Waar Komt Broccoli Vandaan?

Waar Komt Broccoli Vandaan
broccoli Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Waar wordt broccoli gekweekt?

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton.

China Noord-Amerika Polen Mexico Israël Spanje Italië Frankrijk België Nederland

De Chinese nationale productie is naar schatting zo’n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd.

China wil zich internationaal presenteren met dit product. Er is onlangs een ‘Broccoli demonstratie Zone’ geopend in de provincie Zhejiang. De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo. In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan. Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag.

Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar.

 1. In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie.
 2. Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55.
 3. In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85.
 4. Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool.

“Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst.”Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar ‘s nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei.

 1. Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan.
 2. Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein.
 3. Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli.

Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS.

 • Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden.
 • Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada.
 • Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment.
 • Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden.

Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo.

De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio’s wordt geteeld. Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende. In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo’n 1.000 hectare. Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt.

Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod.

Met name bij bloemkool was dit het geval. De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume. Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen. De productie van Frankrijk viel samen met Spanje. Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen.

In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool.

Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio. De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton. Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen. Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen.

Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe.

Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari. In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland. De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit. Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland.

Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer.

 1. Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo’n 30% van de oogst verloren gegaan.
 2. Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks).
 3. Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst.
 4. Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België.
See also:  Hoe Lang Kun Je Broccoli Bewaren?

Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is.

 • Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen.
 • Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen.
 • Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht.
 • Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago.
 • Broccoli daarentegen wint populariteit.Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang.

Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk.

Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag. Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context.

Met willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Publicatiedatum: vr 10 jun 2016 Auteur: © Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Ander nieuws uit deze sector:

2022-10-21 2022-10-14 2022-09-30 2022-09-23 2022-09-16 2022-09-09 2022-09-02 2022-08-26 2022-08-19 2022-08-12 2022-07-22 2022-07-15 2022-07-08 2022-07-01 2022-06-24 2022-06-17 2022-06-10 2022-06-03 2022-05-30 2022-05-20

: Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Is broccoli gekweekt?

Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool? Broccoli is een tweejarige, kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae. Andere bekende leden van deze familie zijn bloemkool, spruitjes en kool.

 • De wetenschappelijke naam van broccoli is Brassica oleracea var.
 • Italica, terwijl de naam broccoli is afgeleid van het Italiaanse “broccolo”.
 • Tien jaar geleden was broccoli een groente die alleen in de winter verkrijgbaar was, maar met hedendaagse broccolihybriden kunnen boeren in sommige gebieden bijna het hele jaar door zaaien.

De plant bestaat uit een dikke stengel met daaromheen bladeren waarop de groene bloemhoofdjes groeien. Een bloemhoofd bestaat uit een massa kleinere bloemhoofdjes die kleine bloemen ontwikkelen met vier bloembladen. Broccoli lijkt op bloemkool; ze verschillen echter in veel belangrijke details.

Bloemkool produceert slechts één grote krop. Broccoli produceert een centrale kop en zijscheuten. Zo zorgt broccoli voor meerdere oogstsessies per plant en een constante aanvoer. Broccoli heeft een groen of paars bloemhoofdje. Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli.

De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg. Broccoli wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied; Grieken en Romeinen aten regelmatig broccoli. Italianen introduceerden broccoli in de rest van Europa in de 16e eeuw.

Tegenwoordig is China de grootste broccoliproducent ter wereld. Broccoli is een zeer populaire groente, vooral vanwege de hoge voedingswaarde. Het kan rauw in salades worden geconsumeerd of gekookt als onderdeel van soepen. Gebakken broccoli is ook een keuze, omdat het een geweldige smaak heeft. Tegenwoordig bevatten honderden recepten broccoli.

Dit artikel is ook beschikbaar in de volgende talen: : Broccoli-informatie, geschiedenis en gebruik – Waar komt broccoli vandaan – Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Wat is de oorsprong van bloemkool?

Houdbaarheid tot 7 dagen bij 2 – 5 graden 0 Bloemkool groot Wat is bloemkool : Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland, door zijn milde smaak. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad.

 • Naast de witte bloemkool is er ook een groene en paarse variant.
 • Bloemkool wordt vaak gekookt, maar kan ook gegeten worden als rauwkost of worden gefrituurd hiervoor wordt de bloemkool eerst door een beslag gehaald.
 • Een bloemkool wordt vaak ingepakt om uitdroging tegen te gaan.
 • Waar komt bloemkool vandaan : De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

Wanneer is bloemkool verkrijgbaar : Bloemkool is het hele jara verkrijgbaar. Van Juni tot December zijn de bloemkolen afkomstig van het land. Van Maart t/m Juni; uit de kas en van December t/m Maart uit de andere delen van Europa. Wat is de houdbaarheid van bloemkool : Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Buiten de koelkast is bloemkool 2 dagen houdbaar. Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid : De bloemkool is rijk aan vitamine C, Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.

Ook vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig in de bloemkool. Folaat speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen én helpt bij de afweerfunctie van je lichaam. Vitamine K heb je nodig voor de normale stolling van je bloed.

See also:  Waar Koop Je Broccoli Kiemen?
Per 100 gram RI*
Energie 106 kJ
25 kcal
Vet 0,2 g
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 2,9 g
Waarvan suikers 2,4 g
Voedingsvezel 2,2 g
Eiwitten 1,9 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 67,1 µg 34%
Vitamine C 25 mg 31%
Vitamine K 31 µg 41%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Is broccoli natuurlijk?

‘Natuurlijk’ is al tijden een invloedrijke trend in voedselland. Volgens de wereldwijde voedingstrendwatcher New Nutrition Business (NNB) is het zelfs de belangrijkste van 2013 én het komende jaar. Dat is slecht nieuws voor high tech en goed nieuws voor low tech industrieën.

De slagzin van de biologische sector luidt de komende jaren niet voor niets ‘lekker natuurlijk’, Maar waar denken consumenten eigenlijk aan bij organisch, biologisch of puur natuur? Zoals Julian Mellentin, hoofd van het NNB al aangeeft, wordt de betekenis van deze begrippen gevormd in de hoofden van mensen – niet door een technische definitie of wetgeving.

Waarom we eigenlijk denken dat all-natural zoveel beter is, blijft onduidelijk. Best een goede vraag, zou Shawn Forno van de Huffington Post zeggen. Want veel dat voorkomt uit de natuur is helemaal niet zo gezond – of überhaupt eetbaar – voor mensen. En veel van de gewassen die ‘natuurlijk’ lijken, bestonden helemaal niet totdat de mensheid ze veredelde voor consumptie. De wilde Broccoli, een lange stengel met een paar kleine gele bloemknopjes, is door de mens gevormd tot de rijk gebloemde groente die we allemaal kennen. Maar dat is niet alles: ook bloemkool, boerenkool, sla en spruitjes zijn veredelingen van de Brassica Oleracea; zonder menselijk ingrijpen hadden ze simpelweg niet bestaan.2. Worteltjes (Daucus Carota) De wortelplant is van origine juist een en al bloemetjes, met een klein worteltje dat in principe eetbaar is. Punt van aandacht: als je hem niet vroeg genoeg oogst bijt je op hout. O ja, de wilde blaadjes wil je überhaupt niet aanraken: voor je het weet loop je Fytofotodermatitis op (en dat is net zo ‘leuk’ als het klinkt).3. Bananen (Musa Acuminata) Waar het goed voor is geweest is mij een raadsel, maar het maakt wel duidelijk dat de banaan die wij kennen alles behalve natuurlijk is: de moderne ‘Cavendish’ is zo ver doorgekweekt dat hij niet eens kan reproduceren zonder de helpende hand van de mens.4. Amandelen (Prunus amygdalus) Hoe de amandel al in de bronstijd getemd is, weet eigenlijk niemand. De zaden van de wilde variant waren giftig; van een dozijn wilde amandelen kon je dood neervallen. De minder giftige mutaties kunnen alleen geselecteerd zijn door een proces van trial and error, Kennelijk vonden onze voorouders amandelen to die for,5. Tomaten (Solanum lycopersicum) Wilde tomaten zijn nauw verwant aan de giftige Wolfskers, Hedendaagse veredelde varianten bevatten nog steeds toxines, maar in verwaarloosbare hoeveelheden. Uitzonderingsgeval is de Solanum wallacei, een dodelijk paarsbloeiend plantje. Wat wil dit allemaal zeggen? Volgens Forno is ‘natuurlijk’ een mythe.

De meeste gewassen die op ons bord terecht komen, zijn het resultaat van eeuwen aan menselijke manipulatie – en dat is maar goed ook. Het is duidelijk dat niet alles wat je direct uit de natuur plukt zo maar gezond voor je is. Intuïtief weten we dat wel; we gooien gewoonlijk ook geen willekeurige rietstengels of graszoden in de soep.

Tegelijkertijd wijzen hele volksstammen moderne veredelingstechnieken als gentech af op basis van vermeende onnatuurlijkheid. Van menselijk ‘geknoei’ met Moeder Natuur kan alleen maar narigheid komen, zo is de aanname. Daarbij vergeten we wel eens de verworvenheden die al dat geknoei ons heeft gebracht.

Is broccoli Nederlands?

broccoli | De Wassende Maan Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’.

Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.

Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt. Meer lezen over de evolutie van kool? Zie,

Waarom is broccoli goed voor je?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Hoe kweek je broccoli?

Hoe moet je broccoli kweken? – Nieuwsgierig hoe je broccoli kweekt? Doorloop de volgende stappen:

 1. Koop broccoli zaadjes, kweekpotten van 9 cm, potgrond, biologische moestuingrond
 2. Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond
 3. Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost
 4. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week
 5. Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
 6. Als de plantjes 7 tot 10 cm groot zijn, kun je ze in volle grond uitplanten
 7. Houdt een plantafstand van minimaal 50 cm
 8. Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen
 9. Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest
 10. Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen

Hoe groeit een broccoli?

Zaaien van broccoli – Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.

Is bloemkool typisch Nederlands?

Teelt – De teelt in Nederland vindt vooral plaats in (regio, ), in de omgeving van, op de en rondom, Winterbloemkool wordt vrijwel uitsluitend in, op de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek geteeld, omdat elders de kans op uitvriezen te groot is.

See also:  Hoe Lang Bestaat Broccoli?

Hoe heet bloemkool in Duitsland?

Wiktionary: bloemkool → Blumenkohl. bloemkool → Blumenkohl, Karfiol.

Is sla een groente?

Welke soorten groente zijn er? – Deze soorten groente zijn er:

 • Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein.
 • Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
 • Wortel- en knolgewassen, bijvoorbeeld: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich.
 • Koolsoorten, bijvoorbeeld: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
 • Uien, bijvoorbeeld: ui, knoflook, bosui, prei.
 • Stengelgewassen, bijvoorbeeld: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
 • Kiemgroenten, bijvoorbeeld: taugé, alfalfa.
 • Overige groenten, bijvoorbeeld: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

(Zoete) aardappelen, andere knolgewassen, peulvruchten en groentesappen vallen buiten de definitie van groente, door hun afwijkende voedingswaarde of gebruik.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Wie heeft broccoli uitgevonden?

Geschiedenis – De wilde Brassica cretica komt in het oostelijke Middellandse Zeegebied voor. Naar verluidt zou deze plant zo’n 8000 jaar geleden op een of andere wijze van de Noord-Europese kusten in landen rond de Middellandse Zee terecht zijn gekomen.

 • Bij de naam denkt men aan Kreta, maar het betreft heel Anatolië,
 • Al in de zesde eeuw voor Christus was men al bezig met selectie en kruising.
 • Men zegt dat dit met name door de Etrusken werd gedaan, het volk dat in het huidige Toscane woonde.
 • Maar let wel, de oude naam van de Etrusken was Rasenna en die kwamen uit het huidige Turkije,

In de achtste eeuw voor Christus trokken ze naar Toscane en omgeving. De latere Romeinen noemden dit volk Tusci en zie hier de link met Tuscani of Toscane. Jupiter met Mars en Venus – fresco uit Pompeii De Romeinen waren gek op broccoli. Plinius de Oudere schreef in zijn werken dat de Romeinen het teelden en ervan genoten. De boeren noemden het de ‘vijf groene vingers van Jupiter ‘. Het werd een soort standaardgroente in Rome.

Maar wat noemden zij broccoli? De beschrijving van een groente, genaamd cyma, door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia lijkt op broccoli. Net als de beschrijving die Apicius in zijn boek De Re Coquinaria geeft. De Nederlandse culinair historica Christianne Muusers zegt dat als de Romeinen broccoli al kenden – zoals wij het kennen – dan was het eerder cime di rapa (broccoli raab), dus grote raapstelen met kleine bloemhoofdjes.

‘t Kan – of beter: kan niet, want de cime di rapa / broccoli raab / rapini is een andere soort, geen B. oleracea maar een B. rapa,

Hoe gezond is gekookte broccoli?

Voedingsfeiten broccoli – Broccoli is een belangrijke groente die niet in je dieet mag ontbreken. Met slechts 29 calorieën per 100 gram, voorziet broccoli je van vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium, mangaan en ijzer. In kleinere hoeveelheden bevat het ook tal van andere vitamines en mineralen.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Waar zitten de meeste vitamines in broccoli?

De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus zonde als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit. Als je de stronk wat kleiner snijdt, kan je ervoor zorgen dat die net zo gaar wordt als de roosjes. De stronk is dan prima te eten en ook heel lekker.

Kun je bloemkool en broccoli rauw eten?

Deze groenten kun je rauw eten, maar worden gezonder door eerst te koken: –

Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken. Maar mensen met schildklieraandoeningen kunnen rauwe kruisbloemige groenten beter vermijden omdat ze glucosinolaten bevatten. Deze stof kan de opname van jodium verminderen. Hoewel mensen met een schildklieraandoening (zoals bv hypothyreoïdie) glucosinolaten beter kunnen laten staan, is het voor mensen zonder klachten wel gunstig om ze rauw te eten: glucosinolaten hebben volgens sommige studies gunstige effecten, zoals een werking tegen kanker. Tomaten bevatten de rode kleurstof lycopeen, die beter wordt opgenomen als het even wordt verhit. Onderzoek laat zien dat temperaturen tussen de 60 en 80 graden al voldoende zijn om lycopeen om te zetten in de beter opneembare vorm. Asperges worden gezonder door ze te verhitten. Studies hebben aangetoond dat koken ervan de antioxidantwerking met 16 tot 25% verhoogde en het gehalte aan fenolzuur verhoogt. Selderij wordt volgens onderzoekers gezonder door deze te verhitten, omdat hierdoor de hoeveelheid antioxidanten kunnen toenemen. Ook worden de vezels zachter, waardoor je de nutriënten beter kunt opnemen. De onderzoekers geven wel aan dat je selderij beter niet kunt koken in water, want dat verlaagde het gehalte aan nutriënten juist. Artisjok is onder meer gezond vanwege de vele antioxidanten die deze distelbloem bevat. Volgens onderzoekers kan de antioxidantkracht door deze te stomen met maar liefst 15 keer toenemen. Het koken in water kan ook zorgen voor een toename, maar dan “slechts’ 8 maal. Spinazie bevat relatief veel oxaalzuur. Het stomen van spinazie verlaagt het oxaalzuur in deze groente, waardoor je calcium en ijzer beter op kunt nemen. Wortels bevatten veel bèta-caroteen en dat wordt door het koken beter voor het lichaam opneembaar. Onderzoekers geven aan dat je wortel maar beter met de schil kan koken, want daardoor bevatten ze driemaal meer antioxidanten in vergelijking met de geschilde variant. En kook wortels in zo min mogelijk water, want dan blijven er meer nutriënten bewaard.

Adblock
detector