dikwijls ook overdag

+ : bestendig – : niet bestendig, verdraagt dit weertype niet. ± : risico op beschadiging, soms rasafhankelijk ≠ : uitzonderlijk in de tuin op dat moment

Opmerking: door af te dekken met plastiekfolie of vliesdoek kunt u de vorstgevoeligheid één trapje verbeteren. Zo kan je door afdekken de bestendigheid “opwaarderen” van “Herfst1” naar “Herfst2”. Of van “niet bestendig” tegen nachtvorst naar bestendig tegen het type “Herfst1”.

Lente2 Lente1 Herfst1 Herfst2 Winter
Aardbeien + + + + +
Aardpeer + + + + +
Ajuin Winterajuin + + + + ≠ + ≠ + ≠ +
Andijvie ±
Artisjok + + + +
Asperge + + + + +
Aubergine
Augurk
Bleekselder
Bloemkool + + +
Boerenkool + + +
Bonen
Broccoli + + +
Chinese kool + +
Courgette
Erwten + +
Groene selder +
Groene witte kool + + ±
Groenlof Suikerbrood + ±
Kardoen + + + +
Keukenraap + + + + ±
Knoflook + + + + +
Knolselder +
Knolvenkel +
Komkommer
Koolraap + + +
Koolrabi + +
Meloen
Nieuwz. spinazie
Paprika
Pastinaak + + + + +
Patisson
Peterselie + + + +
Pompoenen
Prei + + + + +
Raapstelen + + +
Rabarber + + + + +
Radicchio Roodlof + ±
Radijs + + + ±
Rammenas + + + ±
Rode biet + ±
Rode kool + + +
Savooikool + + + +
Schorseneer + + + + +
Sjalot + +
Slasoorten ± + ±
Snijselder + + + + +
Spinazie Winterspin. + + + + + ≠ + ≠ – +
Spruitkool + + + +
Suikermais
Tomaten
Tuinbonen + +
Veldsla langbladige + + + +
Veldsla roosjes + + + + +
Warmoes Snijbiet + + + +
Watermeloen
Witloof + + ±
Wortelen + + + ±
Zeekool + + + + +

Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.

Is broccoli familie van de bloemkool?

Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.

  1. De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var.
  2. Italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”.
  3. Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.

De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.

Bloemkool produceert slechts één grote krop. Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten. Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer. Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje. Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.

De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.

Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld. Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde. Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen. Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft. Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Wat is de oorsprong van bloemkool?

Houdbaarheid tot 7 dagen bij 2 – 5 graden 0 Bloemkool groot Wat is bloemkool : Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland, door zijn milde smaak. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad.

  • Naast de witte bloemkool is er ook een groene en paarse variant.
  • Bloemkool wordt vaak gekookt, maar kan ook gegeten worden als rauwkost of worden gefrituurd hiervoor wordt de bloemkool eerst door een beslag gehaald.
  • Een bloemkool wordt vaak ingepakt om uitdroging tegen te gaan.
  • Waar komt bloemkool vandaan : De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

Wanneer is bloemkool verkrijgbaar : Bloemkool is het hele jara verkrijgbaar. Van Juni tot December zijn de bloemkolen afkomstig van het land. Van Maart t/m Juni; uit de kas en van December t/m Maart uit de andere delen van Europa. Wat is de houdbaarheid van bloemkool : Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Buiten de koelkast is bloemkool 2 dagen houdbaar. Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid : De bloemkool is rijk aan vitamine C, Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.

Ook vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig in de bloemkool. Folaat speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen én helpt bij de afweerfunctie van je lichaam. Vitamine K heb je nodig voor de normale stolling van je bloed.

Per 100 gram RI*
Energie 106 kJ
25 kcal
Vet 0,2 g
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 2,9 g
Waarvan suikers 2,4 g
Voedingsvezel 2,2 g
Eiwitten 1,9 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 67,1 µg 34%
Vitamine C 25 mg 31%
Vitamine K 31 µg 41%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Hoe lang duurt broccoli plant?

Broccoli oogsten – Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.

Adblock
detector