Hoe Broccoli Wokken?

Hoe Broccoli Wokken
Hoe Broccoli Wokken? Meerdere lekkere manieren Broccoli is een groente waarvan wij de niet geopende bloemknoppen eten. De stam van de broccoli is ook gewoon eetbaar en heerlijk als we broccoli wokken. Daar gaat deze blog over; Hoe broccoli wokken? Broccoli eerst snijden en wassen. Afhankelijk van het gerecht ook blancheren. Vervolgens op hoge temperatuur wokken voor circa 5 minuten Eventuele extra ingrediënten en saus toevoegen en 2 minuten wokken, Deze blog gaat alleen over het wokken van broccoli.

Hoe krijg je broccoli knapperig?

Kookmethode 5: broccoli roosteren – Hoe kook je broccoli in de oven? Verwarm de oven voor op 220 graden. Zorg er voor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat roosteren. Leg de broccoliroosjes en de stengels op een bakplaat bekleed met bakpapier met een paar theelepels olijfolie en strooi wat zout over de broccoli. Rooster de broccoli 20 a 25 minuten tot de broccoli knapperig is.

Kun je broccoli direct bakken?

Hoe kan ik broccoli het best wokken? Is het nodig de groente eerst af te koken? Je kan best de broccoli eerst in roosjes snijden, dan kort afkoken en verfrissen onder koud stromend water. Zo behoud je de kleur van de groente en gaan er het minste smaak en vitamines verloren.

Hoeveel water moet er bij de broccoli?

Stappenplan: hoe kook je broccoli? –

  1. Snijd de roosjes en de stronk in stukjes van gelijke grootte, zoals beschreven bij punt 2 hierboven,
  2. Doe alles in een grote pan en voeg water toe tot de broccoli ongeveer driekwart onderstaat. Voeg ook een snufje zout toe.
  3. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook.
  4. Draai het vuur lager en laat de broccoli 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Tussendoor even doorroeren.
  5. Test of de broccoli gaar is: als je een mes of vork zonder veel moeite in een dik stukje kunt prikken, is broccoli perfect beetgaar. Direct afgieten en serveren. Uitzondering: voor gebruik in een lauwwarme salade na het afgieten even overgieten met koud water, zodat de garing echt helemaal stopt.

De kooktijd is natuurlijk ook afhankelijk van je snijdwijze. Bij heel grof gesneden broccoli is de kooktijd gemakkelijk twee keer zo lang. Als je echter blijft testen op de manier zoals beschreven in het bovenstaande stappenplan zit je altijd goed! Tip: fijner snijden is beter voor een gelijkmatige garing.

  • Recept 1: broccoli met kaassaus en ham. Bijgerecht voor vier personen. Snijd 1 kilo broccoli. Maak vervolgens een kaassaus: verwarm enkele eetlepels olie of boter met eenzelfde hoeveelheid bloem in een pannetje. Laat het op laag vuur vijf minuten staan; roer een paar keer door. Meng het dan met telkens een klein scheutje melk tot je een dikke witte saus hebt. Gooi daar naar smaak oude geraspte kaas doorheen (bijvoorbeeld enkele handjes), en een snuf nootmuskaat. Snijd dan wat plakjes ham in stukjes. Dat hoeft niet veel te zijn.100 gram is meer dan voldoende voor vier eters. Meng dit met de kaassaus. Kook de groente beetgaar en giet ‘m af. Laat nog 1 minuut in het vergiet staan om even uit te dampen. Doe het dan terug in de pan en meng met de kaassaus en ham. Dit is een uitstekend bijgerecht bij aardappelen en vlees of vis.
  • Recept 2: broccolipuree. Verrassend bijgerechtje voor vier personen. Snijd 500 gram broccoli in stukjes en kook ze iets gaarder dan beetgaar; een kooktijd van 5 tot 6 minuten is doorgaans voldoende. Giet af en doe in een blender, keukenmachine of staafmixer met bakje. Voeg er 75 ml melk en 2 el olijfolie of boter aan toe. Pureer tot een gladde broccolipuree. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm eventueel nog even op laag vuur in een pannetje. Heerlijk bij bijvoorbeeld zalm of kip. Variatie: pureer er ook een zacht gefruit sjalotje of een teentje knoflook doorheen, of voeg wat citroensap toe.

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Hoe breng je wokgroenten op smaak?

Antwoord van Ilse – Hey Greet, Wokken is een heel leuke manier om snel en gezond eten op tafel te toveren. Ik wok ook heel graag. Daarom heb ik steeds sesamolie in huis. Deze olie geeft onmiddellijk smaak en moet dan ook met mate gebruikt worden. maar zo’n flesje is lang houdbaar,

  • Eens je het aangeschaft hebt, blijft het nog heel lang goed en kan je zo snel aan de slag.
  • Op mijn keukentablet staat ook een bak met verschillende verse kruiden,
  • Regelmatig gaat de schaar erin en ook in wokgerechten kan je veel smaak geven met verse kruiden.
  • Denk maar aan koriander, basilicum en oregano.
See also:  Hoe Lang Broccoli?

Citroengras, gember en limoenblaadjes blijven in de koelkast ook een tijdje goed. Je hoeft ze dus niet in één keer op te gebruiken. In de supermarkt zijn ook heel wat potjes en flesjes met Aziatische smaakmakers verkrijgbaar. Denk maar aan vissaus, ketjap, zwarte bonenpasta, allemaal smaken die het goed doen in de wok en als je ze eens in huis hebt, enkel nog de groenten, vis of vlees hoeft aan te schaffen.

Wat is de beste olie om te wokken?

Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.

Kan je wok maken zonder wokpan?

Terug naar blog Wokken is natuurlijk enorm populair en waarschijnlijk bij heel veel mensen al een bekende én beproefde kooktechniek. Toch vonden wij het hoog tijd om er een artikel aan te wijden om je optimaal te informeren over hoe je je wokgerechten optimaal kunt bereiden! Het meest essentiele is natuurlijk de wokpan zelf, we zullen dan ook dieper ingaan op de verschillende soorten wokpannen en wanneer je welke het beste kunt gebruiken! Hoewel het wokken van een gerecht natuurlijk zijn oorsprong vindt in Azië, is het inmiddels een wereldwijd veelgebruikte kooktechniek.

Bij wokken staat de snelle bereidingswijze centraal. Op een zeer hoge temperatuur roerbak je je ingrediënten tot een smakelijke en zeer gezonde maaltijd. Doordat je je ingrediënten fijn snijdt en maar kort verhit, blijven veel voedingsstoffen bewaard en blijven bijvoorbeeld groenten lekker knapperig. Doordat je in een wok ook weinig olie hoeft te gebruiken voeg je ook weinig vetten toe aan je maaltijd.

Nog een extra reden waarom wokken als een gezonde kooktechniek wordt gezien! Tot zover is dit waarschijnlijk wel een bekend verhaal, maar welke wokpan moet je nou eigenlijk gebruiken om een optimale wokmaaltijd te bereiden? Keuzehulp bij aanschaf nieuwe wokpan Om te wokken gebruik je een wok of ook wel een wadjan (Indonesische benaming).

  • Er zijn meerdere varianten wokpannen te verkrijgen.
  • De eerste keuze die je moet maken is of je een wok met een platte of een ronde bodem wilt aanschaffen.
  • Een traditionele wok heeft een ronde bodem waardoor de hitte van de warmtebron optimaal wordt verdeeld en het gerecht een gelijkmatige garing krijgt tijdens het wokken.

Wil je echter een wok met een ronde bodem gebruiken heb je een wokbrander nodig op je fornuis. Een andere optie is dat je een wokring aanschaft waarmee je je standaard gasfornuis als het ware tijdelijk ombouwt tot een wokbrander. Deze wokringen zijn in verschillende maten en varianten verkrijgbaar, laat je dus altijd goed adviseren of de door jou beoogde ring ook past op je fornuis! Doordat veel huishoudens standaard geen wokbrander in huis hebben, zijn er ook wokpannen met een platte bodem.

Deze zijn veelal van de bekende grote merken en werken in het algemeen prima. Daarnaast koken veel huishoudens tegenwoordig door middel van inductie of elektrisch koken, ook dan is het natuurlijk noodzakelijk om een wok met een platte bodem aan te schaffen. Deze pannen zijn een prima alternatief voor een wok met een ronde bodem.

Echter, als je de mogelijkheid hebt om wél met een ronde wokpan te werken, adviseren we altijd om deze te nemen! Het is traditioneler (het oog wilt ook wat: showcooking!) en je bereikt met een ronde wok simpelweg een veel hogere temperatuur waar het bij het wokken natuurlijk vooral om gaat! Als je eenmaal besloten hebt of je een wokpan met een ronde of een platte bodem wilt (of kunt) aanschaffen, is het tijd om de keuze te maken uit een wokpan van plaatstaal, gietijzer of met een anti-aanbaklaag.

Wok met anti-aanbaklaag

Wat je ziet is dat veel commerciële woks van de grotere merken een teflon anti-aanbaklaag hebben. Iets wat eigenlijk heel gek is. Bij wokken draait het namelijk om het bereiden van je maaltijd op een extreem hoge hitte. Een teflon anti-aanbaklaag is niet goed bestand tegen deze hitte en kan op den duur loslaten.

Dit is niet alleen onhandig omdat je eten dan wel kan aanbakken, maar het is ook nog eens giftig als deze kleine deeltjes teflon in je maaltijd terecht komen. Echter, op een normaal standaard Nederlands (gas)fornuis ga je normaal gesproken niet de extreme hittes bereiken die je met een wokbrander wel bereikt.

Daardoor zijn deze pannen voor de meeste mensen een prima keuze keuze om te wokken. Zorg er wel voor de je altijd een kunststof of houten spatel gebruikt en let goed op of de anti-aanbaklaag niet begint te schilferen. Zorg er daarnaast ook voor dat de pan wel optimaal heet is voordat je de olie en de ingredienten erbij doet.

Gietijzeren wok

Gietijzeren woks hebben het voordeel dat deze weinig onderhoud nodig hebben en als ze eenmaal goed warm zijn, ook héél lang warm blijven. Ze hebben ook een betere natuurlijke anti-aanbaklaag dan plaatstalen woks, maar doordat je wel de temperatuur een stuk moeilijker kunt regelen door het dikke zware staal, loop je toch het risico dat je eten te snel aanbrand of te gaar wordt.

See also:  Waar Wordt Broccoli Geteeld?

Plaatstalen wok

Plaatstalen woks zijn woks met een ronde bodem en zijn de meest traditionele woks. Deze hebben echter ook het meeste onderhoud nodig. Doe je dit goed, dan heb je een ‘wok voor het leven’ (okee. dat is wel erg lang, maar 10-20 jaar is echt geen uitzondering!).

Het is een relatief goedkope wok die ook door zijn lichte gewicht een stuk handelbaarder is dan zijn gietijzeren broer. Plaatstalen woks hebben geen anti-aanbaklaag en zullen zonder voorbehandeling een beetje een metalen smaak aan uw eten afgeven. Daarnaast zal de pan ook snel roestvorming krijgen indien niet goed voorbehandeld en onderhouden.

Een plaatstalen wok moet je daarom voor gebruik altijd inbranden, Bij het inbranden van de wok, creëer je d.m.v. een laagje olie een natuurlijke anti-aanbaklaag in de wokpan. Door tijdens het inbranden bijv. wat uitjes en knoflook mee te bakken, zal de wok een natuurlijk aroma krijgen.

Als je dit goed doet, zal de wok elke keer dat deze gebruikt wordt een beetje meer smaak opnemen en vooral steeds zwarter worden! Het ziet er misschien wat gek uit, maar in Azië zijn ze ervan overtuigd: hoe zwarter de wok, hoe beter de kok! Meer informatie over het inbranden van een wok vind je hier: inbranden van wokpannen.

Welke olie gebruik ik om te wokken? Bij wokken gebruik je natuurlijk (wok)olie en geen boter. Maar kun je elke olie gebruiken? Het antwoord is nee! Boter verbrand al bij een temperatuur van circa 120 graden celsius en dat is ook het probleem van sommige soorten olie die al relatief snel hunj rookpunt bereiken zoals olijfolie (circa 160 graden).

  1. Wij adviseren arachideolie of rijstolie te gebruiken.
  2. Dit zijn 2 oliesoorten die een zeer hoog rookpunt hebben (respectievelijk 230 en 255 graden) en die ook niet echt een uitgesproken smaak hebben waardoor het je eten een onaangename bijsmaak geeft.
  3. Overige woktips: – Zorg dat je ingrediënten fijn gesneden zijn, zodat ze toch goed gaar worden in de wok.

– Gebruik je een wok met anti-aanbaklaag, wok dan kleinere porties tegelijkertijd. Dit omdat je dan de temperatuur van de pan iets hoger kunt houden. – Gebruik bij voorkeur een houten wokspatel om in je gerecht te roeren. – Bekijk onze recepten voor inspiratie! Smakelijk eten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5€ welkomskorting!

Welke kruiden zijn lekker bij groenten?

Bereiden – GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat.

  • AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
  • BIETEN; Bonenkruid, dille, dragon,kervel, koriander, kruidnagel, marjolein, mosterd, peper, salie, selderij, tijm, uien.
  • BLOEMKOOL; Dragon, foelie, kerrie, koriander, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn.
  • BOERENKOOL; Knoflook, marjolein, mosterd, nootmuskaat.

BONEN; Basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, foelie, kerrie, knoflook, kruidnagel, maggi, marjolein, nootmuskaat, paprika, peper, rozemarijn, tijm. BROCCOLI;Dragon, foelie, koriander, nootmuskaat, kummel. CHAMPIGNONS; Basilicum, bieslook, citroenkruid, dragon, kerrie, knoflook, kervel, koriander, peterselie, marjolein, nootmuskaat, paprika, peper, rozemarijn, selderij, tijm.

  • CHINESE KOOL; Basilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagel, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij.
  • COURGETTES; Basilicum, dille, kerrie, kervel, marjolein, paprika, peper, peterselie, rozemarijn, salie, selderij.
  • DOPERWTEN; Basilicum, kervel, kruizemunt, marjolein, peterselie, rozemarijn, bonenkruid.

GROENE/WITTE KOOL; Koriander, dille, munt. KAPUCIJENRS; Basilicum, bonenkruid, dille, dragon, knoflook, mosterd, peper, rozemarijn, tijm, uien. KOMKOMMER; Bieslook, bonenkruid, borage, citroenmelisse, dragon, kervel, dille, kummel, mosterd, paprika, selderij, venkel, rozemarijn.

OOLRABI; Bieslook, dille, kerrie, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn, selderij. PREI; Bieslook, kummel, laurier, selderij, tijm. PEULEN; Basilicum, bonenkruid, dille, foelie, kervel, marjolein, mosterd, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm. RAAPSTELEN; Peper, selderij.

RODE KOOL; Basilicum, kaneel, koriander, kruidnagel, jeneverbessen, laurier, marjolein, munt, tijm. SAVOYE KOOL; Dille, kerrie, kruizemunt, marjolein, mosterd, nootmuskaat SELDERIJ; Marjolein, salie, venkel. SLA; Basilicum, bieslook,citroenkruid, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon, selderij, uien.

  • SLABONEN; Basilicum, bonenkruid.
  • SPINAZIE; Bieslook, kervel, knoflook, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij.
  • SPRUITJES; Salie, nootmuskaat, peterselie, citroenmelisse, marjolein, peper, kruizemunt.
  • TOMATEN; Basilicum, bieslook, bonenkruid, borage, dille, dragon, kervel, koriander, maggi, marjolein, peper, peterselie, salie, selderij, uien, venkel.

TUINBONEN; Basilicum, bonenkruid, kerrie, mosterd. UIEN; Koriander, marjolein, salie. WITLOF; Basilicum, dragon, marjolein, bieslook, koriander, peterselie, citroenmelisse, peper, selderij. WORTELEN; Peterselie, bonenkruid, kervel, koriander, kummel, maggi, marjolein, selderij, tijm, venkel, bieslook, salie, munt.

Welke specerijen bij bloemkool?

Bloemkool kruiden met kruiden en specerijen, zonder onnodig zout toe te toevoegen? Ontdek nu welke verschillende kruiden en specerijen jij kunt gebruiken als bloemkool kruiden in plaats van zout. De mogelijkheden om minder zout te gebruiken zijn enorm als je weet welke kruiden en specerijen lekker bij bloemkool smaken! – Grote bloemkolen, kleine bloemkolen en Hollandse bloemkolen; er zijn bloemkolen in allerlei soorten en maten.

  • Deze lekkere groente is vrij neutraal van smaak en is relatief eenvoudig te bereiden én te kruiden.
  • Er zijn diverse kruiden en specerijen die combineren met bloemkool.
  • Hieronder wordt beschreven welke kruiden bij bloemkool goed werken Natuurlijk zijn er zelf allerlei variaties te verzinnen, laat je creativiteit de vrije loop! Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook.
See also:  Hoe Lang Blijft Gekookte Broccoli Goed?

Veel plezier met uitproberen!

Kun je broccoli ook rauw eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Broccoli bevat onder andere, B1, B2,, C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste onder de vitamines die ervoor zorgen dat vrije radicalen zonder schade aangericht te hebben het lichaam verlaten. Het eten van broccoli kan kanker helpen te voorkomen, zorgen voor een gezonde huid en ogen, sterke botten, een gezonde hart- en darmfunctie.

Door het koken van groente kunnen voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), dit geldt ook voor broccoli. Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli, dient de groente of zeer kort gekookt te worden, namelijk maximaal vijf minuten. Ook kun je de broccoliroosjes beter niet in ruim water koken, omdat op deze manier voedingsstoffen verloren gaan.

Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur. Geschreven door, Diëtist bij Sint Jacob BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek : Is het goed om broccoli rauw te eten?

Kun je bevroren groente wokken?

Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.

Hoeveel broccoli voor 2 personen?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Hoe lang duurt het om broccoli te blancheren?

Blancheer de broccoli Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg.

Wat betekent blancheren?

Wat is blancheren en waarom doe je het? – Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen:

Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar, Ideaal om daarna in een slaatje of wokgerecht te gebruiken. Ook om groenten mooi groen te houden (bijvoorbeeld voor in een salade) kan je ze op voorhand blancheren. Het oog wil nu eenmaal ook wat! Door fruit of groenten te blancheren kan je er 100% zeker van zijn dat er geen bacteriën of ongedierte meer op zitten. Soms gaat men groenten blancheren om de smaak te verbeteren, Zeker bij bepaalde koolsoorten wordt dit principe vaak toegepast omdat het de bittere smaak verzacht. Bij zure fruitsoorten neemt ook het “prikkende” gevoel in je mond af. Tot slot gaan blancheren en invriezen hand in hand. In verse groenten en fruit zitten namelijk enzymen die de houdbaarheid verminderen. Door het voedsel te blancheren worden die enzymen afgebroken, wat een positief effect heeft op de houdbaarheid van het voedsel. Tip: verdeel het voedsel meteen in porties (dat is makkelijker om te ontdooien) en label elke portie met de naam van de inhoud en de datum waarop je ze hebt ingevroren.

Hoe kun je het beste broccoli bewaren?

Bewaren Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.

  • Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
  • Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt.
  • Bederf herken je snel met je zintuigen.
  • Dus kijk, proef of ruik goed.
  • Bereiden Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel.

Schil de steel tot vlak onder de roosjes. Snijd de steel in plakjes. Op deze manieren is de steel tegelijk gaar met de roosjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Kook broccoli met weinig water beetgaar in ca.3 minuten.

Kan broccoli in de diepvries?

4. Broccoli kun je ook invriezen – Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.

Adblock
detector