Welke Voedingsstoffen Zitten Er In Broccoli?

Waarom goed voor je? – Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Hoe is broccoli het gezondst?

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? – Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Dat betekent ‘de bloeiende top van een kool’. Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram.

 1. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
 2. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker.
 3. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.

Daardoor kunnen we het positieve effect niet louter aan één groente toeschrijven. Het is bijna onmogelijk om in dergelijke observatiestudies een onderscheid te maken tussen het effect van broccoli en dat van de gezonde eet- en leefgewoonten in het algemeen.

 1. Andere studies zijn laboratoriumstudies, dierproeven of hypotheses.
 2. In een aantal gevallen is er helemaal geen onderzoek, zoals naar de relatie tussen broccoli en mentale gezondheid.
 3. En in andere gevallen is het gezondheidsvoordeel niet duidelijk, zoals het stimuleren van gezonde bacteriën in de dikke darm.

Elke groentesoort levert specifieke voedingsstoffen aan, dus we hebben vooral afwisseling nodig om gezond te leven. Volgens het eet je het best 300 gram groenten per dag.

Wat is de voedingswaarde van broccoli?

Voedingswaardetabel van broccoli per 100 gram:

Per 100 g / ml Broccoli ADH*
kcal 27 1,35%
Kj 112 1,35%
Water (g) 92,1 4,61%
Eiwit (g) 2,9 5,18%

Kun je elke dag broccoli eten?

Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten! Geplaatst op september 21 2018 door Bij mij is broccoli al jarenlang iedere dag een vast onderdeel van mijn menu. Ik eet ontzettend veel verse groente en daarbij ontbreekt broccoli nooit. Iedere dag eet ik aardig wat, niet alleen omdat het zo vreselijk gezond is, maar ook gewoonweg ontzettend lekker.

 • Sommige mensen kijken mij verbaasd aan als ik hen vertel dat broccoli iedere dag op mijn menu staat.
 • Maar eigenlijk zou dit andersom moeten zijn, en zou ik mij kunnen verbazen waarom broccoli niet bij iedereen dagelijks op het menu staat.
 • Als ik alle bewezen, onderbouwde gezonde voordelen erop nalees, zou je je af kunnen vragen waarom dit helemaal niet zo bekend is.

Broccoli is méér dan alleen gezond. Het is bijzonder en extreem gezond. En wel hierom Broccoli staat prominent op de eerste plek als het komt op meest gezondste groente.Waarom? Heb je even? Al heel lang is door middel van talloze onderzoeken bewezen dat broccoli tumoren kan voorkomen maar dat niet alleen,bij 75% van de onderzochten verkleinde de omvang ook van de tumoren. Broccoli herbergt echt een schat aan zeer belangrijke voedingsstoffen. Waaronder:

Sulfurofaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig, het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden.

See also:  Wanneer Broccoli Zaaien?

Vezels: vezels zijn zeer belangrijk voor een goede werking van de maag en de darmen. Juist omdat ze onverteerbaar zijn worden de darmen geprikkeld en gestimuleerd,wat weer een zeer gunstig effect heeft op de spijsvertering. De vezels in broccoli zijn oplosbaar wat weer erg gunstige effecten heeft op heel veel functies in het lichaam. Dezelfde vezels zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel wat kan helpen tegen honger en trek en ter ondersteuning tijdens een vermageringen-dieet.

Indolen: indolen worden gevormd uit glucosinolaten wanneer deze worden gekauwd of fijn gesneden. Deze indolen bieden ook een zeer beschermende werking tegen kanker.

Luteine/zeaxanthine: dit zijn krachtige antioxidanten die ons beschermt tegen vrije radicalen. Ook erg gunstig bij oog aandoeningen.

Calcium: Zoals bekend geeft calcium stevigheid aan het gebit en skelet en is het ook hard nodig voor het optimaal functioneren van ons spierweefsel. Het is ook belangrijk voor een goede celgroei,hormoon stofwisseling en is nauw betrokken bij onze bloedstolling.

Foliumzuur: een vorm van een in water oplosbare vitamine uit de vitamine B complex.

Vitamine C : deze in water oplosbare vitamine staat erg bekend om zijn goede weerstand opbouw,maar zorgt ook voor gezonde botten tanden en bloedvaten. Samen met vitamine E beschermt het ons ook tegen vrije radicalen.

Polyfenolen: werken net als antioxidanten. Ze werken anti-allergeen en ontstekingsremmend. Ze verminderen vet afgifte van vettige stoffen in het bloed. Flavonoïden zijn ook polyfenolen die aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Zo bepalen favonoïden bijvoorbeeld ook de grote variatie aan kleuren in groente en fruit en huizen ze voornaam in de schil.

We komen nog even terug op sulfurolaan. Dit zorgt namelijk ook nog eens voor een verlaging van het ” slechte” LDL cholesterol, waardoor de algehele cholesterol-spiegel verbetert. Ook de enorme hoeveelheden vezels spelen een belangrijke rol op de cholesterolspiegel.

 1. De oplosbare vezels heeft een erg gunstige uitwerking.
 2. Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken.
 3. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen,
 4. Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen.

Alhoewel niet-biologische broccoli uiteraard ook wordt bespoten, valt dit reuze mee in vergelijking met andere groenten. Dit maakt broccoli ook meteen tot één van de minst bespoten groentesoort ter wereld. Er worden echter vrij veel pesticiden gebruikt, maar de hoeveelheden zijn minimaal.

Dit betekent dat je niet altijd voor biologische broccoli hoeft te kiezen, deze zijn in regel flink duurder. Je kunt het beste afwisselen, als je ook graag net als ik broccoli iedere dag op je menu wilt gaan zetten. Nog een voordeel van broccoli is dat het vrij goedkoop is. Het wordt relatief vrij goedkoop aangeboden in supermarkten.

Ook biowinkels houden zeer regelmatig weekaanbiedingen waardoor ook onbespoten broccoli betaalbaar wordt. Als je al het hierboven geschreven leesvoer hebt gelezen, hoop ik dat jij nu ook enthousiast genoeg bent geworden om iedere dag broccoli te gaan eten. Dit kun je over een hele dag uitsmeren, je hoeft dus bijvoorbeeld niet iedere avond broccoli te eten. Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten. Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je de broccoli stoomt of kort kookt, om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van alle voedingsstoffen. Vegan broccoli quiche, voor het volledige recept Broccoli ” special soup” Voor het volledige recept Heerlijk zoete cake met broccoli! Dit heerlijke broccoli brood kan op ieder moment van de dag! Deze spread kan op brood, bij de maaltijd of als hapje tussendoor! : Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten!

Wat is de gezondste groente ter wereld?

Wat zijn de gezondste groenten? Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.

Wat doet broccoli voor je huid?

2: Een mooie huid – Broccoli is rijk aan vitamine C en zorgt een mooie, stevige huid door de collageenaanmaak te bevorderen. Collageen houdt de huid jong, sterk en elastisch. Daarnaast kan vitamine C ook helpen om je huid te beschermen tegen schade door de zon.

See also:  Welk Deel Van Een Broccoli Eet Je?

Is broccoli goed voor je huid?

3. Broccoli – Broccoli staat bekend als een bijzonder goede groente. Ook al wordt hij niet zo genoemd, Een broccoli is, in tegenstelling tot veel andere groentes, een bloem. Veel mensen eten alleen de roosjes, maar de steel is ook eetbaar. Wat zit er in voor de huid? – Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E.

Welke groenten bevatten veel vitamine D?

Vitamine D, het buitenbeetje onder de vitamines – In tegenstelling tot wat het geval is voor andere vitamines, is de vraag ‘ wat zijn de bronnen van vitamine D ‘ moeilijk te beantwoorden. Dat komt omdat vitamine D een buitenbeentje onder de vitamines is.

Vitamines zijn chemische verbindingen die belangrijke processen in ons lichaam ondersteunen, maar die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Vitamine D is de enige vitamine die ons lichaam echter wel zelf kan aanmaken, met name onder invloed van de zon. Vitamine D en de zon zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Andere vitamines halen we voornamelijk uit voedingsstoffen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt, behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben.

Waar zitten de meeste vitamines in broccoli?

De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus zonde als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit. Als je de stronk wat kleiner snijdt, kan je ervoor zorgen dat die net zo gaar wordt als de roosjes. De stronk is dan prima te eten en ook heel lekker.

Waarom is broccoli zo n gezonde groente?

Weinig calorieën – Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen.

Hoe gezond is gekookte broccoli?

Voedingsfeiten broccoli – Broccoli is een belangrijke groente die niet in je dieet mag ontbreken. Met slechts 29 calorieën per 100 gram, voorziet broccoli je van vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium, mangaan en ijzer. In kleinere hoeveelheden bevat het ook tal van andere vitamines en mineralen.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Tip – Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Hoeveel zink zit er in broccoli?

BROCCOLI EN ZINK – 100 gram broccoli levert 22% van de ADH zink.

Waar zitten de meeste eiwitten in?

De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.

Is bloemkool goed om af te vallen?

Bevat veel vezels – Een gezonde vertering is essentieel om een opgeblazen gevoel tegen te gaan. Bovendien helpt het ook als je wil vermageren. Bloemkool bevat veel vezels en helpt zo om je dieet in goede banen te leiden. Heb je het even moeilijk tijdens je dieet? Met deze motivatiequotes blijf je volhouden.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Geloof het of niet, maar al deze groenten zijn eigenlijk dezelfde plant. Sterker nog: ook bloemkool, broccoli, spruitjes en koolrabi behoren tot deze ene soort, met als wetenschappelijke naam Brassica oleracea.

Wat doet bloemkool met je lichaam?

4. Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen – Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.

Wat doet bloemkool voor je lichaam?

Door alle eettrends, raken ‘gewone’ groentes soms een beetje ondergesneeuwd. Bijvoorbeeld bloemkool. Niet de hipste groente, maar wel ontzettend gezond. In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen van deze vertrouwde Hollandse groente (die stiekem toch niet oer-Hollands is: bloemkool komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied).1: Rijk aan vitamine C Vaak zijn kleurrijke groente- en fruitsoorten toppers als het om vitamine C gaat.

 1. Daardoor zou je waarschijnlijk niet verwachten dat juist onze lichte bloemkool een fantastische bron van deze vitamine is.100 gram bloemkool bevat 22mg vitamine C, dat is zo’n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 2. Vitamine C is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je weerstand, het aanmaken van bindweefsel en het opnemen van ijzer.
See also:  Hoe Broccoli Wokken?

Ook werkt vitamine C als een antioxidant.2: Nog meer antioxidanten Vitamine C is zeker niet de enige antioxidant in bloemkool. Er zijn namelijk nog meer antioxidant groepen in te vinden, waaronder betacaroteen en quercetine. Deze stoffen beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress.

Dat is belangrijk, omdat ons lichaam over het algemeen veel oxidatieve stress te verduren krijgt. Onder andere door ongezonde eetgewoontes, stress en giftige stoffen in onze omgeving.3: Een gezond gewicht Net zoals veel andere groentes, is bloemkool perfect als onderdeel van een afslankdieet. Ten eerste bevat het weinig calorieën, maar dat is zeker niet het enige punt om rekening mee te houden als je wilt afvallen.

Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar wat een voedingsmiddel je te bieden heeft. Biedt het belangrijke voedingsstoffen? Zorgt het ervoor dat je jezelf verzadigd voelt? Bij bloemkool kunnen we beide vragen met ‘ja’ beantwoorden. Het is zeer voedzaam en zorgt er tegelijkertijd voor dat je jezelf voldaan voelt, doordat het vezelrijk is.

Vezels verzadigen namelijk goed, waardoor het makkelijker wordt om kleinere porties te eten en ongezonde tussendoortjes over te slaan. Daardoor daalt je totale calorie-inname en kun je makkelijker afvallen,4: Verlaagt een hoge bloeddruk Het eten van bloemkool kan je helpen om je bloeddruk gezond te houden.

Het bevat namelijk een stofje, om precies te zijn de antioxidant sulforafaan, waarvan onderzoek aangetoond heeft dat het kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Deze gezondheidsvoordelen dragen allebei bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes.5: Lager risico op kanker De antioxidant sulforafaan die we hierboven noemden, is uitgebreid onderzocht.

Naast het positieve effect op je hart en bloedvaten, lijkt het ook de kans op kanker te kunnen verkleinen. Dit komt waarschijnlijk doordat sulforafaan enzymen afremt die een rol spelen bij de groei van kankercellen. Maar let op: het verkleinen van het risico op kanker bestaat uit meer dan alleen voeding.

Laat je adviseren door je huisarts als je hier vragen over hebt.6: Rijk aan choline Bloemkool is rijk aan choline. Deze voedingsstof wordt beschouwd als een B vitamine, maar eigenlijk is het een zogeheten halfvitamine, omdat ons lichaam zelf ook wat choline kan produceren.

 • Vitamines zijn over het algemeen juist voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken.
 • Aangezien ons lichaam zeer geringe hoeveelheden aanmaakt, hebben we ook choline uit voeding nodig en bloemkool kan je hierbij helpen.
 • Choline is onder andere belangrijk voor een goede verwerking van prikkels in je hersenen en kan helpen om geheugenproblemen bij ouderen te voorkomen of verminderen.

Daarnaast speelt het ook een rol bij het gezond houden van je celmembranen en zenuwstelsel. Bloemkool: supergezond en stiekem toch een beetje hip Zoals je hebt kunnen lezen, is bloemkool ontzettend gezond. Reden genoeg om vaker bloemkool op het menu te zetten.

 • En dat hoeft zeker niet alleen maar met een standaard bechamel- of kaassausje.
 • Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde bloemkool, voeg het toe aan een lekkere curry of maak er gezonde koolhydraatarme rijst of bloemkool hummus van.
 • Bronnen : Yang Bai, Xiaolu Wang, Song Zhao, Chunye Ma, Jiuwei Cui, Yang Zheng, Oxid Med Cell Longev, 2015.

Stephanie M Tortorella, Simon G Royce, Paul V Licciardi, Tom C Karagiannis, Antioxid Redox Signal, 2015. De Figueiredo SM, Binda NS, Nogueira-Machado JA, Vieira-Filho SA, Caligiorne RB, Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov, 2015. Jane V Higdon, Barbara Delage, David E Williams, Roderick H Dashwood, Pharmacol Res, 2009. Article Name Zó gezond is bloemkool Description Met alle superfood hypes zou je onze eigen groenten bijna vergeten! Wist je dat bloemkool super gezond is? Lees er hier alles over. Author Isabel Boerdam

Adblock
detector